Včera sa konala videokonferencia Európskej klubovej asociácie (ECA), na ktorej sa členovia zaoberali mnohými témami súvisiacimi so súčasnou krízou vo futbale, ktorej príčinou je šírenie pandémie koronavírusu.

Táto videokonferencia bola prvým krokom na ceste k nájdeniu vhodných riešení v súčasnej zložitej situácii. Kríza spojená s koronavírusom ohrozuje národné aj medzinárodné súťaže a takisto aj finančnú stabilitu klubov.

V pondelok sa o tejto téme počas videokonferencie veľa diskutovalo. Táto záležitosť sa v médiách objavuje už niekoľko dní. Hovoríme predovšetkým o znížení platov hráčom. Diskutovalo sa aj o otázke predĺženia ligovej sezóny. V obidvoch prípadoch sa však objavilo množstvo problémov a otáznikov.

Madridský denník AS tvrdí, že v otázke zníženia platov hráčom bola veľmi aktívna katalánska Barcelona. Európska klubová asociácia sa domnieva, že implementácia tohto riešenia zhora nadol nebude jednoduchá, pretože okolnosti v každom klube sú iné. Jedným z príkladov môže byť vlastnícka štruktúra klubov - v niektorých vládnu socios, v iných boháči z Perzského zálivu. Kluby sa od seba môžu líšiť aj z hľadiska počtu sekcií a môžu mať úplne iný hlavný zdroj financovania. To všetko má za následok, že záver zo včerajšej videokonferencie je taký, že predpisy znamenajúce zníženie platov hráčov a ktoré by sa vzťahovali na všetkých, nebudú zavedené. Po konzultácii s hráčskou asociáciou budú v tomto smere vydané odporúčania.

Počas videokonferencie sa riešila otázka ukončenia prebiehajúcej sezóny. Všetky kluby by sa chceli vrátiť na trávnik čo najskôr, ale konečné rozhodnutie v tejto veci nezáleží od nich. Denník informuje, že počas videokonferencie sa kluby zhodli, že je potrebné pokúsiť sa dokončiť sezónu na národnej úrovni aj medzinárodnej a dokonca aj po 30. júni, kedy sa končia zmluvy časti hráčov. V tomto ohľade je potrebné podniknúť kroky na nájdenie vhodného dodatku, ktorý by tieto zmluvy predĺžil.

zdroj: AS
foto: facebook

Diskusia

1 komentár
Marian Premium
2020-03-24 12:15:05
Dokončiť sezónu v národných ligách a uefa súťažiach má význam, ak sa to stihne do začiatku novej sezóny. Ak by sa mal odložiť štart novej sezóny kvôli nedohranej starej, to je už na hrane, aj keď ekonomické dôvody tam sú, aby mohli byť vyplatené klubom peniaze za TV práva.