Madridský denník Marca analyzoval hru Miralema Pjanića, jeden z hlavných prestupových cieľov FC Barcelona počas najbližšieho letného prestupového obdobia. 30-ročný záložník má hodnotu približne 52 miliónov eur. Medzi jeho prednosti patrí kreativita, hra v trojuholníkoch a schopnosť podporovať obrancov.

Hra v trojuholníkoch

Táto zručnosť umožňuje hráčovi využiť výhodu v situáciách, v ktorých súperi vytvárajú tlak na hráča s loptou a pretínajú dráhu prihrávok spoluhráčom. Preto hráč s loptou na nohe ju musí prihrať spoluhráčovi pod tlakom, ale ju ten prihral tretiemu spoluhráčovi a vymenil sa z problémov. Pjanić to dokáže robiť veľmi efektívnym spôsobom, vďaka čomu dokáže prekonať prvú líniu súpera. Je to veľmi dôležitá zručnosť pre mužstvá, ktoré hrajú riskantne na vlastnej polovici ihriska.

Dobrý prehľad na trávniku

Pjanić vždy zodvihne hlavu, aby si preveril aktuálnu situáciu na trávniku a našiel najlepšie riešenie. Záložník týmto spôsobom kontroluje postavenie svojich spoluhráčov na ihrisku a taktiež hráčov súpera, ktorí sa nachádzajú v jeho blízkosti, ale aj v iných priestoroch. Vďaka tomu má viac priestoru na manévrovanie, ktorý využíva svojimi presnými prihrávkami. Je to kľúčová vlastnosť pre záložníka, ktorý tvorí hru.

Podpora obrany

Bosniak sa nesústredí len na ofenzívu, veľmi aktívne pracuje aj v momentoch, keď má loptu na nohe súper. Jeho úlohou je bránenie stredovej časti trávnika, niekedy sa stiahne aj hlbšie. Dokáže dobre čítať hru a vhodne sa postaviť, aby mohol znížiť hrozbu zo strany súpera. Je to dôležité pre mužstvá, ktoré bránia priestorovo namiesto toho, aby sa snažili kryť konkrétnych hráčov.

Reakcia v momente straty lopty

Veľmi dobrou črtou hry Pjanića je jeho schopnosť reakcie v situáciách, v ktorých mužstvo príde o loptu. Pre mužstvá, ktoré v priebehu zápasov dominujú, je dôležité, aby v momente, keď sa dopustia chyby, sa vyhli protiútoku zo strany súpera. Pjanić sa vtedy snaží dostať pod loptu, aby zvýšil počet hráčov v defenzívnej formácii.

zdroj: marca.com
foto: facebook

Diskusia

7 komentáre
2020-05-25 07:31:54
Ale tak minule mal celkom zlú sezónu a navyše má 30. Jeho výkony sa budú len zhorsovat
2020-05-25 08:12:18
Konpletne zbytocny