Kondiční tréneri sa zhodli, že ak sa po dlhotrvajúcej prestávke zapríčinenej koronavírusom neuskutoční približne dvojtýždňová 'minipredsezónna' príprava, pôjde o obrovskú chybu. Paulino Granero, ktorý zodpovedá za fyzickú prípravu v CSKA Moskva a v reprezentácii Ruska, analyzoval, aký to môže mať dopad na Lea Messiho.

Messi potrebuje na návrat do formy niekoľko týždňov

"Messi je najlepší. Jeho futbal je založený na veľmi komplikovanej prenikavej hre, hoci sa to zdá byť veľmi jednoduché. Messi bude potrebovať niekoľko týždňov na to, aby sa opäť stal tým Messim, ktorého poznáme."

Messiho hra je komplikovaná

"Messi môže svoju smrteľnú hru realizovať len pri optimálnej fyzickej príprave. Messiho futbal zapája množstvo svalov, mnohokrát mení smer, používa veľa otočiek a hrá pri maximálnej rýchlosti čo vyžaduje flexibilitu. To všetko znamená, že nie som presvedčený, či po tak dlhej prestávke bude Messi schopný robiť to, čo pred pozastavením súťaže, bez ohľadu na to, koľko cvičí na záhrade či na svojom malom ihrisku, ktoré má doma v Castelldefels."

Čo sa deje s telom bez tréningu?

"Po troch dňoch bez normálnych tréningov začína celý obehový a dýchací systém pomaly chabnúť, podobne sú na tom svaly, pretože nič sa nemôže vyrovnať tréningom s mužstvom. Je to jediná optimálna forma cvičení vo futbale na najvyššej úrovni. Musíte si obuť kopačky, vybehnúť na trávnik, hrať jedenásti proti jedenástim, behať, hrať s loptou, meniť smer, šprintovať, zrýchľovať a rýchlo zastaviť, strieľať..."

Krátka predsezóna je nutná

"Na dobrú úroveň mužstva má vplyv individuálna kvalita a spolupráca medzi hráčmi. Individuálnu kvalitu môžeme vidieť len v mužstve. Pokiaľ sa do súťaži vrátime veľmi rýchlo, bez minipredsezóny, ktorá bude trvať aspoň 15 dní a budeme od hráčov vyžadovať hru na najvyššej úrovni počas celého zápasu, objavia sa zranenia, pretože žiadny človek nedokáže vydržať také úsilie, najmä ak plánujete hrávať 2 či 3 zápasy týždenne, aby ste sezónu vôbec dokončili."

zdroj: El Periódico
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.