Javier Tebas poskytol rozhovor pre katalánske rádio RAC1, v ktorom komentoval dôležitosť Lea Messiho pre La Ligu, zhodnotil možnosť návratu fanúšikov na štadióny a poukázal aj na zmeny na prestupovom trhu.

Význam Lea Messiho pre Primera Division

"Teraz má budú kritizovať v Madride, ale odchod Cristiana, hoci to spôsobilo problémy v Reale Madrid, mal takmer nulový dopad, pretože v La Lige sa už roky pripravujeme na to, aby značka súťaže presahovala význam hráčov. V Messiho prípade je to iné. Messi je najlepším hráčom v histórii futbalu. Mali sme to šťastie, že vždy pôsobil v našej lige. Myslím si, že Messiho odchod by sme pocítili. O to viac, ak by odišiel do inej ligy. Je ikonou španielskeho futbalu, La Ligy a chcel by som ho požiadať, aby kariéru ukončil v našej súťaži. Nebola by to samozrejme katastrofa, pretože máme podpísané televízne kontrakty s Messim alebo bez neho, ale podstatná je hodnota, ktorú prináša. Z Lea sme nadšení."

Zníženie počtu účastníkov La Ligy

"Nezvažuje zníženie počtu klubov v krátkodobom ani strednodobom horizonte. Podnikateľský model bol nastavený pre 20 klubov a má to zmysel. Problém s kalendárom spočíva v tom, že Liga Majstrov sa rozširuje, finále sa hrá počas víkendu. Vymýšľajú sa nové súťaže ako Liga Národov, rozširuje sa počet reprezentácií na Majstrovstvách sveta... Je potrebné povedať, že najväčšie európske ligy generujú v jednu sezónu toľko financií ako 5 šampionátov a 5-krát viac, než jedna Liga Majstrov. Toto je mimoriadny model. Nebudeme meniť to, čo funguje a čo vytvorilo gigantický biznis. Futbalový priemysel v Európe je dôležitejší ako NBA a NFL."

Prestupy

"Pravdepodobne budeme sledovať zmeny. Naďalej budú aj peňažné transfery, ale nie veľké operácie. Situácia je taká aká je. Veľké európske ligy zažívajú vážne krízy. Nebudú žiadne veľké peňažné toky, jedine, že prestupový trh oživia kluby vlastnené štátmi, ale nie peniazmi zo sektora, ale z plynu a ropy. Pokiaľ počas uplynulého leta medzi hlavnými ligami prešlo 3,5 miliardy eur, nemyslím si, že počas tohto leta to bude viac ako 800 miliónov."

Návrat fanúšikov na štadióny

"Našim hovorcom s vládou je Vyššia rada pre šport a je potrebné priznať, že bola dokonalým prostredníkom na Ministerstve zdravotníctva. Kráľovský dekrét hovorí, že za túto oblasť sú zodpovedné CSD a autonómne spoločenstvá. Pracujeme na tomto protokole a dúfame, že v tých autonómnych spoločenstvách, kde bude prijatý, prídu na štadióny aj fanúšikovia. Podľa môjho názoru sa tak môže stať. S touto rovnosťou však musíme byť opatrní. Ak sa v októbri vráti pandémia na určitých miestach, čo urobíme? Donútime všetkých, aby hrali bez fanúšikov? Je to nelogické. Musíme mať protokol, ktorý bude chrániť zdravie všetkých. Chcem tým povedať, že podľa môjho názoru to nie je otázka rovnosti v športe."

Plné štadióny

"To nezáleží od rozhodnutia prezidenta La Ligy. Pokiaľ nebude vakcína, bude veľmi ťažké, aby sa štadióny mohli naplniť na 100%. Je potrebné sledovať vývoj pandémie."

Satisfakcia

"Budem spokojný, ak doručíme pohár do rúk Barcelony alebo iného klubu a takisto mužstvám, ktoré postúpia. To znamená, že sa dohrajú súťaže. Cítim spokojnosť, že nám to ide dobre. Nerobím chyby na ceste, na ktorej som. Ale ešte nie sme na cieľovej čiare. Až vtedy budeme spokojní."

Dodržiavanie protokolov a návrat súťaže

"S výnimkou incidentu na štadióne Malorky počas uplynulého víkendu, hodnotím to pozitívne. Vtrhnutie na ihrisko je vážne, pretože to nielenže nebolo v súlade s pravidlami, ale hráči by sa mohli nakaziť."

Atlético - Barcelona

"Neviem, aký bude čas výkopu, ale cielime na 22:00, pretože ide o zápas s najvyššou sledovanosťou."

zdroj: RAC1 as.com
foto: twitter

Diskusia

2 komentáre
2020-06-19 09:13:15
Celkom prekavipé slová od pána Madridu ?
2020-06-19 14:49:52
Malo to vplyv. V revale kopu menej penalt lebo hlavny simulant odisiel