Španielske médiá informujú, že časť členov vedenia FC Barcelona očakávala od hráčov prvého tímu väčšiu štedrosť. Tí sú sklamaní z postoja hráčov a hráči zas neveria vedeniu. Katalánsky denník Sport tvrdí, že na začiatku štyri hráči z mužstva nesúhlasili so znížením platov.

Hráčom Barcelony trochu trvalo, kým oficiálne informovali o tom, že súhlasili so znížením platu až o 70%. Tento časový sklz však spôsobil, že médiá hráčov začali kritizovať. Väčšina novinárov po včerajšom vyhlásení zo strany hráčov kritiku stiahla a začala s chválou a uznaním. Hráči totiž okrem toho, že súhlasili so znížením platu o 70%, navyše prispievajú ostatným bežným zamestnancom na ich mzdy, aby ich mali vyplácané v 100% výške. Stojí však za zmienku, že Leo Messi vo vyhlásení publikovanom na svojom účte na Instagrame kritizoval vedenie: "Preto nás neprestáva prekvapovať, že priamo v klube sa našli aj takí, ktorí sa na nás upriamili a snažili vyvinúť tlak, aby sme urobili niečo, čo sme vždy vedeli, že urobíme. Ak bola dohoda dosiahnutá s niekoľko dňovým meškaním, tak preto, lebo sme hľadali spôsob ako v týchto ťažkých časoch pomôcť klubu, ale aj zamestnancom."

Zdroje z prostredia klubu pre denník El Mundo po zverejnení vyhlásenia uviedli, že "Bartomeu zaujal voči hráčom zlé stanovisko a naďalej sa bude snažiť konať v zhode s hráčmi. Všetko sa ukáže ako úspech." Tak sa aj stalo, pretože Bartomeu v neskorších rozhovoroch ubezpečil, že od začiatku sa s hráčmi snažil dohodnúť aj napriek tomu, že zníženie platov mohol jednoducho nariadiť. Časť vedenia nie je s konaním prezidenta klubu spokojná, ale predovšetkým je pobúrená správaním hráčov.

"Hrdinovia? Hráči nedali ani viac, ani menej, než to, k čomu by ich aj tak prinútil zákon. Je to ako by prijali zaplatenie dane z príjmu a my im ďakujeme za ich veľkorysosť. Neboli štedrí. Jediné čo urobili, tak vyplatili mzdy zamestnancom klubu, ktorých sa dotklo ERTE. Je to okolo 300 000 euro mesačne, čo bude rozpočítané medzi všetkých hráčov. Očakávali sme od nich oveľa viac. Neuvedomujú si, že nemáme rezervy, aby sme túto krízu prekonali. Ekonomický dopad na klub bude obrovský," mal pre El Mundo povedať jeden z členov vedenia.

Stojí za zmienku, že katalánsky denník Sport informuje o štyroch hráčov prvého tímu, ktorí na začiatku nesúhlasili so znížením platov o 70%. Nepáčilo sa im, že vedenie vypustilo do médií správu o snahe znížiť platy bez toho, aby o tom prv informovalo hráčov. Hráči sa navyše veľmi dobre spomínajú na Barcagate. Nechápu, prečo by mali spolupracovať s vedením, ktoré iniciovalo kampaň na sociálnych sieťach s cieľom ich diskreditácie. Jeden z hráčov sa pýtal: "Naše peniaze majú poslúžiť na vyplatenie jedného milióna euro z Barcagate?" Kapitáni mužstva však nakoniec spomínanú štvoricu presvedčili. Ako kľúčová sa ukázala myšlienka darovať časť príjmu zamestnancom klubu na ich mzdy. Takisto pochopili, že bude lepšie, ak budú súhlasiť oni, než aby to mal klub nariadiť direktívne zhora.

Vedenie klubu však očakávalo, že hráči budú súhlasiť s tým, aby si platy znížili o viac ako 70%, čo vyžaduje zákon. "Chceli sme od hráčov viac úsilia," hovoria predstavitelia klubu. "Nemáme za sebou finančného magnáta, nemáme ani aktíva na burze, nemôžeme navýšiť kapitál. Táto kríza nás môže priviesť do hrobu. Všetky chýbajúce peniaze budeme musieť hľadať v bankách," dodal zdroj pre El Mundo. Bartomeua mali niektorí členovia direktívy aj slovne napadnúť, ale ten pokračuje si po svojej ceste ďalej.

zdroj: El Mundo
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

6 komentáre
2020-04-01 07:47:04
A že nebude prvoaprílový článok :)
2020-04-01 09:17:18
"Neuvedomujú si, že nemáme rezervy, aby sme túto krízu prekonali." To je snáď chyba hráčov? Hráči majú na starosti klubovú kasu? ... To len dokazuje, aký máme skvelý management