Ronald Koeman, tréner reprezentácie Holandska, poskytol rozhovor pre katalánsky denník Sport, v ktorom hovoril o možnosti trénovať Barcelonu, budúcnosti katalánskeho klubu po odchode Messiho či rozvoji Frenkieho de Jonga.

V tejto sezóne si videl Barcelonu v akcii neraz. Páči sa ti táto Barcelona?

"Bolo tam všetko, veľmi dobré zápasy a iné slabšie. Barcelona je naďalej skvelým mužstvom so skvelými hráčmi a preto je lídrom La Ligy."

Držme sa témy, prosím.

"Barcelona je v porovnaní s tou spred niekoľkých rokov iná, pretože nemá hráčov, ktorých mala predtým. Z vtedajšej kostry zostal už len Piqué, Busquets a Messi a všetci majú nad 30 rokov. Taký je zákon života. Stalo sa to s Dream Teamom Barcelony, ale aj s reprezentáciou Holandska z roku 1988 s Van Bastenom, Gullitom, Rijkaardom a mnou, keď sme sa stali Majstrami Európy. Niekedy je potrebné pochopiť, že s cieľom získať opätovnú dominanciu je potrebné niekoľko rokov predtým zažiť suchoty. Nič netrvá večne a je potrebné vedieť ako sa obnoviť."

Aké najväčšie chyby vidíš v dnešnej Barcelone?

"Vidím dva aspekty. Jedným je intenzita. Či sa vám to páči alebo nie, najlepšie kluby súčasnosti hrajú po celých 90 minút vo veľmi vysokom tempe. Barcelona má problémy udržať vyrovnanosť. Videli sme to v slávnom zápase s Liverpoolom, ale aj v zápase s Atléticom v Superpohári Španielska. Barcelona mala prevahu cez 80 minút, na posledných 10 minút vypla a Atlético, ktoré bolo intenzívnejšia a sviežejšie, ju porazilo."

A ten druhý aspekt?

"V zápasoch nedominuje tak ako predtým. V tomto aspekte sa Barcelona musí vrátiť k svojim osobitným prednostiam, pretože je to časť jej DNA. Barca vždy musí mať kontrolu, ale musí byť efektívnejšia."

Znepokojuje ťa, že Messi je v záverečnej fáze svojej kariéry?

"Leo je najlepší v histórii. A to s veľkým náskokom. Je však len človek, nie vždy môže byť liekom na všetky problémy. Barcelona sa postupne musí pripravovať na túto zmenu a neurobiť to zo dňa na deň. Bez Messiho už nebude nič ako predtým. Musíme sa s tým vyrovnať."

De Jonga poznáš veľmi dobre. On sám tvrdí, že môže hrať oveľa lepšie.

"A má pravdu. Táto sezóna bola pre neho prechodná, tak ako to bolo so mnou, keď som v roku 1989 prestúpil do Barcelony. De Jong je veľmi inteligentný chalan a futbalovo veľmi talentovaným. Bude úspešný, o tom som presvedčený. Škodí mu to, že nehrá na svojej prirodzenej pozícii, tak ako v Ajaxe."

V sobotu si sa zúčastnil špeciálneho programu o Cruyffovi, ktorý by sa dožil 73 rokov života...

"Johan je stále prítomný v našich životoch. Dedičstvo, aké nám zanechal, je to najlepšie dedičstvo. Bol tým, kto mal najväčší vplyv na môj život hráča aj trénera."

Čo by Cruyff povedal o dnešnej Barcelone?

"Myslím si, že by povedal niečo veľmi podobné tomu, čo ja, že musí získať svoju osobnosť v hre. Nie je to však také jednoduché, pretože v Barcelone o všetkom rozhodujú výsledky. Aj on podliehal diktatúre výsledkov. Hoci ako som povedal, pokiaľ hráte dobre, existuje vyššia pravdepodobnosť, že vyhráte."

Si zástancom toho, aby sa zápasy hrali bez publika?

"Je to nevyhnutné zlo a zdá sa, že takto to bude v Anglicku, Španielsku, Taliansku aj v Lige Majstrov. Hrať bez divákov je smutné, pretože futbal ich potrebuje."

Zmenilo preloženie Majstrovstiev sveta na budúci rok tvoje plány?

"Je to škoda, pretože pred turnajom sme boli v dobrej forme a prvé tri zápasy sme mali v Amsterdame. Osobne ma veľmi znepokojuje ako bude vyzerať nasledujúca sezóna. Nikto nevie, aký bude kalendár, ale obávam sa, že zápasy sa budú hrať každé tri dni, pretože všetky súťaže sa musia dohrať do konca mája. Bude to mať negatívny vplyv na kvalitu hry a fyzickú formu hráčov."

Ak by sa EURO konalo tento rok, mohol by si ukončiť kontrakt skôr...?

"Bol by som rád, ak by sa táto doložka nebola zverejnila, ale vyšlo to na svetlo sveta bez môjho pričinenia... Teraz to nebudem popierať."

Povedal si, že zmluvu s Holandskom rozviažeš po Majstrovstvách Európy len preto, aby si podpísal kontrakt s Barcelonou.

"Tak je."

Uzatvorenie tejto klauzuly dokazuje, akým si culé.

"Keď som začínal moju trénerskú kariéru, vždy som hovoril, že mám dva sny: byť trénerom mojej krajiny a trénovať Barcelonu."

Teraz na to nie je správny čas?

"Nie. Moja angažovanosť v Holandsku je stále rovnaká. S reprezentáciou budem minimálne do EURO2021."

Zdá sa, že realizácia tvojho sna súvisiaceho s Barcelonou je nemožná.

"Barcelona už má svojho trénera, ktorému sa s určitosťou bude dariť veľmi dobre. Z mojej strany môžem povedať len to, že čas ukáže. Jednou z vecí, ktorú nás pandémia koronavírusu naučila, je to, že všetko sa môže zmeniť zo dňa na deň. Uvidíme, čo nám prinesie budúcnosť."

zdroj: sport.es
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2020-04-29 20:09:01
Já mu furt nějak nevěřím, má víc neúspěchu jako trenér než úspěchu. Naštěstí tu je Setien a pak nejspíše Xavi, takže trénovat nás bude docela za dlouhou dobu když tak.
2020-04-30 07:31:55
Keby len 2...