Andrés Iniesta poskytol rozhovor pre denník Ole, v ktorom porozprával predovšetkým o Leovi Messim. Španiel vyhlásil, že najlepším hráčom na svete je práve 32-ročný Argentínčan.

Ako sa definuješ?

"Cítim sa ako normálny, bežný človek. Nadšenec futbalu a mojej rodiny."

Si si vedomý toho, že o tebe vedia aj v Argentíne?

"Neviem ako veľmi som tam známy, ale zrejme áno. Uvedomujem si to, pretože som o tom počul v rozhovoroch so spoluhráčmi či súpermi. Koniec koncov, ak hráte toľko rokov v Barcelone a v reprezentácii, v dôsledku toho sa dejú aj také veci a som preto šťastný."

Toto uznanie je umocnené tvojimi vzťahmi s Messim. Ako ho hodnotíš?

"Stále ma udivuje. Jednou z Leových skvelých vecí je, že neustále dokáže prekvapiť. Pravidelnosť s akou strieľa góly zápas, čo zápas, rok, čo rok, neustále robí rozdiel. Nezastavuje. Dokonca aj dnes, po toľkých rokoch a toľkých situáciách, stále prekvapuje. To dosiahne len málokto, takmer nikto."

Messi strelil množstvo gólov, ale v tvojom dokumentárnom filme povedal, že by chcel urobiť to, čo si urobil ty.

"Šampionát má veľký význam. Každý by chcel byť v tej situácii a streliť taký gól. Ale všetky tie nespočetné góly, všetky tie finále, v ktorých som s ním hral... Chápem, že nejde len o strelený gól, ale o samotný titul, ktorý je naozaj veľmi ťažké vyhrať. Dosiahli to len niektorí reprezentanti. Preto má tento gól taký význam a veľkosť."

Argentína s Messim nemohla vyhrať túto trofej...

"Tak, prekvapuje ma to v tom zmysle, že má úžasných hráčov, reprezentácia je plná veľkolepých hráčov a má niekoho, kto je podľa mňa číslom jeden. A že sa jej to nepodarilo... To, čo sa stalo napríklad v zápase s Nemeckom, išlo o detaily. Drobné momenty, ktoré naklonia misky váh na jednu alebo druhú stranu. V inom zápase by sa to celé s určitosťou vyvinulo inak. Mám taký dojem, že na úrovni Barcelony, mať Lea po toľký čas... 4-krát sme siahli na Ligu Majstrov, ale ak by sme mali také mužstvo a mohli sa spoľahnúť na Lea, s určitosťou by sme boli schopní vyhrať ju aj viackrát. Taký je však futbal: hrajú aj súperi, sú skvelí a najdôležitejšie je tešiť sa z toho, čo sa dosiahlo."

Robil Messi taký rozdiel aj v mládežníckych mužstvách Barcelony v La Masii?

"Už od narodenia bolo vidieť, že Leo je výnimočný. Predovšetkým z pohľadu osobnosti, s ktorou hrával od 16-17. roku, keď postúpil do prvého tímu. V tom veku nie je jednoduché súperiť s takými hráčmi, akí boli vtedy v mužstve. Buď máte charakter, veríte si a talent alebo vás ľudia zjedia. Keď bol mladý, mal tieto črty. Bol výnimočný."

Čo ťa ešte prekvapilo počas tréningov?

"Nebudem hovoriť o technike, pretože o tej vedia všetci. Možnože priťahuje úvahu na to, že si užíva loptu na nohe, že vždy chce hrať a že si to užíva rovnako od momentu, keď som ho spoznal. Všetko berie ako zábavu, okrem toho, že to robí s úplnou profesionalitou. Hovorím to preto, že byť Messim dennodenne nemusí byť jednoduché."

Ale byť Iniestom takisto nie. Zabávaš sa viac teraz v Japonsku?

"Tu je iná situácia. Iný kraj, iný spôsob riešenia určitých vecí. Iné chvíle. Páči sa mi to, čo bolo predtým a páči sa mi to, čo je teraz. Mal som šancu odísť z Barcelony takýmto spôsobom, vybrať si miesto a do dnes mať dojem, že nedošlo k žiadnej chybe. Robí ma to šťastným."

Nevylučuješ, že sa staneš trénerom a hovoríš o rozostavení 4-3-3, ktoré sa ti páči. Kam by si umiestnil Messiho?

"Môže hrať tam, kde chceš. Bude najlepším záložníkom, najlepším krídelníkom, najlepšou falošnou deviatkou ako sa hovorilo už predtým. S tou slobodou, ktorú mal vždy na ľubovoľnej pozícii. S určitosťou by hral na jednej z troch pozícii v útoku."

Prečo hovoríš, že je najlepší?

"Pretože robí rozdiel vo všetkých ohľadoch. Je schopný streliť hetrik a prihrať na ďalšie tri góly. Ak to vyzerá jednoducho zvonka, tak zvnútra sa zdá, že to všetko je ešte jednoduchšie. Vedel som, že ak sa pohne vľavo, hľadá si loptu a pošle ju tam, kde bude potrebné, v správnom momente, s adekvátnou silou a precíznosťou, s tým všetkým. Keď sme hrali po jeho boku, užívali sme si to. Podľa môjho názoru je číslom 1 na svete, pretože po celý čas robí rozdiel."

Vieš o tom, že v Argentíne je v tejto téme stále istý rozpor?

"Počul som predtým nejaké informácie z tlače. Deje sa tak predovšetkým preto, že ak neprichádzajú výsledky, hľadajú sa iné veci. Pre mňa bolo veľmi ťažké povedať, že Leo odohral nejaký zlý zápas, je to prakticky nemožné. Sú však momenty, v ktorých všetko vychádza lepšie a počas iných zas horšie. Taktiež nemôžete porovnávať prostredie a mužstvá, ktoré má v reprezentácii a v Barcelone, kde sa pracuje dennodenne presne definovaným spôsobom."

Možno mu chýba Xavi a Iniesta.

"Nie úplne. Pretože hovoríš o argentínskych záložníkoch, ktorí hrávajú vo veľkých európskych kluboch a majú veľký význam. Messi však dokáže urobiť rozdiel úplne sám. Je výnimočný, je to jeden z tých hráčov, ktorých je ťažké zastaviť, keď sa pokúšajú niečo urobiť. Poznáme jeho kvalitu a vieme, čo je schopný urobiť. Ako som už povedal, na ceste je množstvo detailov, ktoré môžu zmeniť históriu."

---

Iniesta na Twitteri pripomenul, že včera uplynuli dva roky od jeho posledného zápasu za Barcelonu: "Dva roky od dňa, na ktorý nikdy nezabudnem... Opakujem, najväčšou z príjemností bolo prežitie všetkého, čo som prežil a robiť to spoločne s vami všetkými!"

zdroj: Ole, twitter
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2020-05-21 12:30:59
Keď dokonalý futbalista vraví o ďalšom dokonalom.