El Confidential píše, že existuje možnosť, že Víctor Font a Joan Laporta spoja svoje sily v prezidentských voľbách. Na spoločnej kandidatúre tejto dvojice majú pracovať katalánski politici za nezávislosť a mediálny magnát Jaume Roures. Obaja kandidáti už okomentovali tieto informácie denníka.

Podľa denníka, na spoločnej kandidatúre Fonta a Laportu majú pracovať prezident obchodnej komory v Barcelone, Joan Canadell a takisto jeden zo zakladateľov mediálnej skupiny Mediapro, Jaume Roures. El Confidential prvého menovaného považuje za nástupcu Carlesa Puigdemonta, bývalého predsedu Generalitat, ktorý po zorganizovaní referenda týkajúceho sa nezávislosti Katalánska, musel utiecť do zahraničia. Podľa denníka, Canadella môže k tomuto motivovať fakt, že Barcelona je subjekt s gigantickým mediálnym zásahom a tým by sa stal najväčším nositeľom katalánskej snahy o nezávislosť. Barcelona sa má na základe týchto informácií stať kľúčovým elementom plánu, ktorý predpokladá prijatie tézy nezávislosti rôznymi inštitúciami a združeniami zo sociálneho, finančného a kultúrneho života v Katalánsku. Portál sa opiera aj o vyhlásenie iného predstaviteľa separatistov, Montserratu Soleru, ktorá už v uplynulom roku hovorila o potrebe vytvorenia kandidátov za nezávislosť okrem iného aj vo voľbách do športových klubov a zatiahnutie prvého z nich do "záležitosti".

El Confidential píše, že Canadell a Puigdemont chceli tento cieľ dosiahnuť s vlastným kandidátom, ale nie je to jednoduché kvôli istým obmedzeniam ako sú napríklad finančné záruky (portál vyčíslil, že v roku 2015 išlo o 75 miliónov eur) a nutnosť byť socio Barcelony minimálne 10 rokov. Ideálnymi kandidátmi sú v tomto prípade Víctor Font a Joan Laporta, ktorí sa prezentujú ako zástancovia nezávislosti a občas kritizovali súčasné vedenie FC Barcelona za nedostatočnú podporu v tomto ohľade. Denník El Confidential je názoru, že lokálne politické organizácie ako napríklad Asamblea Nacional Catalana, môžu túto spoločnú kandidatúru podporiť.

Prečo by však Roures, ktorý nie je zástancom nezávislosti Katalánska (hoci obhajuje právo na sebaurčenie), mal pracovať na spoločnej kandidatúre Fonta s Laportom? El Confidential sa domnieva, že dôvodom je zrejme to, že Roures chce opätovne získať vplyv, ktorý v Barcelone stratil v roku 2010, keď voľby vyhral Sandro Rosell. Prevzatie klubu Josepom Mariom Bartomeuom situáciu v Barcelone nezmenilo a Barcelona sa dokonca rozhodla predať televízne práva prvého tímu spoločnosti Movistar, teda hlavnému konkurentovi Mediapro. Roures sa spolieha na to, spriaznené vedenie Barcelony by vytvorilo lepšie podmienky pre jeho podnikateľské zámery. Vzťahy Rouresa so súčasným vedením Blaugranas nie sú práve najlepšie a krížia sa dokonca aj na súde.

Denník ďalej uvádza, že od zdrojov z prostredia Laportu a Fonta zistil, že Roures už zorganizoval stretnutie tejto dvojice prezidentských kandidátov. Na základe týchto informácií strany zatiaľ nedospeli k dohode, ale tá nie je vylúčená. Číslom jeden tohto projektu by sa mal stať Font a Laporta by sa zhostil úlohy viceprezidenta. Roures mal dvojicu presviedčať, že ak obaja spoja sily, povedie to k víťazstvu. Portál zdôvodňuje uvedenú koncepciu tým, že Font nie je úplne populárny medzi socios, predovšetkým medzi tými staršími, hoci svoju kandidatúru zverejnil už pred časom. Laporta je z tohto pohľadu známejší, ale jeho pozícia je oslabená po prehrách vo voľbách v roku 2015.

Obaja zmienení kandidáti už stihli na článok od El Confidetial zareagovať. "Informácie sú úplne nepravdivé a neoverené nikým z 'Sí al Futur'. Naďalej budujeme projekt, ktorý spojí maximálny talent Barcelony. Len týmto spôsobom budeme čeliť veľkým výzvam, ktoré na nás čakajú v nasledujúcich rokoch," napísal Font na Twitteri. "Nie som vták a nechytí ma žiadna sieť; som slobodný človek s nezávislou vôľou," citoval Laporta fragment z románu Charlotte Brontë, ktorý mal naznačiť, že v klube nechce byť číslom 2 a realizovať niekoho zámery.

Informácie El Confidential poprel aj sám Roures: "Nemám s tým vôbec nič spoločné. Pána Canadella som nikdy nevidel a ani ho nepoznám. S Laportom som nebol dva roky. A keďže som s ním tak dlho nehovoril, tak s Víctorom Fontom som sa stretol pred viac ako štyrmi rokmi. Nezaujíma ma tento svet. Domnienky El Confidential sa opierajú o to, že sa mám zaujímať o televízne práva, ale Barcelona ich už nemá, patria La Lige, ktorá organizuje výberové konanie. Pokiaľ ide o mňa, nemám žiadny motív pre takúto operáciu," povedal jeden zo zakladateľov Mediapro a dodal: "Myslím si, že je to súčasť Barçagate, teraz využívajú iné cesty, neexistuje iné vysvetlenie."

zdroj: El Confidential
foto: twitter

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.