Asociácia španielskych futbalistov (AFE) vydala vyhlásenie po stretnutí s kapitánmi klubov Primera a Segunda División. Organizácia oznámila, že hráči sa domnievajú, že súťaže by mali byť obnovené po jednoznačnom rozhodnutí vlády a chcú, aby im bola garantovaná úplná bezpečnosť. AFE zároveň kritizovala vedenie La Ligy za to, že vyzvala kluby, aby zaviedli do platnosti pravidlo ERTE a hráčom tak boli znížené výplaty.

"1. Ako hráči Primera a Segunda Division chceme informovať, že sme si vedomí situácie, ktorú prežívame a potvrdzujeme, že počas všetkých absolvovaných stretnutí nás najviac znepokojovalo zdravie a súťaže by mali byť obnovené až potom, ako to úrady umožnia.

2. Pokiaľ ide o harmonogram zápasov, zostane navrhnutý v závislosti od rozhodnutia zdravotníckych orgánov. V AFE to vyžadujeme. Všetko je podmienené individuálnym zdravím a ochranou verejného zdravia všetkých obyvateľov tejto krajiny.

3. Obnovenie súťaží, čo znamená návrat do trávniky a do šatní, vyžaduje protokol, ktorý špecifikuje existenciu koordinátora prevencie rizika a špecialistu na oblasť pandémií, ktorý bude zabezpečovať zdravotnú bezpečnosť všetkým subjektom pôsobiacim v oblasti futbalu.

4. Pokiaľ ide o ERTE, je zvláštne, že to La Liga podporuje, zatiaľ čo finančná kontrola a stabilná ekonomická situácia, ktorú organizácia ohlásila v súvislosti s klubmi, neviedla k vytvoreniu ochranných mechanizmov pre dočasné situácie v tomto prípade trvajúce dva mesiace, keďže súťaže boli pozastavené a nie zrušené. Majme pritom na pamäti, že samotné kluby a hráči dosahujú dohody týkajúce sa platov. To, čo hráčom neurobíme, je vzdanie sa práv vyplývajúcich z ich pracovných zmlúv.

5. Nakoniec tí z nás, ktorí podpísali tento dokument, sú v tejto asociácii tak angažovaní, že chcú, aby bolo jasné, že návrat súťaží by sa nemal uskutočniť bez výslovného rozhodnutia vlád, pretože tu nejde len o hráčov, ale aj o ich okolie. Pokiaľ budeme musieť s touto iniciatívou až do parlamentu, urobíme to. Zdravie by malo byť záležitosťou všetkých."

---

Javier Tebas, prezident La Ligy na toto vyhlásenie reagoval veľmi rýchlo: "Hráči Barcelony, Betisu, Atlética, Realu Zaragoza, Osasuny a iných klubov chápu, že finančná kontrola La Ligy nemá nič spoločné s hospodárskym dosahom Covid-19 a že ERTE je legálnym nástrojom aplikovaným v momente, keď vaše podnikanie je ovplyvnené z dôvodu vyššej sily."

zdroj: AFE
foto: facebook

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.