Portál Palco23 predstavil výsledky správy, ktorú pripravila Deutsche Bank, týkajúcej sa finančných strát klubov v dôsledku pandémie koronavírusu. Odhaduje sa, že v súčasnej sezóne dosiahnu straty od 13 do 30% príjmov klubov.

V súčasnej sezóne o najviac peňazí prídu španielske kluby a konkrétne Barcelona, ktorej príjmy klesnú o 120 až 260 miliónov eur a to v závislosti od toho či La Liga bude obnovená. Real na druhej strane príde o 100 až 230 miliónov eur. Ak by sa sezóna ukončila už teraz, kluby by nedostali do 10 do 30% financií z televíznych kontraktov, zo vstupeniek či permanentiek.

Na budúcu sezónu sa očakávajú dva scenáre. Optimistický variant predpokladá otvorenie štadiónov aj pre fanúšikov hoci v zníženom počte. V tomto prípade sa straty očakávajú na úrovni 4 až 13%. V takom prípade sa nebudú meniť ani televízne kontrakty a zisk z predaja lístkov klesne o 10 až 30%. Sponzori na druhej strane zaplatia o 5 až 20% menej ako sa očakávalo, keďže na štadiónoch bude menší počet ľudí a v dôsledku krízy.

Pesimistický scenár predpokladá, že celá budúca sezóna 2020/2021 sa odohrá bez fanúšikov, pričom príjmy klubov klesnú o 27 až 48% v porovnaní s predchádzajúcim ročníkom. Príjmy z televíznych kontraktov klesnú o 20%, pretože na tribúnach nebude sedieť prakticky nikto. Zatiaľ nie je jasné, či si fanúšikovia budú vo väčšej miere kupovať možnosť sledovať zápasy prostredníctvom TV, keďže na štadióny sa nedostanú. Príjmy z predaja lístkov klesnú o 15% v 20. najväčších európskych klubov a sponzori znížia svoje zmluvy o 30 až 60%.

zdroj: Palco23
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

1 komentár
2020-05-24 13:00:03
Len som to najprv tak letmo prebehol na FB , a citam potraty pocas pandémie vyššie ... A že konečne nejaké zaujímavý článok ... A hľa takáto volovina