Komisia národnej rady športu v Španielsku (CSD) v utorok okrem iného schválila reformu Disciplinárneho kódexu RFEF, pokiaľ ide o vyhlásenia zamerané na spochybňovanie rozhodnutí rozhodcov a ich nestrannosti. Stojí za zmienku, že nejde iba o situácie počas zápasov, ale aj akékoľvek pripomienky mimo ihriska. Za veľmi vážne výroky hrozí pokuta od 3 000 do 18 000 eur.

Doteraz boli takéto výroky sankcionované podľa rôznych článkov Disciplinárneho kódexu RFEF, ktoré sa týkali notoricky známych a verejných činov proti športovej dôstojnosti (články 66, 89, 119), pohŕdania a ignorovania rozhodcov (článok 117) ako aj verbálnych útokov na rozhodcov (článok 94).

RFEF chcela doplniť dva nové články (100 a 122), no CSD schválila iba prvý z nich. Obidva články mali za cieľ klasifikovať menšie a závažné previnenia, ktorých sa dopustili osoby spojené s klubmi. Tieto previnenia "sú vyhlásenia, ktoré sú urážlivé, ponižujúce alebo škodlivé, naznačujú neúctu, nestrannosť a vyjadrujú nesúhlas s ktorýmkoľvek členom rozhodcovského kolégia či spochybňujú orgány starajúce sa o integritu súťaže."

RFEF tieto zmeny odôvodnila potrebou zahrnúť do kódexu prípady, kedy sú výroky určené zástupcom vyššie uvedených orgánov. Podľa CSD však navrhované znenie v obidvoch prípadoch nebolo presné a jasné. Rada sa z tohto dôvodu rozhodla vypracovať obsah týchto článkov.

 

Pokiaľ ide o sankcie, ktoré RFEF navrhovala v článkoch 100 a 122, CSD sa domnieva, že sú nezlučiteľné s rozsahom sankcií v článkoch 21-26 Kráľovského dekrétu 1591/1992. CSD preto informovala RFEF, že uvalenie sankcie v súlade s návrhom podľa článku 100 (od 3 000 do 18 000 eur) je možné vtedy, ak by sa previnenie ukázalo ako veľmi závažné a v prípade článku 122 ako závažné.

RFEF nakoniec upravila obsah článku 100 a CSD nové znenie schválila. Znenie článku však doteraz nebolo zverejnené a médiá stále len špekulujú o tom, ako veľmi závažné musia byť výroky na adresu rozhodcov, aby za výrok bolo možné udeliť pokutu vo výške od 3 do 18 tisíc eur. Doteraz sa udeľovali pokuty v maximálnej výške 600 euro. Závažnosť výroku bude posudzovať osobitná komisia na to určená. Tá rozhodne či výrok bude mať charakter závažný, vážny alebo ľahký a takisto rozhodne o výške sankcie.

zdroj: Iusport
foto: facebook

Diskusia

4 komentáre
2020-05-20 21:02:20
Mateo Lahos: Stonks
2020-05-21 00:31:33
To tu ešte bolo treba, viacej chrániť rozhodcov... akože niektorý sú fakt profesionáli, ale napr. taký ako Lahoz, Hernández Hernádez, Jesus Gil Manzano ... tí by zaslúžili doživotný dištanc a nie ochranu...