Doktor Ramon Cugat patrí medzi najdôležitejších lekárov FC Barcelona a okrem iného dohliada na liečbu operovaného kolena Luisa Suareza. Nedávno poskytol rozhovor pre katalánsky denník Sport, v ktorom hovoril o zdravotnom stave uruguajského útočníka a o návrate futbalu v Španielsku.

Dôjde po tejto prestávke k viacerým zraneniam?

"Je to netypická sezóna, nič také sa predtým nestalo. Očakávajú sa zranenia, možnože viac, predovšetkým tých svalových. Objavia sa emocionálne faktory, najmä v mužstvách bojujúcich o titul či o udržanie. Kluby, ktoré sú v tabuľke dole, sa prehry obávajú viac, je potrebné byť opatrný."

Čo je možné urobiť?

"Musíme sa vyhnúť zraneniam. Hráčom vždy hovorím: 'musíte byť vo forme, aby ste mohli športovať a nie športovať, aby ste boli vo forme'. Dúfam, že budú konať zodpovedne a nezačnú behať ako šialení. Mali by sa vyhýbať šprintom bez rozcvičenia. Dôležité sú dobré rady, hráči musia vedieť oddychovať a dobre sa stravovať. Pokiaľ to tak bude, môžeme znížiť percento zranení na nižšie čísla, než sa očakáva."

Gerard Piqué povedal, že mesiac na tréning pred návratom do hry je málo. Súhlasíš s ním?

"Myslím si, že je to celkom krátke obdobie, ale je potrebné vyriešiť túto situáciu v prospech všetkých. Dôležitú úlohu budú zohrávať tréneri a kondiční tréneri. Prečo? Do konca sezóny nezostáva veľa, zranenia budú chcieť liečiť čo najskôr, niekedy prirýchlo a pribudne veľa obnovených zranení, ktoré zvýšia nervozitu. Je potrebné rozmýšľať a robiť zmeny, keď je hráč vyčerpaný."

Si zástancom návratu do hry?

"Existujú dva prístupy: buď zostanete doma alebo pôjdete von. Ak zostanete, možno nebudete mať nehodu, pokiaľ sa vám na hlavu nezrúti dom. Ak odídete, niečo sa môže stať. V hre je veľa vecí a vy sa nemôžete obávať, život ide ďalej. Riziko existuje, ale so zatváraním krajiny je potrebné byť opatrný. Pokiaľ sa niečo stane, vždy je možné urobiť krok späť. Som zástancom návratu."

Táto prestávka by mohla padnúť vhod Luisovi Suarezovi. Stretol si sa s ním opäť?

"Nevidel som ho od začiatku karantény, ale každý týždeň hovorím s lekárskym štábom a s Juanjom Bravom, kondičným trénerom. Suarez zvyšoval záťaž už doma a teraz v priebehu individuálnych tréningov. Dúfam, že začne hrať. Bol veľmi motivovaný už pred dvoma mesiacmi! Už vtedy chcel hrať."

Hovorilo sa o štvormesačnej prestávke. Podarilo sa vám to skrátiť?

"Áno, rehabilitácia prebiehala rýchlo, ale pri týchto zraneniach je potrebné dať si pozor. Suarez má rád loptu, chce hrať a cíti sa dobre. Povedal mi: 'Pán doktor, koľko mi chýba: 20 dní, 3 týždne...?' Žartoval, je to skvelý človek."

Myslíš si, že bude môcť hrať vo všetkých zápasoch?

"Teraz má mesiac na to, aby sa vrátil do formy, možnože nebude hrať od prvých minút, na to je tu tréner, ktorý mu bude rozdeľovať minúty."

Vidím, že v kancelárii máš fotografiu s autogramom od Agüera, druhá je fotka Pepa Guardiolu s hráčmi. To boli časy...

"Dúfam, že sa vrátia, oni nás naučili na neustále víťazstvá. Ak boh chce, tak sa vrátia. Vždy sa objavia lepšia aj horšie cykly. Pep, Xavi, Messi, Luis... Na ihrisku ukázali, že boli úžasnými hráčmi."

Nepracoval si výlučne pre Barcelonu ani pre žiadny iný klub. Prečo?

"Pretože rád pracujem s obyčajnými ľuďmi. Mám možnosť liečiť 900 000 chlapcov za malý poplatok, využívajú tie isté miestnosti a služby toho istého chirurga ako futbalové hviezdy. Je to moja vášeň."

Zdravotný stav Arthura

"Myslím si, že mohol hrať v odvete s Neapolom, cítil sa oveľa lepšie. Bolo mi povedané, že všetko bolo dobré, ale teraz, v priebehu karantény, netrénoval normálne a nestrieľal. Myslím, že sa s ním stretnem v priebehu nasledujúceho týždňa. Uvidíme ako odpovie. Bolo ťažké sa navzájom nevidieť, ale zdá sa, že Arthur sa má dobre. Treba to skontrolovať."

Dembélé

"Mám rád tohto hráča, jeho štýl hry. Je veľmi rýchly, má dlhé, silné svaly. Je to prednosť, ale takisto to má za následok, že sa skôr zraní. Sakari Orava je veľmi dobrý chirurg na tieto typy zranení, nemôžeme ho stratiť, ale čo môžeme urobiť, má už svoje roky."

Umtiti

"Na túto tému nemôžem hovoriť, ale niekedy sa stane, že hráč, ktorý nie je zranený, cíti bolesti. Alebo naopak. Mal som také prípady. Prišiel na operáciu, ale nechcel ju absolvovať, aby mohol hrať. Ako lekár som mu potom povedal, že sval sa mu zregeneroval! V Umtitiho prípade prešlo už veľa času, ale v poslednom čase už trochu chytil rytmus. V medicíne sa dva plus dva nikdy nerovná štyrom. Do úvahy je potrebné vziať aj pocity hráča. Pokiaľ hovorí, že môže hrať, je treba odložiť operáciu a pokiaľ nie, tak už viete, že to nie je dobré riešenie."

zdroj: sport.es
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.