Združenie Si al Futur, za ktorým stojí Víctor Font, kandidát na prezidenta FC Barcelona, uverejnilo na Twitteri otvorený list fanúšikom FC Barcelona o súčasnej situácii v klube.

"Si al Futur už nejaký čas varuje socios a socias pred tým, že klub bude musieť čeliť veľkým výzvam: musí nahradiť najlepšiu generáciu futbalistov v histórii, vybudovať a financovať projekt Espai Barca a takisto konkurovať nástrahám futbalu s obmedzenými finančnými zdrojmi. Musí to urobiť pri zachovaní suverenity socios ako aj všetkých iných sekcií.

Pokiaľ bolo riziko obrovské do tejto chvíle, tak teraz je gigantické. Sme v pandémii, ktorá paralyzovala planétu a ktorá prináša nepredvídateľné dôsledky vo všetkých oblastiach života vrátane športu. Čo viac, už mesiace sme svedkami eskalácie hanebných činov v inštitucionálnom aspekte klubu, ktoré v posledných dňoch znížili závažnosť predchádzajúcich škandálov. Vyvrcholením toho sú minulotýždňové obvinenia a vyhrážky medzi riaditeľmi a časťou vedenia, ktoré rezignovalo. V tomto momente, kedy by medzi priority malo patriť dostať sa z krízy, prezident oznámil prebudovanie vedenia, aby sa udržal pri moci. V súčasnosti je celý klub v ohrození.

To zlé sa však nezačalo teraz. Predtým sme zažili fiasko vedenia vo veci návratu Neymara, verejné spory medzi hráčmi a vedením a takisto audit na tému škandálu súvisiaceho s najatím firmy, ktorý podľa všetkého potvrdzuje znepokojujúce správy. K tomu môžeme dodať biednu športovú politiku, rozkol vo vedení a značnú redukciu príjmov v dôsledku pandémie, ktorej výsledkom je nebezpečenstvo hospodárskeho a morálneho bankrotu. Je to koniec hry.

Musíme začať od nuly. Model riadenia, ktorý nám v posledných rokoch umožnil byť najlepším športovým klubom na svete, už nefunguje. Nedostatok transparentnosti, míňanie viac peňazí v porovnaní s inými klubmi a nutnosť predaja hráčov na poslednú chvíľu s cieľom vyrovnať bilanciu príjmov a výdavkov, to všetko sa musí zmeniť.

Si al Futur bolo vždy za inštitucionálnu stabilitu. Faktom je, že keď prepukla epidémia, skontaktovali sme sa s prezidentom Josepom Mariom Bartomeuom, aby sme začali spolupracovať a spoločne sa pokúsili čeliť dôsledkom pandémie. No prezident sa rozhodol konať sám a situáciu bagatelizoval. A kríza je skutočná.

Za normálnych okolností by sa Si al Futur domáhalo okamžitej rezignácie prezidenta a zvolania predčasných volieb.

Bolo by nezodpovedné, ak by sme to neurobili. Ale pri uzatvorenej krajine a keďže nevieme, kedy sa všetko vráti k normálnemu životu, nie je možné získať podpisy, predstaviť kandidátov a viesť volebnú kampaň. Keďže klub tak dlho odďaľoval zavedenie možnosti využitia technológie korešpondenčného hlasovania o najdôležitejších otázkach prostredníctvom socios, nie je reálne sformulovať ani návrh na vyslovenie nedôvery s právnymi účinkami na vedenie.

Je to veľmi dôležité, pretože v nadchádzajúcich mesiacoch budeme musieť prijať veľmi dôležité rozhodnutia, ktoré budú dôležité pre budúcnosť Barcelony. Je potrebné zabezpečiť, aby prijaté rozhodnutia nenarúšali stabilitu klubu, čo sa v súčasnosti nedeje. Reformované vedenie, ktoré v súčasnosti povstalo, nemá autoritu a dôveryhodnosť a nedokáže utiecť pred pandémiou. Rozhodnutia musíme prijať teraz, pretože ovplyvnia budúcnosť Barcelony.

Vzhľadom na všetky okolnosti, žiadame vedenie klubu o:

- vysvetliť úplne transparentným spôsobom ako vyzerá situácia ekonomická a celkové zadlženie klubu a do akej miery to ovplyvňuje fungovanie klubu.

- oneskorenie prijímania všetkých rozhodnutí v štruktúrach, ktoré sú v tejto chvíli nepotrebné, pretože konečný vplyv koronavírusu na fungovanie klubu je stále neistý. Je potrebné odložiť rozhodnutie vo veci Espai Barca až do momentu, kým sa nezvolí nové vedenie.

- Zabezpečenie maximálnej zodpovednosti a transparentnosti pri nákupe aj predaji hráčov.

Si al Futur sa zaväzuje ku kontrole činnosti klubu v súlade s týmito požiadavkami.

Vedenie Barcelony potrebuje transformáciu, ktorá bude ako odvážna, tak aj kreatívna, inovatívna a bude úspešná ako Johan Cruyff na trávniku. Tieto zmeny sú možné, pretože potenciál Barcy je obrovský. Aby sme to dosiahli, musíme zjednotiť silu fanúšikov a priamo zapojiť športovcov, ktorí hrávajú v najlepšej Barcelone v histórii. Si al Futur ponúka čestný projekt, ktorý je otvorený spolupráci a oddaný spoločnosti aj krajine. Projekt, ktorý nám dáva istotu, že budeme dobre reprezentovaní a riadení. Zabezpečí, že pocítime satisfakciu z hry, radosť z víťazstiev a hrdosť na to, že patríme k najlepšiemu klubu na svete."

zdroj: facebook twitter
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2020-04-13 17:06:11
Slovensko mi ničí Matovič zo svojou bandou, Barcu mi ničí Bartomeu zo svojou bandou kde sme sa to dostali ?
Marian Premium
2020-04-13 18:44:27
Vôbec sa nebudem čudovať, že Bartomeu skončí tam, kde Rosell svojho času. A nemám na mysli Londýn...