Samuel Eto'o poskytol rozhovor pre madridský denník Marca, v ktorom hovoril o mnohých zaujímavých témach, napríklad o závislosti Barcelony na Messim, svojej minulosti v katalánskom klube a nie práve najlepšom vzťahu s Pepom Guardiolom, ktorého však obdivuje ako trénera.

Futbal v Španielsku je späť. Ako vidíš koncovku sezóny v La Lige?

"Ako vždy, ak vyhrá Barça, všetko bude v poriadku. Viem, že zakrátko je tu zápas medzi Mallorcou a Barcelonou, dvoma tímami môjho srdca. Nebudem môcť zažiť tento zápas na štadióne, ale pozriem si ho v televízii, aby som podporil obe mužstvá."

Si culé, ktorý bol vychovaný ako madridista, je tak?

"Nemám žiaden problém s Realom Madrid. Dal mi šancu, aby som mohol snívať o tom, že sa stanem futbalistom. Nemal som možnosť hrať za Los Blancos. Bol som úspešný na inom mieste a neskôr sa objavila náklonnosť k Barcelone. Som vďačný všetkým, ktorí mi pomohli získať ten pocit a nezabúdam na 5 či 6 rokov strávených v metropole Katalánska. Počas dvoch či troch rokov našej Barcelony sme hrali futbal ako z PlayStation. Boli sme skupina kamarátov, ktorí chceli držať spolu, aby sa dobre zabávali na trávniku aj mimo neho. Keď máte také mužstvo, s takou kvalitou, akú sme mali, úspech je istý."

Kedy sa vrátiš do Barcelony a s akým charakterom?

"Návrat je snom, ale v súčasnosti končím moju kariéru a teším sa na dlhú dovolenku s mojou rodinou a okrem toho sa pripravujem na budúcnosť."

Kde začneš s trénerskou kariérou?

"Nemyslím na to, čo budem robiť o rok. Myslím len na zajtrajšok, na to, že dcére pomôžem s domácimi úlohami, pretože nie vždy som mal príležitosť to robiť. Teraz som trochu odpojený a sústredím sa na svoju rodinu. Pripravujem sa pokojne."

Myslíš si, že súčasná Barcelona je až priveľmi závislá na Messim?

"To je normálne. Leo je najlepším hráčom na svete a najlepším v histórii. Ja, ak by som budoval mužstvo, vždy by som sa pýtal Messiho, koho chce mať po svojom boku, v jeho mužstve. Všetky mužstvá na svete by chceli takého Messiho. Je potrebné mu zabezpečiť aj pomoc. Už nemôže behať ako 25-ročný chalan, hoci niekedy to robí aj naďalej. Musíme mu dať najlepší tím, aby nás bavil aj naďalej. Je mi ho ľúto, pretože mu nikdy neumožníme odísť a oddýchnuť si. Musí hrať do sedemdesiatky, aby sme si ho mohli užívať aj naďalej."

Raz si povedal, že si si Pepa zamiloval ako trénera, ale nie ako osobu. Čo si tým chcel povedať?

"Trvám na tom, čo som povedal... A nie som jediný, čo to hovorí. Moja skúsenosť s Pepom v Barcelone bola, aká bola, ale z osobného pohľadu to nebolo také, aké by to mohlo byť. Mnohí hráči hovoria na túto tému to isté. Pep ako tréner pripravuje zápasy ako nikto iný. To, ako nás trénoval v roku 2009, bolo neuveriteľné. Jeho spôsob nazerania na futbal z pohľadu útočenia, kontroly, držania lopty... Pep bol v tomto najlepší. Ako hráč ste mali dojem, že nebeháte veľa, ale ak to robíte, tak si to užívate. Existujú jednotliví tréneri, pri ktorých máme radi dobrý futbal. Podľa mňa je taký futbal ako príchod do divadla a sledovanie tiki-taka, prihrávanie lopty... Nie je to jediný spôsob ako vyhrať zápas, ale tento je výnimočný. Bol to Pepov spôsob."

Myslíš si, že Xavi by už mal podpísať zmluvu s Barcelonou?

"Xavimu som to povedal len nedávno, že sa musí vrátiť do Barcelony, keď tam ešte bude Leo, pretože s ním bude všetko jednoduchšie. Xavi je jedným z tých prirodzených lídrov, ktorí vedia, ako zvládať emócie a okrem toho je veľmi dobrý človek. Je priamy, rozumie futbalu a ja som naliehal, že sa musí vrátiť a spolu s Messim sa pokúsiť niečo dosiahnuť."

Vždy si hovoril, že Iniesta je najlepším hráčom, s akým si hral. Čo ťa vytáča viac - že si nevyhral Zlatú loptu ty alebo že ju nevyhral Andrés?

"Nikdy som sa nehneval, že som nezískal Zlatú loptu, pretože ide o názor ľudí. Bol som nahnevaný len preto, že ju nikdy nedostal Andrés. Keď som prišiel do Barcelony, počas tlačovej konferencie sa ma opýtali, ktorý hráč pritiahol moju pozornosť a ja som povedal, že Iniesta. V miestnosti bolo 70 či 80 novinárov a pozerali na mňa, mysleli si, že som blázon. Ale o pár rokov neskôr uznali, že som mal pravdu."

Všetci máme v pamäti fotografiu, na ktorej ťa Luis Aragónes chytil za krk. Čo si sa v ten deň naučil?

"Dedko bol tým, kto rozhodol o mojej kariére. On zavolal Begiristainovi, aby mu povedal, že ak Barcelona chce víťaziť, mala by ma podpísať. Txiki mu nemohol uveriť. A Luis mi vo svojej kancelárii povedal, že 'nadišiel tvoj moment, aby si prestúpil do veľkého klubu. Pokiaľ pôjdeš do Barcelony, tá bude vyhrávať'. Txiki to spočiatku nebral vážne, pretože chcel kúpiť Brazílčana. Luis zavolal Laportovi a ten ho vypočul. Dlhujem mu časť tejto kariéry. Emilio Butragueño z Realu Madrid prišiel neskôr za mnou, aby mi povedal, aby som sa vrátil do Real, ale ja som sa už rozhodol."

zdroj: marca.com
foto: twitter

Diskusia

1 komentár
2020-06-13 09:59:23
...vzdy pytal Messiho.....tie nadpisy sa niekedy velmi zle citaju ....