Kríza vo futbale zapríčinená pandémiou koronavírusu spôsobila, že fanúšikovia nepoznajú odpovede na mnohé otázky. Hoci nie je zrejmé, kedy budú futbalové súťaže obnovené, je možné pokúsiť sa vysvetliť niektoré nejasné aspekty.

Madridský denník Marca sa na to opýtal troch odborníkov:

- Jaume Roures, zakladateľ mediálnej spoločnosti MediaPro
- José Guerre, generálny riaditeľ La Ligy
- Marc Menchén, novinár Palco23 zameraný na ekonomické témy

Ako je možné, že kríza má väčší vplyv na veľké kluby ako Barcelona a Atlético a nie na Eibar či Leganés?

José Guerra (LaLiga): "Bez ohľadu na finančnú situáciu každého klubu, ktorá má na to takisto vplyv, podstatné sú zdroje príjmov v prípade jednotlivých klubov. Rozpočet veľkých klubov je zložený z viacerých zdrojov (štadión, múzeum, obchody...). Súčasná situácia má vplyv na všetky tieto aspekty, takže na značné percento príjmov."

Marc Menchén (Palco23): "Najmenšie kluby sú z 90% závislé na príjmoch z predaja televíznych práv, takže vyplácanie miezd závisí od ich možností hrať. Ale Barcelona a Atlético zarábajú aj na iných veciach, ako napríklad predaj produktov, múzeum a tento príjem nezískajú späť na predchádzajúcu úroveň ani po obnovení súťaže. Aj za predpokladu, že sezóna sa začne s účasťou fanúšikov na tribúnach, no budú chýbať turisti."

Prečo malá firma môže utiahnuť opasok a pokúsi sa neprepustiť nikoho a prečo profesionálne futbalové kluby zarábajúce na predaji televíznych práv prinajmenšom sedem miliónov euro majú tak obrovské problémy?

Jaume Roures (Mediapro): "ERTE považujem za dočasné a provizórne riešenie. Nedochádza k prepúšťaniu, je to dočasná situácia v kluboch, ktoré utrpia straty a nebudú mať tak silné postavenie ako ostatní. Pokiaľ budú súťaže prerušené na 2 alebo 3 mesiace, tak budú aj následky. Malé firmy, ako napríklad supermarkety, sa veľmi snažia a majú čo robiť. Pracujú, s oddanosťou a solidaritou. Ocitnú sa kluby v zlej finančnej situácii a využijú súčasnú situáciu na to, aby sa vysporiadali so svojimi problémami? Neviem, ale v zásade si nemyslím, žeby existovala takéto tendencia."

Marc Menchén (Palco23): "Na rozdiel od iných spoločností, väčšina klubov minie značnú časť svojich príjmov na výplaty a preto je potrebné ich zníženie. Rovnako ako sú zatvorené posilňovne či obchody s oblečením, taktiež nezarábajú ani kluby. Mnohé z nich by v takejto situácii mali myslieť na záložný plán. Athletic to urobil."

Uvidíme v nasledujúcich piatich rokoch prestupy nad 100 miliónov eur?

Jaume Roures (Mediapro): "Nie, prinajmenšom v tom období. Táto situácia zmení podpisovanie astronomických prestupov. Podľa mňa je to veľmi dobré. Podľa je mňa kupovanie hráčov za 100-150 miliónov eur veľmi škodlivé pre spoločnosť, takže budem rád, ak sa to nestane opäť. Bude to dôsledok krízy. Kluby, pokiaľ sa teda sezóna dohrá, sa budú mať dobre."

Marc Menchén (Palco23): "Áno, v prípade jeden a pol roka uvidíme plány klubov ako sa dostať z diery. Pokiaľ sa príjmy udržia na súčasnej úrovni a nič nepoukazuje na to, že by sa to malo zmeniť (hoci príjmy z predaja televíznych práv prestanú narastať), kluby aj naďalej budú potrebovať kompletný káder a talenty sa budú objavovať. Inou vecou je, ak sa túto záležitosť rozhodne FIFA regulovať..."

Koľko klubov môže zbankrotovať ak sa La Liga neobnoví?

Jaume Roures (Mediapro): "Myslím si, že v Španielsku sa nič také nestane."

Marc Menchén (Palco23): "Nemyslím si, aby v Španielsku bol nejaký klub v tak zlej situácii, aby musel oznámiť bankrot. Určite uvidíme veľa klubov, ktoré túto sezónu ukončia v mínuse, ale to by nemalo spôsobiť rozruch. Našťastie sa problémy týkajú všetkých a všetci sa budú snažiť kompenzovať straty v nasledujúcom ročníku. Televízne kontrakty by mali byť zárukou pre poskytnutie úverov, vďaka čomu si kluby budú vedieť poradiť v ťažkých časoch."

Zareagujú televízie rovnako ak sa liga obnoví v máji alebo júni? Vyplatia dohodnuté sumy aj vtedy ak sa sezóna dohrá v septembri?

Jaume Roures (Mediapro): "Myslím si, že ak sa sezóna dohrá na základe dohodnutého počtu kôl, ani my, ani Movistar, nebudeme mať problém s plnením zmluvy, pretože ju naplní aj La Liga. Okrem toho je situácia výsledkom vplyvu vyššej sily. S tým by nemal byť problém."

Chápem teda dobre, že ak hráči budú môcť odohrať tri zápasy v priebehu týždňa, tak aj televízie nebudú robiť problémy, pokiaľ sa futbalová sezóna dohrá?

Jaume Roures (Mediapro): "Často sa hrajú týždne s viacerými zápasmi. Iná vec je, či sa to týka ligy, pohára alebo Ligy Majstrov, ale rytmus samotný je typický pre 7-8 klubov."

Bolo by možné zachrániť takúto situáciu ak by sa objavila v roku 2012 bez všetkých daňových regulácií a kontroly ekonomickej situácie klubov, ktoré španielsky futbal zaviedol?

José Guerra (LaLiga): "Celá ekonomická transformácia umožnila klubom a futbalovým spoločnostiam udržiavať finančnú rovnováhu. V sezóne 2012/2013 malo 40 klubov Primera Division a Segunda Division, medzi nimi Real aj Barcelona, majetok vo výške 18,2 milióna eur, teda ani nie pol milióna eur na klub. Dnes je to 1,0656 miliardy eur, teda 26,6 milióna na klub. Vďaka tomu je možné poradiť si s mimoriadnymi okolnosťami. Vtedy by malo problémy veľa klubov, aby si dokázali poradiť s krízou."

Budú kluby, ktoré si nemôžu dovoliť hradiť mzdy hráčov, prepúšťať?

Marc Menchén (Palco23): "Množstvo klubov bude chcieť počas leta rokovať o znižovaní platov, budú chcieť predať hráčov, aby znížili výdavky. Tak sa to dialo v prípade klubov, ktoré vypadli do nižších súťaží. Problém je však taký, že ani predaj hráčov nebude jednoduchý, pretože po tejto kríze bude schopných nakupovať len veľmi málo klubov."

Znamená zavedenie ERTE to, že štát bude musieť vyplácať mzdy osobám ako Messi či Simeone?

Marc Menchén (Palco23): "Bude musieť vyplácať najvyššiu dovolenú výšku, čo je necelých 1500 eur mesačne. Zvyšok musia doložiť kluby s pomocou rôznych dodatkov. Môže prekvapiť, štát podporuje ľudí, ktorí zarábajú tak veľa, ale nezabúdajme na to, že práve oni platia najvyššie dane."

O aké percento príjmov prichádza klub z dôvodu, že nepredáva lístky a vstupenky do múzea počas trvania výnimočného stavu?

Marc Menchén (Palco23): "Rýchle odhady uvádza číslo približne 20%, pretože taká časť sezóny sa má ešte odohrať. V skutočnosti sa však časť príjmov ešte dá získať a časť už nie. Držitelia permanentiek dostanú určitú kompenzáciu a sú tým najmenším problémom. Ale budú ľudia kupovať toľko dresov ako pred rokom? Nehovorím len o terajších, ale aj budúcich stratách spôsobených vírusom."

Naozaj bude veľmi ťažké zvládnuť situáciu, ak sa sezóna nakoniec nedohrá?

Marc Menchén (Palco23): "Pokiaľ nedôjde k dohode s hráčmi, aby sa vzdali proporcionálnej časti platov, tak určite. Všetky výdavky sú plánované na základe očakávaných príjmov. Nikto nepredvídal, že sezóna sa ukončí bez toho, aby bolo vyplatených 549 miliónov eur z televíznych práv a že koncovka sezóny sa môže odohrať pred prázdnymi tribúnami."

zdroj: marca.com
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

5 komentáre
2020-04-02 14:05:54
Na prepustenie by tu bolo viac adeptov aj keby tú nebola korona..
2020-04-02 14:35:54
Tento klub padne na dno a jediny vinnici budu socios. Taki slepi ludia si zasluzia vedenie ako mame teraz