Luis Rubiales, prezident Španielskej kráľovskej futbalovej federácie, sa zúčastnil videokonferencie, ktorú organizovala práve jeho federácia. Prezident sa vyjadril k aktuálnej situácii a prisľúbil pomoc španielskym klubom.

Rubiales na začiatok urobil osobitné vyhlásenie:

"Táto situácia sa týka nás všetkých vrátane ľudí spojených s futbalom, takých ako Lorenzo Sanz či otec Santiaga Deniho. Futbal sa v súčasnosti kvôli pandémii koronavírusu ocitol na vedľajšej koľaji. Aj napriek tomu pokračujeme vo svojej práci. Ako RFEF si budeme po celý čas plniť naše povinnosti.

Hovoril som so všetkými predsedami regionálnych futbalových zväzov. Vzhľadom na túto ťažkú situáciu sa nám podarilo spoločne prijať tieto body:

1. Všetky súťaže sú pozastavené a v súčasnosti nemyslíte o dátume návratu. Sme závislí od rozhodnutia vlády. Federácia nebude stanovovať konkrétne termíny. Ak sa situácia zlepší, vtedy budeme diskutovať. Lekárov, ktorí nám majú povedať, kedy budeme môcť premýšľať o návrate, som poprosil o správu.

2. Národnej športovej rade som ponúkol, aby bol hotel reprezentácie Španielska k dispozícii zdravotníckym službám, ktoré ho budú môcť využívať v čase pandémie.

3. Náš tím fyzioterapeutov a psychológov je taktiež pripravený pomôcť zdravotníckym službám v rámci svojich schopností a síl. Cieľom je podporiť tých, ktorí sa ocitli v ťažkej situácii.

4. RFEF sprístupnila vláde a Španielskemu olympijskému výboru určitý finančný obnos, ktorý má byť využitý na vytvorenie výskumného projektu. V nasledujúcich rokoch máme záujem podporovať španielskych vedcov.

5. Pokiaľ ide o pracovnú a ekonomickú sféru, všetkým platíme toľko, koľko im bolo sľúbené. Amatérskym klubom budú priznané bezplatné licencie v horizonte najbližších dvoch rokov a taktiež sa odložia splátky akýchkoľvek možných dlhov, ktoré tieto kluby majú voči svojim hráčom. To isté sa týka futsalu. Všetky kluby môžu počítať s tým, že majú nárok na úver vo výške 4 milióny eur s nulovou úrokovou sadzbou. Tieto peniaze pochádzajú z rezervy RFEF a budú splatné v období do dvoch rokov.

6. La Lige sme ponúkli, aby sme podnikli spoločné kroky. Vieme, že pre súťaž ide o ťažkú situáciu. Vieme poskytnúť úver vo výške 500 miliónov eur. Sme v období, kedy musíme spolupracovať.

7. Chcem vyjadriť podporu a nádej pre celý futbalový svet,ako amatérsky, tak aj profesionálny. Musíme spolupracovať a zastaviť pandémiu koronavírusu."

Luis Rubiales následne odpovedal na otázky novinárov

Pokiaľ bude možné hrať, budú sa zápasy konať každé dva dni?

"Stretnutia sa nebudú hrať každých 48 hodín. Nechceme teraz voliť a plánovať si kalendár, zatiaľ nestanovujeme ani dátum návratu. To všetko závisí od toho, kedy sa zastaví pandémia. Najdôležitejšie je zdravie. Prezident Španielskej asociácie hráčov na stretnutí povedal, že súhlasí, aby sa zápasy hrali každých 48 hodín, čo ma prekvapilo. Preto som poprosil správu od lekárov. Nechceme, aby sa hráči prepracovali. Tí, čo hrali futbal, vedia, že hrať zápasy každé 2 dni, je nesmierne unavujúce."

Ak dôjde k ukončeniu súťaží, bude to predstavovať obrovské straty?

"Existuje dvojica scenárov. Môžeme sa pokúsiť dokončiť túto sezónu čo najrýchlejšie a za každú cenu, ale toto my nechceme, nebudeme riskovať zdravie. Ak budeme sezónu končiť v čase, kedy by sme mali začať novú sezónu, určite zaznamenáme straty. Lige sme však ponúkli plán pomoci a pre kluby záruku, že dostanú peniaze."

Ponúkli ste vedeniu La Ligy úver vo výške 500 miliónov eur?

"Je k dispozícii v prípade, ak ligu obnovíme v období, kedy sa má začať nová sezóna. Nevidíme možnosť, aby sme začali hrať skôr. Zdravotníctvo využíva zariadenia klubov ako provizórne nemocnice, takže ako by sme mohli za takýchto podmienok začať hrať v máji? V súčasnosti sme názoru, že futbal sa môže vrátiť najskôr v júni. Liga bude pravdepodobne stratová a práve preto sme pripravili tento úver. Je to ponuka, ktorú sme La Lige predstavili."

Myslíte si, že sa podarí ročník dohrať?

"Našim cieľom je dohrať sezónu do konca. Jediným spôsobom je čakať na koniec pandémie. Nechceme sa vrátiť za každú cenu, ale zároveň chceme dať klubom, ktoré sa nachádzajú na zostupových miestach, šancu bojovať o udržanie. To isté platí v prípade klubov, ktoré bojujú o postup. Pokiaľ sa situácia v krajine zlepší a nebude existovať žiadne zdravotné riziko, vtedy bude vhodný moment na návrat súťaží."

Budú sa zápasy hrať bez divákov?

"Musíme rešpektovať kalendáre iných súťaží ako aj reprezentačné zápasy, ligy a tiež juniorov. V súčasnosti nie je vhodný okamih na spory, len na spoluprácu. Pokiaľ sa vláda rozhodne, že budeme môcť hrať bez divákov, tak budeme postupovať podľa týchto pokynov. Našim zámerom je však hrať pred divákmi."

Čo sa stane s hráčmi olympijské mužstva, ktorí v roku 2021 prekročia vekový limit?

"Ďakujem prezidentovi Španielskeho olympijského výboru, s ktorým som rozprával na tému Olympiády. Povedal som mu, že Olympiáda by mala byť preložená. Bolo by nespravodlivé, ak by hráči, ktorí v roku 2021 prekročia vekový limit, nemohli v Tokiu hrať. Hrať by mali všetci tí, ktorí sa na Olympiáde mali zúčastniť v tomto roku."

Čo si myslíte o ERTE?

"Predpisy ERTE sú viac záležitosťou klubov ako federácie. Verím, že to, čo bude schválené, bude v čo najväčšej miere aj realizovateľné. RFEF dodržiava zmluvy a peniaze vypláca na základe predošlej dohody, ale futbalové kluby sú závislé od príjmov z televíznych práv. Federácia môže klubom finančne pomôcť. Pokúsime sa dohodnúť s bankami a poskytnúť klubom úver, aby neprišli o peniaze z nedostatočných príjmov z televíznych práv. Myslím si, že to, čo robíme, môže pomôcť španielskemu futbalu."

Je možné predĺžiť zmluvy hráčov, ktoré sa končia 30. júna?

"Zvažujeme predĺženie týchto zmlúv. UEFA túto myšlienku takisto podporuje. V súčasnosti je najdôležitejšie zdravie a potom až na druhom mieste sa nachádza futbal a dokončenie súťaží. Máme v úmysle dokončiť súťaže v takej forme, aká bola stanovená na začiatku. Ukončíme ich za podmienok, za akých sme začali."

Čo sa stane s finále Kráľovského pohára?

"Finále Copa del Rey bude odohrané s fanúšikmi, taký je náš zámer, ale to nezávisí úplne od nás. Nevieme, čo povie vláda, ale my budeme trvať na tom, aby sme tento zápas odohrali pred plnými tribúnami. Z úcty k mužstvám, ktoré sa do tohto finále prebojovali a z úcty k ich fanúšikom."

Čo si myslíte o návrhu prezidenta FIFA, aby sa zostávajúca časť ligových súťaží skrátila?

"Prezident FIFA poprosil o to, aby sa ligy ukončili s nižším počtom zápasov. Ja si myslím, že najdôležitejšie je zdravie. Musíme nájsť kompromis, pretože dohrať musíme ligy, poháre aj reprezentačné zápasy. Hráči nie sú stroje. My sme sa v tejto sezóne rozhodli znížiť počet zápasov v Španielskom pohári. FIFA aj UEFA musia spolupracovať s národnými futbalovými federáciami, aby sme našli čo najlepšie riešenia."

Je to obdobie na spoluprácu s Javierom Tebasom?

"Musíme znížiť napätie a začať spolupracovať. Podávam Javierovi Tebasovi ruku, aby sme si spoločne poradili s touto situáciou. Ani ja, ani on, nezmeníme naše názory, ale v tomto momente je potrebné spolupracovať."

Čo si myslíte o tom, že Iker Casillas vedie vo všetkých verejných prieskumoch?

"Teraz nebudem hovoriť o voľbách, pretože sa sústredím na pandémiu koronavírusu. Rešpektujem výsledky prieskumov, ale nemyslím na voľby. Znepokojuje má súčasná situácia."

Ako vyzerá vaša karanténa počas pandémie?

"Bývam sám a veľmi mi chýbajú dcéry, ktoré museli zostať s manželkou vo Valencii. Je to ťažká situácia, myslím aj na mojich rodičov, sestru, priateľov. Ale najlepším spôsobom na zastavenie nákazy je domáca izolácia."

Čo sa stane, ak sa situácia po obnovení súťaží opäť zhorší?

"Bohužiaľ neviem, čo sa vtedy stane. Nie je jasné, čo by sa stalo, ak by sa v niektorom z mužstiev objavil koronavírus, či by bolo potrebné opäť obnoviť karanténu. To nás veľmi znepokojuje. Preto sme poprosili lekárov o správu. Štatistiky sa menia veľmi rýchlo a v súčasnosti sa nachádzame v bode, kedy pandémia útočí najviac. Táto situácia od nás vyžaduje veľa pokoja, preto by som chcel každému vyjadriť podporu a nádej."

zdroj: as.com
foto: twitter

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.