V súčasnosti nie je jasné, ako bude vyzerať kalendár súťaží v európskom futbale po obnovení líg. Isté je, že federácie budú čakať na pokyn príslušných orgánov až kým nevymizne riziko koronavírusu. Belgicko sa však už teraz rozhodlo sezónu ukončiť, kým ostatné krajiny vyčkávajú a chcú zostávajúce zápasy dohrať neskôr. S tým ale súvisia aj ďalšie problémy.

Ligové súťaže sa podľa všetkého nedohrajú do 30. júna, takže bude potrebné, aby FIFA a UEFA schválili predĺženie zmlúv v prípade hráčov, ktorým končí platnosť kontraktov práve v tento deň. Takúto možnosť však musia prijať samotní hráči. Pokiaľ to neurobia, Asociácia európskych futbalistov zastáva podľa katalánskeho denníka názor, aby títo hráči mohli zmeniť klubové farby. V tom prípade by však nemohli hrať do konca sezóny v tej istej lige. V súčasnosti však ide len o jeden z viacerých navrhovaných variantov.

Najväčšie európskej kluby preferujú preložiť termín trvania letného prestupového obdobia. Menšie kluby majú na vec úplne opačný názor. Je možné, že počas leta dôjde k situácii, ktorú sme doteraz videli len v zime: objavia sa hráči, ktorí začali sezónu v jednom klube a ukončia ju v inom, dokonca môže hrať proti bývalému klubu. Všetko poukazuje na to, že zmenám sa nevyhne ani prestupový trh, budeme svedkami mnohých výmen hráčov, pretože kluby nebudú mať financie.

UEFA má zas požiadať kluby, aby vytvorili fond solidarity vo výške 300 miliónov eur na kompenzáciu preloženia Majstrovstiev Európy na rok 2021. ECA je názoru, že UEFA by mala tieto straty vziať na svoje triko. Myšlienka Alexandra Ceferina však súvisí s plány Gianniho Infantina, ktorý chce spolu s FIFA vytvoriť pre kluby fond vo výške 5 miliárd euro, aby im pomohol minimalizovať straty spôsobené koronavírusom. Peniaze od FIFA by získali federácie a slúžili by predovšetkým na udržanie amatérskeho futbalu a podporu malých klubov. Ale úžitok by z toho mali aj elitné kluby.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2020-04-07 12:06:30
Co maju kluby spolocne s ME? UEFA bude chciet vydierat?