Vedenie španielskeho futbalu vypracovalo plány týkajúce sa návratu hráčov k tréningom. Hráči však pripravovaný protokol La Ligy neprijali veľmi optimisticky. Existujú pochybnosti o prísnej izolácii a možnosti, že koronavírus sa objaví opäť.

Vyššia rada pre šport včera zverejnila vyhlásenie týkajúce sa toho, že La Liga a RFEF dospeli k dohode vo veci návratu k tréningom a podľa posledných informácií sa zdá, že celá záležitosť naberá spád. Existuje totiž reálna šanca, že hráči sa k tréningom vrátia 4. alebo 11. mája. Cadena SER priniesla informáciu, že 27. apríla je naplánované plošné testovanie futbalistov na koronavírus. 4. mája by hráči začali trénovať v menších skupinách, 11. mája by tieto skupiny boli zväčšené a 18. mája by mužstvá trénovali s kompletným kádrom. AS dokonca píše, že La Liga poslala klubom protokol už pred niekoľkými týždňami. Verzie navrhovaných riešení sa mierne líšia od tých, ktoré priniesli médiá, ale koncepcia si kluby vo všeobecnosti naklonila na svoju stranu. Inak je to ale v prípade hráčov a trénerov, ktorým sa táto myšlienka nepáči a to vzhľadom na prísnu izoláciu a malú šancu na dosiahnutie týchto predpokladov.

Médiá informujú, že fáza individuálnych tréningov by mala prebiehať v domovoch hráčov, čo sa už prakticky deje, ale počas nasledujúcich etáp, v závislosti od prijatého riešenia, hráči sa musia dostať do tréningového centra alebo do hotelov, ktoré patria klubom. Hráči by prakticky zostali odrezaní od sveta, bez možnosti stretávať sa s rodinami približne na 15 dní. Táto izolácia by mohla byť predĺžená dokonca až do ukončenia sezóny, čo je úplne nereálne, pretože hráči by podľa médií mali problémy akceptovať karanténu. Pochybnosti vzbudzuje aj logistika. Na túto tému prehovoril Sergio Busquets, ktorý nie je zástancom dlhodobej izolácie a tvrdí, že táto koncepcia je podľa jeho názoru nereálna, pretože hráči sa nakoniec bez tak budú musieť zhromaždiť a cestovať spolu.

Na futbalistov by sa okrem toho mali vzťahovať prísne hygienické požiadavky. Každý deň by museli podstúpiť testy na prítomnosť koronavírusu. To tiež vzbudzuje pochybnosti v dôsledku nedostatku testov pre bežnú populáciu. Okrem toho neistotu vyvoláva situácia ak sa nekazí niekto z mužstva. Asociácia španielskych futbalistov v takomto prípade navrhuje izoláciu celého mužstva, no La Liga chce izolovať len konkrétneho hráča. Sport informuje, že v počiatočných fázach by sa jedlo pripravovalo v samostatných dózach pre každého hráča, ktorý by si tieto dózy prevzal v jedálni alebo na inom mieste. Hráči by sa mohli najesť aj v jedálni, ale len v prítomnosti členov svojej skupiny alebo v konkrétnom čase. Spoločný obed celého tímu je v úvodných fázach vylúčený. Denník tvrdí, že hráči až na tréningy a obedy budú umiestnení na jednotlivé izby a stretnutia v spoločných priestoroch budú zakázané.

La Liga sa včera stretla so zástupcami zdravotníckych služieb klubov, aby prediskutovala znenie protokolu, ktorý bol klubov zaslaný v piatok. Dnes má prebehnúť stretnutie kapitánov a trénerov. Quique Setién a Sergio Busquets, viceprezident rady Asociácie španielsky futbalistov, môžu opätovne vyjadriť svoj skepticizmus k izolácii hráčov na tak dlhé obdobie. Ujať slova sa môže aj Leo Messi. V utorok je naplánované stretnutie La Ligy s klubmi a Barcelonu budú zastupovať Oscar Grau a Albert Soler.

zdroj: mundodeportivo.es sport.es as.com
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.