Kapitán FC Barcelona poskytol rozhovor pre svojho sponzora, firmu Adidas. Porozprával o príprave na obnovenie sezóny a starostlivosti o atmosféru v mužstve a takisto vyjadril svoje sklamanie z preloženia Copa America.

Návrat

"Keď sa vrátime, bude to také, ako keby sme začínali odznova. Budeme mať čas na prípravu pred začiatkom súťaže a na druhej strane získame pre nás dôležitých hráčov, ktorí boli zranení. Technicky pôjde o tú istú sezónu, ale myslím si, že všetky mužstvá a hráči to budú prežívať iným spôsobom. Hoci som nehral dva zápasy týždenne, snažil som sa trénovať každý deň a vykonávať potrebné cvičenia. Ale je jasné, že to nemá nič spoločné s tréningami s mužstvom. Zlý je predovšetkým chýbajúci zápasový rytmus, ale je to taká nová realita, s ktorou musíme žiť. Preto je nevyhnutné, aby sme boli pripravení na návrat k súpereniu."

Zápasy bez fanúšikov

"Hrať za zatvorenými dverami znamená množstvo výziev. Na úrovni mužstva sú prípravy rovnaké ako na akýkoľvek zápas. Ale z individuálneho pohľadu je potrebné sa pripraviť a psychicky nastaviť na hru bez fanúšikov, pretože ide o nezvyčajnú situáciu. Hral som jeden takýto zápas na Camp Nou a bolo to čudné. Ale je úplne pochopiteľné, že takto bude vyzerať návrat po tom všetkom, čo sme prežili a čo sa stalo vo svete."

Nálada v mužstve

"Teraz je dôležitejšie, než kedykoľvek predtým, aby sme zostali v kontakte s mužstvom. Z času na čas sa všetci zhromaždíme, aby sme sa videli a porozprávali. S mnohými hovorím každý deň. Nemôže myslieť na to, čo už máme za sebou. Je lepšie myslieť na budúcnosť, na návrat do každodenných tréningov, na to, že sa uvidíme so spoluhráčmi, odohráme prvé zápasy. Na začiatku to bude určite divné, ale veľmi sa chceme vrátiť k súťaženiu."

Preloženie Copa America

"Preloženie Copa America bolo obrovským sklamaním, ale samozrejme, že je to normálne a veľmi logické. Turnaj mal byť pre mňa tento rok veľkou udalosťou a veľmi som na ňom chcel hrať. Bolo to ťažké, keď som sa dozvedel o preložení, ale plne to chápem."

Pandémia

"Nemyslím si, že niekto niečo také očakával. Boli ľudia, ktorí hovorili, že globálne pandémie sa môžu z času na čas vyskytnúť. Nevedel som si však predstaviť, že by sa to udialo tak, ako sa to udialo a že by to mohlo mať tak obrovský vplyv prakticky na celý svet. Nikdy nie je jednoduché žiť či pracovať s takou neistotou, najmä v tak odlišnej a výnimočnej situácii ako táto. Všetci sme si kládli otázku, kedy sa vrátime do práce, do tréningov a súťaženiu."

Psychický aspekt

"Pre každého hráča je zásadnú udržať si pri vstupne na trávnik koncentráciu. Existujú takí, ktorí si myslia, že mentálna sila je 40, 50 či dokonca 60% nášho športu. Mám podozrenie, že to rovnako závisí od každého športovca. Myslím si však, že to má veľký vplyv a v prostredí profesionálnych športovcov sa tomuto aspektu venuje čoraz väčší dôraz."

zdroj: sport.es
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

3 komentáre
2020-05-27 15:37:19
len nech sa nikto zas nezraní