Javier Tebas odpovedal na otázky novinárov, ktoré sa týkali predovšetkým možného obnovenia La Ligy.

Obnovenie sezóny

"Uvažujeme o koncepcii návratu do hry, v Španielku aj v iných krajinách, 29. mája alebo 6. júna alebo 26. júna. Ak La Ligu obnovíme 28. mája, Liga Majstrov by sa mohla vrátiť v júli. Ak začneme 6. júna, všetky súťaže sa budú konať súčasne do 31. júla. A pokiaľ začneme 28. júna, júl bude vyhradený La Lige a august Lige Majstrov. Pri týchto termínoch je samozrejme potrebné, aby sme začali tréningom podľa protokolu o obnovení, ktorý sme navrhli pre La Ligu. S koncom sezóny nechceme zájsť až do septembra. Samozrejme, že všetko by malo vplyv na nasledujúci ročník."

Kalendár

"Zvažujeme dve možnosti. Prvou je súbežné konanie národných a medzinárodných súťaží. Druhou - začiatok národných súťaží začiatkom júna a ukončenie v júli a potom ukončenie pohárových súťaží v júli a v auguste."

Anulovanie sezóny

"Nie, v tomto momente o tom vôbec nediskutujeme. Takúto hypotézu nezvažujeme. Chceme dokončiť súťaž. Pravdepodobne by k tomu došlo bez divákov. Zaujímavé je, že kluby, ktoré chcú sezónu ukončiť už teraz, sa nachádzajú v spodnej časti tabuľky a bojujú o to, aby nevypadli. Môžeme ubezpečiť, že žiadna významná liga nechce sezónu ukončiť predčasne. Ak o tom niekto hovorí, tak z osobných dôvodov."

Finančný výpadok

"Nedokončenie sezóny 2019/2020 by malo za následok straty vo výške 1 miliardy euro. Ak súťaž dohráme pred prázdnymi tribúnami, finančné straty budú predstavovať 350 miliónov eur. Ak budeme môcť hrať pred divákmi, straty budú predstavovať 150 miliónov eur. Čo sa týka televíznych práv, dostali sme 90%. Pokiaľ nebudeme môcť hrať, okrem rezignácie z 10%, by sme museli vrátiť ešte ďalších 18% navyše."

Platy

"Sme v období výnimočnej krízy s nepredvídateľným a ohromným vplyvom. Všetci prichádzajú o peniaze, zdá sa mi normálne, že sa znižujú platy aj hráčom. S AFE sme však nedospeli k dohode, naše rokovania sa konali včera. V súčasnosti zaviedlo ERTE osem klubov z Primera a Segunda Division, ale v najbližších dňoch pristúpia k zníženiu miezd všetky kluby. Buď prostredníctvom ERTE alebo na základe individuálnych dohôd s hráčmi. Španielsky futbal nemá záujem využiť pomoc od štátu, musíme byť finančne nezávislí."

Zmluvy hráčov

"Bude nutné upraviť zmluvy, ktoré končia 30. júna, podobne aj zmluvy týkajúce sa úverov. Nie je to jednoduché, ale nie je to až také komplikované. Myslím si, že hráči budú súhlasiť a rôzne ligy nájdu rôzne riešenia v súlade s platnými predpismi."

Zmena formátu

"Tomu sa musíme vyhnúť. Ako na národnej úrovni, tak aj na medzinárodnej. Našu ligu aj Ligu Majstrov sme predali vyše 100 svetovým televíziám. Predali sme ju vo formáte s týmto počtom klubov a s týmto počtom zápasov. Zmena štruktúry súťaží by znamenala potreby prepísať stovky zmlúv. Zmena formátu je podľa môjho názoru veľmi riskantná."

Prestupové obdobie

"Je jasné, že aktuálne termíny od 1. júla do 1. septembra nebudú platné a musia byť zmenené. Nemôžem povedať nič viac. Budeme musieť počkať na to, čo navrhne FIFA a prispôsobiť trh súčasným podmienkam, ktoré určí koronavírus a tie budú určite jedinečné."

Prestup Messiho do Talianska

"Nemyslím si, že by Messiho príchod mohol vyriešiť finančné problémy Serie A. Čísla sú stresujúce a Leo Messi by tieto ekonomické problémy s určitosťou nevyriešil. Chcem, aby Messi zostal v Španielsku, ale ak odíde, nebude to dráma. Hovorilo sa o tom, že La Liga po odchode Cristiana Ronalda príde o peniaze, ale namiesto toho sme ich získali, dokonca aj v Portugalsku. Veľkí hráči pomáhajú, ale pre ligu nie sú kľúčoví."

zdroj: as.com
foto: twitter

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.