Madridský denník Marca predstavil podrobný výživový plán Arthura Mela. Brazílčan dbá o svoju výživu a k tomu má aj vlastný tréningový plán. Záložník chce byť v Barcelone úspešný a neplánuje odchod.

Medzi najdôležitejšie aspekty, o ktoré sa športovci musia starať, patrí výživa. V posledných rokoch sa práve futbalisti začali venovať strave. Madridský denník Marca priblížil ako vyzerá jedálniček Arthura Mela, ktorý vypracoval dietológ Rafa Berlez.

Základom diéty Brazílčana sú prírodné produkty, hráč sa vyhýba konzumácii spracovaných potravín, umelým tukom a cukrom ako zdroju energie. Týmto spôsobom si zlepšuje metabolickú flexibilitu. Kľúčová je aj kontrola príjmu bielkovín - medzi 1,8 až 2,2 gramu na kilogram telesnej hmotnosť každý deň. Takáto výživa umožňuje najlepšie zlepšenie podmienok počas tréningov.

Arthur má zostavené 4 výživové fázy v závislosti o momentu sezóny, v ktorej sa nachádza. Prvá fáza začína 36 hodín pred začiatkom zápasu a sústredí sa na vytvorenie zásoby glykogénu vo svaloch vďaka zvýšenej konzumácii prírodných sacharidov, vitamínov a minerálov. K pitiu je uprednostňovaný džús napríklad z pomarančov alebo hrozna ako podpora energie.

Druhá fáza začína v deň zápasu, kedy hráč musí byť v najlepšej forme. Vtedy konzumuje ľahko stráviteľné bielkoviny ako napríklad ryby alebo kuracie mäso s nízkym obsahom tuku v kombinácii s kvalitnými zdrojmi sacharidov, ktoré sú taktiež ľahko stráviteľné. Cieľom je, aby sa hráč cítil dobre a jedlo mu v priebehu zápasu nespôsobilo zbytočné problémy.

Po zápase sa začína tretia, kľúčová fáza, ktorej cieľom je čo najlepšia regenerácia svalovej hmoty po náročnej fyzickej aktivite. Cieľom je zároveň zmierniť zápal a zlepšiť hydratáciu tela. Arthur konzumuje omega 3 mastné kyseliny, zdravé tuky a antioxidanty, napríklad čerešňovú šťavu. Okrem toho aj zemiaky, ktoré sú zdrojom prírodných sacharidov. Táto fáza trvá 48 hodín po zápase.

Štvrtá fáza je zostavená pre lepšiu regeneráciu v dni, ktoré nie sú započítané striktne v zápasové dni. V tejto etape futbalista konzumuje oveľa menej sacharidov a na vyváženie potrebného množstva prijatých kalórii zvýši príjem zdravých tukov a bielkovín. Výsledkom má byť zvýšenie atletických schopností hráča.

Pandémia tento výživový plán trochu pozmenila, pretože všetci hráči boli uzatvorení vo svojich domovoch. Arthur počas karantény jedol vajcia a ovocie na raňajky, šaláty a kuracie mäso, ryžu a džús na obed, sušené ovocie, ovocie a jogurt na olovrant a na večeru si dal lososa, zemiaky, šalát a džús. Okrem toho mal Brazílčan vypracovaný aj špeciálny tréningový plán, ktorý pripravil jeho fyzioterapeut a kondičný tréner. Cieľom bola čo najlepšia príprava na to, aby v Barcelone dosiahol úspech. Médiá napriek tomu píšu, že Barcelona ho chce predať, no Arthur trvá na tom, že chce zostať na Camp Nou.

zdroj: marca.com
foto: facebook

Diskusia

2 komentáre
2020-05-20 08:39:39
Dufam a pevne verim, ze zostane...navyse su tu ini kadidati na odchod, hlavne v zalohe, ze Ivan.....uz nech je nove vedenie, kym tito sucasni uplne nevydrancuju klub....
2020-05-20 10:40:28
A poldeci, kedy?