Carles Velasco Carballo, predseda Technickej komisie rozhodcov, a Carlos Clos Gómez, projektový riaditeľ systému VAR v Španielsku, sumarizovali uplynulú sezónu v La Lige z pohľadu výkonu rozhodcov. Vyjadrili sa aj ku kontroverzným rozhodnutiam a chybám.

Carlos Velasco Carballo

Gratulácia rozhodcom

"Naši rozhodcovia dosiahli vyššie percento správnych rozhodnutí, lepšie než predtým. Asistenti sa zlepšili o 2% v porovnaní s predchádzajúcou sezónou. To vďaka systému VAR, ktorý pomohol opraviť viac chýb ako pred rokom. Nikdy v histórii sme nezaznamenali tak málo chýb."

VAR

"Zavedenie VAR sa považovalo za niečo, či eliminuje všetky chyby a liek na všetko zlo. Tieto očakávania však nezodpovedajú realite a cieľom systému. VAR je pomoc, ktorá rieši množstvo problémov. Bolo urobených niekoľko chýb, na ktoré nie sme zvyknutí. Systém bol používaný v nejakej nejasnej situácii. Kritika VAR je v skutočnosti kritikou človeka."

Neznalosť pravidiel

"To ukazuje, že množstvo ľudí nepozná pravidlá a má svoje vlastné záujmy. Niekedy sú rozhodnutia úplne jasné a pre niektorých sú chybné, čo vyvoláva škandály. Kritizujú sa dokonca aj dobré rozhodnutia. Niekedy je potrebné vyjasniť niektorú koncepciu, nedovolím, aby boli spochybňované vedomosti našich rozhodcov."

Chyby

"Arbitri sa dopúšťajú chýb a niektoré z nich VAR nevyrieši. Existujú aj chyby, ktoré urobil sám VAR. Aj napriek tomu sa polemika dotkla mnohých správnych rozhodnutí. Je potrebné sa nad tým pozastaviť, vždy sme sebakritickí."

Pokutové kopy

"Všetky, ktoré potvrdil VAR, sú vítané. Je potrebné pochopiť rozhodcov aj v situácii, v ktorej hráč využije kontakt, aby vyvolal pochybnosti. Kritéria musia byť solídne a konzistentné. Nielen v Španielsku narastá počet odpískaných pokutových kopov."

Ofsajdová línia

"V tejto sezóne bola rysovaná dôkladnejšie a rýchlejšie. Všetko sme ukázali v televízii, čo sa predtým nestalo."

Španielsko

"Španielski rozhodcovia sú vzorom hodným nasledovania. VAR zasiahne, keď je chyba zjavná. Relevancia je nezvyčajne vysoká, jedna z najlepších na svete. Niekedy však VAR zasiahne do situácií, kedy by to nemal robiť."

Čas

"Je potrebné skrátiť čas na sledovanie opakovaných záberov. Čím viac času to trvá, tým vyššie je riziko chyby."

Rozhodovanie spred pandémie a po nej

"Nezaznamenali sme žiadne rozdiely. Objektívne sa nezmenilo nič v lepšie ani v horšie."

Ruka Jovića

"Žiadna akcia nerozhoduje o výsledku zápasu. V tomto prípade veľa ľudí namieta na hru rukou. Ak dôjde k pohybu, je potrebné pozrieť na to, či je ruka v prirodzenej polohe. Je možné porovnať spôsob držania ruky v podobnej situácii. Tiež by sa mala brať do úvahy vzdialenosť, čas na to, aby sa vyhlo kontaktu, efekt hry rukou. Pokiaľ sa týmto spôsobom vyhnete inkasovaniu gólu a máte pochybnosti, či polohy ruky bola prirodzená, je potrebné to odpískať. Ak zväčšuje plochu tela a zapríčiní, že lopta nepadne do bránky či prihrávka nebude zahraná, taktiež."

Ofsajdy

"Ak sa nejaký hráč nedotkne lopty a nie je vidieť, že prekážal v hre, gól by mal platiť. Naši rozhodcovia sa držia kritérií. Na trávniku je ťažké vidieť, či hráč zacláňal brankárovi vo výhľade. Na kamerách VAR je to vidieť lepšie. Naši rozhodcovia hodnotili tieto situácie veľmi presne."

Nejasné akcie

"Priznávame, že VAR bol niekedy využívaný v nejasných situáciách. Opakované zábery sa sledujú často a vo väčšine VAR zasiahol len pri očividných chybách."

Simulácie

"S VAR aj bez neho je potrebné trestať jasné situácie."

Bartomeu

"Rozhodca nikdy nekritizuje hráča, trénera či riaditeľa. Ukazujeme rešpekt a ten aj požadujeme. Akceptujeme kritiku, ale je potrebné rešpektovať rozhodcov."

Známka pre rozhodcov

"Nerád udeľujem známky. Vždy sa snažíme zlepšovať. Nikdy nebudem úplne spokojný."

Sťažnosti

"Ak rozhodnutie padne v prospech vášho tímu, nehovoríte nič a keď v neprospech, hovoríte, že nerozumiete systému VAR alebo protokolu."

Carlos Clos Gómez

Sťažnosti trénerov

"Musíme viac vzdelávať vo veci pravidiel. Niekedy sa kritizuje z dôvodu ignorancie."

Chyby systému VAR

"Analyzovali sme, že asi 6 situácií bolo chybne zhodnotených. 6 zo 156. Snažíme sa, aby sa chyby neopakovali."

Rozhodovanie bez fanúšikov

"Mnohí naši rozhodcovia predtým nemali takúto skúsenosť."

zdroj: as.com
foto: twitter

Diskusia

6 komentáre
2020-07-24 09:38:42
Mal som správne tušenie, že článok pobaví. Dokonca aj tomu možno ten pánko verí :D
Marian Premium
2020-07-24 09:45:24
Korupcia je všade. Nejakým zázrakom sa vyhne práve la lige? Keď rozhodnutia preferujú opakovane hlavne záujem jedného klubu, je to určite náhoda, korupcia predsa v tomto čase v Madride nie je, majú tam iné starosti...