Novinári Cadena SER pozvali do programu Que t'hi Jugues Alberta Salvadora, medzinárodného generálneho sekretára World Compliance Association. Salvador porozprával o audite, ktorý aktuálne vykonáva firma Price Waterhouse Coopers v Barcelone v súvislosti s aférou Barçagate.

Salvador vysvetlil podrobnosti tohto auditu: "Na rozdiel od finančného auditu, nerobíte si bežné fotografie, ale röntgenové snímky. Vyše 90% auditov tohto typu sa začína kvôli podozreniam na nezrovnalosti. Hľadajú sa dôvody na základe veľkého množstva údajov od umelej inteligencie, z verejných zdrojov, vypočúvaní, detektorov lži... Chápem, že pred audítormi nie vždy stoja okolnosti, v ktorých sa hovorí o 100%-tnej pravde, preto sa vykonáva množstvo vypočúvaní, aby sa našli objektívne dôvody a preukázali určité veci," vysvetlil.

Audit v Barcelone sa začal už pred tromi mesiacmi, ale sekretár uviedol, že pri takejto činnosti je to štandardné: "Audity tohto typu sú dlhé, najmä keď prebieha fáza vyšetrovania, pretože sa to môže rozrastať a komplikovať. Môže to trvať aj mesiace. Tri mesiace? Je to normálne. Musíte však obmedziť svoje vyšetrovanie, pretože v inom prípade sa audit môže zdať pridlhý," pokračoval.

Salvador zároveň potvrdil, že audit tohto typu môže byť aj drahý: "Do auditu je zapojených množstvo ľudí, veľa drahých nástrojov, veľa notárov a celé to trvá istý čas... Videl som audity tohto typu, ktoré viedli k nákladom pravdepodobne až 500 000 eur, najmä kvôli expertom a ich strávenému času," povedal.

"Samozrejme, že Barcelona z toho môže vyjsť poškodená. Audity majú zásady objektívnosti, nezávislosti a spravodlivosti. Musia zistiť, čo sa v organizácii deje, či sa vám to páči alebo nie," dodal Salvador.

zdroj: Cadena SER
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.