Luis Suarez poskytol rozhovor pre katalánsky denník Mundo Deportivo, v ktorom sa vyjadril k možným príchodom Neymara a Lautara Martíneza, taktiež k dohode o znížení platov či k návratu do hry a karanténe.

Ako sa vyrovnávaš s izoláciou spôsobenou koronavírusom, zatiaľ čo sa zotavuješ z operácie kolena?

"Nie je jednoduché to vydržať, podobne ako všetkým rodinám, pretože sme vo veľmi komplikovanej situácii, ktorá zapríčinila, že všetci sa znepokojujeme a sme nervózni z toho, čo bude ďalej. Samozrejme, že mám čas, aby som sa sústredil na rehabilitáciu, neponáhľam sa, ale takisto veľa premýšľam o všetkom, čo sa deje vo svete v súvislosti s koronavírusom, ktorý nám všetko veľmi komplikuje."

Pokiaľ chceš, môžeš fanúšikom poslať správu v týchto časoch neistoty.

"Predovšetkým je potrebné počúvať úrady a zostať doma, pretože ak všetci zostanú v domovoch, postaráme sa o svojich blízkych, ktorým nechceme ublížiť. Z pohľadu futbalu, nech všetci veria v toto mužstvo, že pokiaľ sa podarí dohrať túto sezónu, čo všetci chceme, urobíme to spoločne, jednotne, zabojujeme o jasné ciele, akými sú Primera Division a Liga Majstrov, aby sme zažili trochu radosti po týchto ťažkých momentoch, ktoré sme s týmto vírusom prežívali. Radosť z La Ligy a Ligy Majstrov by bola veľkolepá."

Máš obavy o niekoho z rodiny? Deti, starších či rodinu, ktorú máš v Uruguaji?

"Nie je to strach. Ak stále cítite isté napätie, obávate sa, či sa vaši blízki o seba starajú, či počúvajú nariadenia vlády... Pred chvíľou sme o tom hovorili. Ja som doma s manželkou a deťmi už od začiatku, keď nám bolo povedané, že sa musíme uzavrieť a snažíme sa to dodržiavať. Mojej rodine v Uruguaji som odporučil to, čo radili nám od samotného začiatku: zostaňte doma, najdôležitejšie je, aby ste sa vyhli nákaze. Čím viac ľudí zostane doma, tým lepšie a tým skôr sa dostaneme z tejto situácie."

Hráči prvého tímu nakoniec dospeli k dohode s klubom vo veci zníženia platov, ale dobrá správa bola oznámená s určitým poukázaním na vnútorné tlaky. Aký tlak ste cítili?

"Pre všetkých spoluhráčov išlo o istý diskomfort, pretože sa objavilo veľa vecí, ktoré neboli pravdivé. Hovorilo sa, že hráči si nechceli znížiť mzdy až do takej miery, že boli hráči, ktorí s tým nesúhlasili. Prekážalo to všetkým. Pripravenosť všetkých hráčov bola vždy maximálna, pokiaľ ide o zámer pomôcť klubu v situácii, v ktorej sa dnes nachádza celý svet. Tlak sme necítili žiadny, práve naopak, verili sme, že postupujeme správne."

Z akého dôvodu to trvalo až 10 dní?

"Dohoda sa oneskorila z dôvodu čísel, ktoré bolo potrebné doladiť. Upraviť čísla v prípade 22-23 hráčov nie je jednoduché a myslím si, že to bola spoločná akcia medzi klubom a právnikmi hráčov, aby to celé dobre zladili, čo nie je jednoduché. Preto sa všetko oneskorilo. Chceli sme nájsť najlepšie riešenie."

Čo myslíš, kedy to bude úplne bezpečné, aby sa hráči vrátili do hry?

"Je ťažké to definovať, pretože sa hovorí o mnohých termínoch, mnohých veciach a prichádza moment, v ktorom neviete, čo je pravda a čo nie. Niektorí žijú z futbalu a dnes je odstavený na vedľajšiu koľaj, pretože to, čo dnes každého trápi, je otázka bezpečnosti. Ľudia nevedia, kedy budú môcť vyjsť a užívať si život. To v súčasnosti znepokojuje každého. Keď deti budú môcť vyjsť do parku, uvidíme sa s priateľmi, rodinami..."

A kedy budeš môcť pomôcť mužstvu a vrátiť sa do hry so spoluhráčmi?

"To záleží. Myslím si, že keď sa obnovia tréningy, budem schopný pripojiť sa k mužstvu, ale musím byť ešte vyšetrený lekármi a Juanjom [Brau; šéf fyzioterapeutov FC Barcelona], ktorý je zodpovedný za moju rehabilitáciu a je zo mnou každý deň, za čo mu veľmi ďakujem. Pokiaľ neabsolvujem posledné vyšetrenie, aby mi umožnilo návrat do mužstva, nič nebude isté. Závisí to od prvých vyšetrení, ale myslím si, že ak zareagujem na požiadavky, nebude žiadny problém."

Je dobré hrať počas týždňa zápasy v júli a v auguste, kedy je najteplejšie?

"To záleží od kalendára a od času, ktorý bude mať každá krajina, aby čelila zostávajúcim zápasom. Ale ako som povedal, nie je jasné, kedy sa život vráti do normálu, stále nie je jasné, čo bude s futbalom a budúcim kalendárom."

V posledných dňoch sa veľa hovorí o Lautarovi a Neymarovi, pretože vzbudzujú záujem klubu. Myslíš si, že by si bol s nimi kompatibilný?

"Dnes je ťažké hovoriť o hráčoch, ktorí môžu prísť a to vzhľadom na situáciu vo svete. Všetko je komplikované. Môžem hovoriť o tom, akými sú hráčmi a sú veľkí. Neymara poznajú všetci a v šatni ho vieme oceniť. Je to hráč nespochybniteľných kvalít, pretože má stále čo ponúknuť a šatni by bol vždy milo vítaný vzhľadom na sympatie, ktorým sa teší. Lautaro je hráč, ktorý v Taliansku zaznamenal veľký progres, je deviatka, ktorá sa dokáže výborne pohybovať a to odráža, akým je hráčom. Nejde o to, či sa cítim kompatibilný, ale či sa cítim spokojný s tým, že klub chce podpísať hráčov, ktorí môžu pomôcť pri realizácii nášho spoločného cieľa, teda vyhrať všetko. Neskôr ide o to, aby naša rivalita v tíme bola zdravá, pretože to sa bude diať vždy. Takže hráči, ktorí prídu bojovať o svoje miesto a pomôcť mužstvu, budú vždy milo vítaní. Mužstvo to len zlepší a posilní."

A čo tvoja budúcnosť? Hovoril si už s klubom o predĺžení zmluvy?

"Nie, stále neviem nič. Už som vysvetlil, v akej som situácii z pohľadu kontraktu, ale súčasná situácia, akú prežíva celý svet - v súčasnosti na budúcnosť nemyslím takmer vôbec. Musím myslieť na to, ako prežijeme, ako sa pohneme dopredu a neskôr môžeme hovoriť o budúcnosti. V súčasnosti mám s klubom zmluvu a myslím si, že ju dodržím. Neskôr s určitosťou príde čas, aby sme si s klubom sadli k rokovaniam, pretože naše vzťahy boli vždy dobré."

zdroj: mundodeportivo.es
foto: facebook

Diskusia

3 komentáre
2020-04-08 17:35:17
OT: Po skončení tejto pandémii sa má uskutočniť El Clásico so všetkými legendami, ktoré za Real a Barcelonu hrali. (Puyol, Xavi, Iniesta...) a výťažok pôjde pre ľudí, ktorí budú peniaze potrebovať. Iniciátorom má byť Casillas.
2020-04-08 22:51:08
Vyborny napad, perfektny zapas a navyse za dobru vec!