Arturo Vidal poskytol ešte pred zápasom s Malorkou rozhovor pre denník El Periódico, v ktorom porozprával o možnom odchode z Barcelony, priznal, čo by chcel robiť po skončení kariéry a prezradil tajomstvo jeho slávneho účesu.

Futbal sa vracia po troch mesiacoch. Ako si vydržal tak dlhú karanténu?

"Tak ako všetci. Bola to zlá skúsenosť. Nikto to neočakával, dúfam, že táto pandémia sa už nezopakuje. Boli to veľmi náročné mesiace pre všetkých."

Bol si sám?

"Nie, bol so mnou môj tréner Juan Ramírez a okrem toho dvaja kamaráti, ktorí ma v tých dňoch navštívili a samozrejme, že tu museli zostať, kým pandémia neprejde. To mi umožnilo príjemnejší tréning doma, pretože tu boli."

Pracoval si veľa?

"Mal som dva tréningy denne. Bol deň, keď som trénoval s profesorom Juanom a zrazu som začal robiť výzvu na bežeckom páse."

Hovoríš o tréningu, ktorý sa stal virálnym. Zabehnúť 10 kilometrov za 38 minút...

"Áno, áno, áno... Ale nechcel som, aby z toho bol virál. Pracoval som na svojej výdrži a udržaní najvyššej formy. Prebehol som 10 kilometrov za 38 minút a 8 sekúnd. Ale tento čas by som vedel v pohode vylepšiť."

Naozaj?

"Samozrejme. Vďaka bohu som lepšie pripravený, než kedykoľvek predtým."

Dokonca aj pri hre bez publika, tak ako v sobotu proti Malorke?

"Samozrejme. Už som tak kedysi hral, v reprezentácii Čile v priateľskom zápase. Je príjemné hrať pre ľudí, ale teraz sa musíme sústrediť na zápasy bez fanúšikov. Sme pripravení. Pre nás ide o 11 finále a musíme byť v najlepšej forme."

Bude to mať na teba vplyv?

"Nie. Viem, že sa už hovorilo o tom, že niektorí hráči môžu byť odvážnejší, keď hrajú bez divákov, že budú skúšať viac vecí. Nás sa to netýka."

Čo bude teraz naozaj kľúčové počas tých 11. zápasov v priebehu 39 dní? Fyzická alebo psychická odolnosť?

"Hlava. Podľa mňa je hlava oveľa dôležitejšia. Sme na čele La Ligy, máme pred nami jasný cieľ a nemôžeme myslieť na nič iné. Musíme sa stať majstrom, je to naozaj dôležité."

Počas karantény si oslávil 33 rokov. Myslíš si, že prestávka ti pomôže predĺžiť kariéru?

"Ak trénujem týmto spôsobom, cítim, že pred sebou mám ešte 3-4 roky hry na najvyššej úrovni. Čísla hovoria samé za seba. Ilustrujú to údaje z GPS."

V Barcelone?

"Zostávajú dva mesiace. Ale chcem sa cítiť dôležitý, lebo ak nie... Ak nie, každý si musí sledovať svoju kariéru. V Barcelone sa cítim fantasticky, moja rodina je šťastná a mám skvelých spoluhráčov."

Čo tým naznačuješ?

"Rád hrám a rád sa cítim dôležitý. Nehovorím o všetkých zápasoch, ale o tých, ktoré sú kľúčové, ktoré nám pomáhajú získať trofeje. Sú hráči, o ktorých sa veľa hovorí, ale zápasy, o ktorých hovorím ja, sú komplikovanejšie, než hra v iných zápasoch. Do hry tam prichádza veľa emócií."

A Conte, tréner Interu, ťa stále volá...

"Máme veľmi dobrý vzťah. Vie, že som víťazný typ, vie, že mi môže veriť. Chápeš ma, že? To je to, čo chcem aj tu. Aby mi ľudia verili, zostávajú nám dva mesiace a na túto dôveru sa spolieham."

Vidíš sa v nejakej výmene?

"Nebolo tak nikdy počas mojej kariéry. Myslím si, že pre mňa by to bolo veľmi ťažké, aby som bol hráčom na výmenu. Som však veľmi pokojný. Nie som malé dieťa... Mám kariéru, na akú sa len málokto môže spoľahnúť. Taktiež nemôžem komentovať všetko, čo sa objaví v tlači. Všetko sa mení tak rýchlo, že by ste sa z toho mohli zblázniť."

Cítiš sa docenený?

"Na štadióne či na ulici z ľudí cítim, že ma majú veľmi radi. Páči sa im to, že zo seba dávam všetko, hoci v tlači sa neustále hovorí o DNA Barcelony."

Čo urobíš po skončení kariéry?

"Počas tejto karantény ma chytila túžba stať sa trénerom. Mal som trénerov všetkých štýlov aj kultúr. Conte, Guardiola, Ancelotti, Heynckes... Viac štýlov už niet (smiech). Niektorí na mňa mali veľký vplyv. Obľúbil som si Conteho. Guardiola vie o futbale veľa. Heynckes a Ancelotti takisto a to vzhľadom na to ako riadili mužstvo. Postupom času si chcem vziať to najlepšie od každého a neskôr urobiť vlastnú kariéru."

Mimochodom, kedy si sa rozhodol pre tento účes a prečo?

"Urobil som to, keď som mal 19 rokov. Bol som s Čile v Južnej Amerike a sledoval som nemecký tím pred zápasom. Sústredil som sa na ľavého obrancu, nespomínam si na jeho meno."

Ziege

"Presne! Videl som tvár, ten účes a agresiu, kvôli ktorej sa ho súperi báli viac ako za normálnych okolností. Dostala sa mi do hlavy táto myšlienka a k mojej hre som pridal niečo naviac."

zdroj: El Periodico
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2020-06-15 19:29:51
bol by som veľmi rád ak by tento šéfik ostal u nás
2020-06-15 20:22:15
Doufám hlavně, že někdy Kiké postaví: Arthuro(box2box) - Arthur (držení míče) - deJong (CDM).
Hlava mi nebere, že to ještě nebylo vyzkoušeno.