Katalánsky denník Mundo Deportivo predstavil štatistiky Lautara Martíneza, ktoré poukazujú na angažovanosť útočníka v mužstve. Argentínčan vyniká medzi útočníkmi Serie A čo sa týka získaných lôpt a nabehaných kilometroch. 22-ročný mladík má správne schopnosti na to, aby mohol nahradiť Luisa Suareza v Barcelone.

Barcelona má o Lautara Martíneza záujem už dlhší čas. V súvislosti s jeho možným prestupom do Barcelony sa často objavujú otázky ako môže Argentínčan zapadnúť do útoku, či bude dôstojným nástupcom Luisa Suareza a či sa bude schopný prispôsobiť sa novej úlohe, v ktorej na seba musí prevziať aj defenzívne povinnosti. Katalánsky denník Mundo Deportivo predstavil štatistiky, ktoré hovoria v prospech 22-ročného útočníka.

Mundo Deportivo porovnával Martíneza s ostatnými ofenzívnymi hráčmi pôsobiacimi v Serie A. Ukázalo sa, že 22-ročný mladík vyniká z pohľadu získaných lôpt a nabehaných kilometrov počas zápasu. Pokiaľ ide o čísla získaných lôpt, Martínez sa nachádza na štvrtom mieste. V tejto sezóne získal v Serie A 107 lôpt a pred ním sa nachádzajú už len Edin Džeko (251), Andréa Belotti (188) a João Pedro (157). Bosniak má veľký náskok, ale na trávniku strávil oveľa viac minút ako Argentínčan - 2143 minút v porovnaní s 1673 minútami. Mundo Deportivo okrem toho píše, že Argentínčan vyhrá v priemere 3,27 vzdušných súbojov na zápas, čo svedčí nielen o jeho bojovnosti, ale aj dobrom načasovaní a výskoku. Stojí za zmienku, že so svojou výškou 1,74metra nepatrí medzi najvyšších útočníkov. 22-ročný mladík sa nebojí súbojov so súpermi a jeho fyzická sila mu umožňuje bojovať s vyššími hráčmi súpera, čo dokázal aj v zápase s Barcelonou.

Pokiaľ Martínez prestúpi do Barcelony, s určitosťou bude musieť pracovať aj v obrane. Výber možných ofenzívnych hráčov by mal rozhodne vplyv na povinnosti predelené Martínezovi. Môžeme očakávať, že pri spolupráci s Messim a Suarezom, ktorí majú nad 30 rokov, by práve Martínez musel preukázať výdrž na trávniku, aby vedel pokryť veľký priestor. Už na prvý pohľad si môžeme všimnúť, že Martínez je počas zápasov veľmi bojovaným hráčom. Zdá sa, že pre neho neexistuje stratená lopta a dokáže pracovať pre mužstvo. Okrem toho počet nabehaných kilometrov v zápase v prípade Martíneza tiež nevyzerá zle v porovnaní s číslami ostatných ofenzívnych hráčov Serie A. Útočník Interu Miláno prebehne v zápase v priemere 9,69 kilometra. Lepší sú už len Ciro Immobile (10,43), João Pedro (10,36), Francesco Caputo (10,13) a Džeko (9,91). To dokumentuje, že Martínez vládze behať, čo môže byť prospešné z hľadiska práce počas presingu či hry bez lopty v súvislosti s vybiehaním z pozície.

Mundo Deportivo predstavilo aj údaje dokazujúce nielen Martínezovu bojovnosť, ale aj to, že ide o hráča, ktorého je len ťažké zastaviť. 22-ročný mladík bol v tejto sezóne faulovaný až 50-krát a lepšie sú na tom z pohľadu tejto štatistiky už len Belotti (69), Ilicić (52) a João Pedro (52). Martínez za sebou nechal takých útočníkov ako Cristiano Ronaldo či Paulo Dybala.

Vyššie zverejnené štatistiky poukazujú na to, že Martínez môže byť vhodným nástupcom Luisa Suareza v drese Blaugranas z pohľadu práce na trávniku. V prípade Barcelony budú tieto údaje nepochybne veľmi významné pri rozhodovaní o tom, či Argentínčana kúpi alebo nie. 22-ročný útočník ukázal svoju kvalitu v Interi, keď vytvoril skvelé útočné duo s Romelu Lukaku. Podobne môže vyzerať jeho spolupráca s Messim, s ktorým hráva v reprezentácii Argentíny a podobné to môže byť aj v prípade spolupráce s Griezmannom a Suarezom. Okrem vyššie spomenutých čísel sa môže pochváliť aj 11 ligovými gólmi, ktoré strelil v 22 zápasoch Serie A.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: facebook

Diskusia

10 komentáre
barcelonista29 Premium
2020-06-01 13:24:53
A to ešte nespomenuli schopnosť pokryť a podržať loptu aj pod tlakom a kombináciu na malom priestore. Ak ho nekúpia teraz v lete, o rok to bude ešte viac nemožné, keďže mu pôjde hore výkupná klauzula.
2020-06-01 13:49:09
Veľa peňazí sme nemali už pred korunou a teraz ich je ešte menej, lebo sme boli rozšafnï v nákupoch a platoch. A to myslenie do budúcnosti bolo nulové. Rakitič, Valverde ho chcel, tak sme nepredali, tréner odišiel, Raki ostal.