Luis Enrique, tréner reprezentácie Španielska, odpovedal na otázky fanúšikov prostredníctvom sociálnych sietí. Bývalý tréner Blaugranas nevylúčil, že sa v budúcnosti vráti do Barcelony ako tréner.

Aká je pre teba najväčšia výzva ako trénera Španielska v týchto ťažkých časoch bez futbalu?

"Po športovej stránke je mojou najväčšou výzvou samozrejme doviesť mužstvo na Majstrovstvá Európy v čo najlepšej forme. Tie sa budú konať v lete 2021. Musíme opäť hrať dobre a byť schopní získavať tituly. Okrem športových tém je mojou najväčšou výzvou zostať doma a pokúsiť sa bojovať proti tomuto vírusu. To je náš spoločný cieľ a hoci to pre mnohých nemusí byť atraktívne, myslím, že je to veľmi dôležité. Všetci si to musíme uvedomiť."

Rozvoj

"Uplynulo 12 rokov od okamihu, kedy som začal pracovať v Barcelone B, z toho som bol trénerom 9 alebo 10 rokov. Nastal u mňa veľký vývoj. Uvedomujete si, že ste trénerom prvý deň, vojdete do šatne a pýtajú sa vás na všetko. Na všetko musíte odpovedať, nielen z hľadiska taktiky a techniky, ale aj o mužstve, o pravidlách správania a noriem spolunažívania... Myslím si, že som vyvinul a rozvinul môj model hry, hľadal som to, čo zapríčinilo, že som sa cítil ako tréner lepšie a čo nám umožňovalo víťaziť. Môžem povedať, že som hrdý na to, čo som doteraz dosiahol, ale stále som ambiciózny a dúfam, že sa mi podarí dosiahnuť ešte viac."

Najpôsobivejší hráč

"Tým, kto na mňa urobil najväčší dojem počas mojej hráčskej kariéry, ale aj trénerskej, je Leo Messi. O tom nepochybujem. Veľmi blízko neho je však aj Andrés Iniesta, ale Messi má pred ostatnými veľký náskok."

Hráčska a trénerská kariéra v Barcelone

"Neviem si vybrať medzi mojou hráčskou a trénerskou etapou. Ako hráč som tam strávil 8 rokov a ako tréner 3 a okrem toho som ďalšie 3 roky pracoval v rezerve. Celý tento zážitok zostane v mojej pamäti. Som šťastlivec, že som v klube ako Barca strávil toľko rokov. Dala mi všetko."

Návrat

"Myslím si, že som si nechal otvorené dvere vo všetkých kluboch, v ktorých som pracoval, aby som sa mohol vrátiť do každého jedného z nich. Môj čas v Barcelone B a v prvom tíme Blaugranas bol úžasný a navždy za to budem vďačný."

Herný štýl

"Náš štýl nie je taký, aby sme dali loptu súperovi a čakali na vlastnej polovici ako to robí väčšina tímov. Sme silnejší a technicky lepší ako väčšina mužstiev, ale to všetko je potrebné dať do správneho kontextu. Naďalej budeme mužstvom, ktorá bude dobre držať loptu, pretože si myslíme, že je to kľúčové. To však neznamená, že nemôžeme streliť gól po štandardnej situácií či z protiútoku. Ide o to, aby sme vďaka držaniu lopty mali čas nájsť medzeru v obrane súpera. Zvyčajne to nejaký čas trvá a preto sa môžeme dlho držať pri lopte. Ak však existuje možnosť nájsť priestor a vytvoriť si gólovú šancu po dvoch prihrávkach, budeme to robiť."

Karanténa

"Snažím sa pomáhať v domácich prácach ako upratovanie, zametanie, varenie... Potom sa snažím učiť anglický jazyk, trochu sledujem futbal a neskôr si oddýchnem. Nehrám videohry, ale sledujem seriály a čítam."

Ako prerušenie súťaží vplýva na prácu

"Musíme počkať, kým sa budeme môcť vrátiť k súťaženiu. Júnové priateľské zápasy stále nie sú zrušené, takže uvidíme. Neznepokojujem sa tým, viac sa obávam o zdravie, aby sa všetci vyliečili a ľudia porazili túto pandémiu. Futbal nie je tak dôležitý, keď sa objavia takéto veci."

zdroj: mundodeportivo.es
foto: youtube.com

Diskusia

7 komentáre
2020-03-28 09:26:23
Dobre si pamätám ako tu skoro každý nadával na Eriqueho v jeho poslednej sezóne. Vtedy som to nejako nechápal, keďže vtedy bol Enriqueho podľa mňa skvelý tréner, len už asi cítil veľký tlak na seba a preto skončil. Som zvedavý koľký by nakoniec vtedy uvítali zotrvanie Eriqueho namiesto príchodu Valverdeho.
2020-03-28 11:14:49
NIE, NIE a 100x nie..dostať do vienka, také mužstvo, ako dostal Lucho to ešte nedostal ani jeden tréner FCB....dokonca si dovolím tvrdiť, že ak by dostal to mužstvo SETIEN, tak by to bolo iné kafé...Lucho to nezvládal a rýchlo zbalil kufre, lebo nemal víziu..Jeho alibistické vyjadrenia mi niekedy pripomínali nemohúcnosť výberu nových hráčov, aby sme sa nemuseli teraz tápať v tých problémoch, ako máme teraz..neviem si spomenúť, že by konkrétne on dotiahol nejakého hráča...spomínam si, ako bol na smiech, keď prišiel do FCB a chcel si dať postaviť z lešenia pojazdnú tribúnu, aby videl hráčov z vrchu...ostatných jeho požiadavkách radšej nepíšem..MSN bola odsúdená na úspech a nebola to zásluha Lucha, bola to jeho povinnosť.aj keď príchod Suaréza som nemusel, ale vďaka nemu som zažil na Gamperovom pohári pri NOU CAMPe najväčší zážitok v živote..ak by sa chcel vrátiť, tak všetkými 20timi jedine do Bčka..visca..