Lionel Messi začínal kariéru ako krídelník, ale neskôr sa jeho hra aj úloha vyvíjali. Argentínčan sa presunul do stredu poľa a hrával skôr ako falošná deviatka. Evolúciu hry kapitána Barcelony potvrdzuje aj heatmapa.

Messiho význam sa v priebehu rokov menil. Na začiatku to bol hlavne hráč, ktorý riadil ofenzívne akcie a rozbíjal obranu súpera. Postupom času bol stále viac zodpovedný za tvorbu hry a rozohrávanie lopty. Pep Guardiola mu dokonca určil inovatívnu úlohu falošnej deviatky. V posledných rokoch bol Messiho partnerom v útoku Luis Suarez, kvôli ktorému sa vrátil na krídlo. Argentínčan sa v každej z týchto úloh vynašiel dokonale a neprišiel o nič zo svojej mágie, dokázal, že je všestranným ofenzívnym hráčom. V nasledujúcich rokoch bol dokonca schopný pridať do svojej hry ďalšie elementy. Na heatmape je vidieť ako sa Messiho pozícia postupom rokov menila.

V prvých rokoch kariéry sa hviezda z Rosaria pohybovala najmä na pravom krídle, odkiaľ si zbiehala na ľavú nohu pri hľadaní možnosti na strelu či prihrávku. To sa dialo v rokoch 2005-2008. Po príchode Pepa Guardiolu začal častejšie hrávať v strede ihriska, aby sa nakoniec vrátil na krídlo, čo sa nezmenilo ani počas éry Tita Vilanovu či Gerarda Martina. Taktická zmena umožnila Barcelone naplno využiť Messiho potenciál zakončovať akcie a tvoriť hru. Práve v tom čase sa mu počas jedného kalendárneho roka podarilo nastrieľať 91 gólov a v sezóne 2011/2012 nastrieľal 73 gólov.

Situácia sa trochu zmenila po príchode Luisa Enriqueho, hoci hlavnou príčinou nebol príchod nového trénera, ale kúpa Luisa Suareza. Uruguajčan spočiatku hrával na krídle, ale zakrátko prišlo ku korektúre a zápasy na kraji ihriska začínal Messi. Bolo to jeho základná pozícia, aj keď to neznamenalo, že prestal hrať v strede, kde sa často objavoval v závislosti od situácie na trávniku. Vďaka tomu sa podarilo dostať rovnováhu do útoku zloženého z Messiho, Suareza a Neymara. Odchod Brazílčana a to, že Barcelone sa nepodarilo získať dôstojného nástupcu zapríčinil, že Messi sa opäť vrátil do stredu ihriska. Barcelona pod vedením Ernesta Valverdeho často hrávala s rozostavením bez krídelníkov alebo len jedným takýmto hráčom. Messimu v strede vypomáhal Luis Suarez.

Kde bude Messi hrávať v ďalších rokoch svojej kariéry? Zdá sa, že na krídlo sa už nevráti. Jeho fyzická kondícia bude vplyvom času na tom už len horšie, takže čoraz zriedkavejšie ho budeme vidieť v úlohe ofenzívneho záložníka a centrálneho útočníka. Nedá sa vylúčiť, že Messi sa postupne stiahne ešte hlbšie a stane sa centrálnym záložníkom.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2020-05-27 08:41:45
Z kraje se postupně dere více do středu a taky mírně k brance a ke středovému kruhu
2020-05-28 20:30:37
To je vzor jak sa presadil a bol stále na inej pozícií a stále kráľuje futbalovému svetu. V čom je Messi kráľ: Kráľ zlatých lôpt, Barcelonskej ofenzíve, celosvetovej ofenzíve, fanúšikov, Barcelony, LA ligi, Argentíny, Južnej Ameriky...a ďalej.