Xavi Hernández, legendárny záložník FC Barcelona, poskytol rozhovor pre madridský denník Marca, v ktorom sa vyjadril k mnohým aktuálnym a zaujímavým témam.

Ako sa cítiš po tom, čo si oznámil, že si sa nakazil koronavírusom?

"Dobre, cítim sa v pohode, hoci logicky som v izolácii. Rád by som už čoskoro trénoval [Xavi nemohol byť na lavičke Al-Sadd na začiatku sezóny pri výhre 2:1 nad Al-Khor; pozn. red.]."

Do Kataru si prišiel v roku 2015, povedz nám niečo o tom, ako krajina napreduje pred šampionátom v roku 2022?

"Fantasticky v každom ohľade: infraštruktúra, štadióny - 5 z 8. sú takmer dokončené - hotely... Krajina sa veľmi zmenila, cesty, reštaurácie. Katar rastie veľmi rýchlo, dokonca aj doprava sa zlepšila."

Koncept nových štadiónov je revolučný, myslíš si, že pôjde o najlepší šampionát v histórii?

"Takmer všetky z nich reprezentujú niečo z arabskej kultúry a vďaka tomu bude tento turnaj výnimočný. Bezpochyby bude historický. Vo všeobecnosti sa objavujú rôzne predsudky a nepodložená kritika. Katar má všetko: malá krajina, pohostinná a veľkorysá; budú to historické Majstrovstvá sveta."

Nechajme teraz stranou prerušenie kvôli pandémii. Ako hodnotíš svoju prvý trénerskú sezónu?

"Veľmi pozitívne. Prešiel som si všetkým. Vyhral som dva tituly [pohár a superpohár; pozn. red.] a teraz môžeme vyhrať ďalšie dva. V lige sa nám až tak nedarilo, skôr naopak. V Lige Majstrov sme sa dostali do semifinále, no na Klubových majstrovstvách sveta sme nezohrali dôstojnú úlohu. Prešiel som si úspechom aj sklamaním, ale vo všeobecnosti som sa veľa naučil."

Cieľom Al-Sadd je Liga Majstrov. Prečo ide o tak náročný turnaj?

"Ak sa nachádzate vo víťaznom klube ako tento, cieľom je vyhrať všetko, hoci si musíte byť vedomí vašich súperov. V Katare máme pred sebou kluby ako Al Duhail, ktorý má dvojnásobný rozpočet, a Al Rayyan, ktorý veľa investoval. Je ťažké im konkurovať. Z pohľadu ázijskej úrovne chceme Ligu Majstrov. V dvoch sezónach v rade sme sa dostali do semifinále. Dúfam, že v roku 2020 to dotiahneme do finále, preto sme podpísali Santiho Cazorlu, aby sme vybudovali dobrý tím."

Je tento región pre tvoje trénerské ašpirácie dostatočný?

"Vo víťaznom mužstve ako Al-Sadd je Katar ideálnym miestom na to, aby ste ako tréner získali skúsenosti. Víťazstvo v Lige Majstrov by bolo vrcholom tejto éry. Toto je hlavný cieľ a o to viac, majúc na pamäti to, že kvôli pandémii bude tento turnaj zorganizovaný tu v Dohe v rozmedzí septembra a októbra."

Ako hráč si reprezentoval jedinečný štýl. Ako tréner však závisíš od hráčov. Musel si kvôli tomu meniť svoje presvedčenie?

"Aby som bol úprimný, tak trochu áno. Mám veľmi jasnú ideu, môj herný štýl. Verím v to, aby sme mali loptu čo najčastejšie, s vysokým presingom, aby sme hrali na súperovej polovici, vytvárali tlak vďaka ofenzíve. Je to futbal, ktorým som žil v Barcelone a reprezentácii, dominovali sme na lopte, vytvárali šance. Futbal chápem týmto spôsobom a touto cestou verím aj vo víťazstvá. Touto cestou ste bližšie k víťazstvám."

A myslíš si teda, že jeho možné hrať špičkový futbal bez špičkových hráčov?

"Som o tom úplne presvedčený, bez ohľadu na to, kto ste a akých máte hráčov, je možné preukázať hráčom tento štýl hry. Presvedčiť ich, že touto cestou sa stanú lepšími a bude jednoduchšie vyhrávať. Samozrejme, že Al-Sadd nie je Barcelona, ale snažíme sa tvoriť hru zozadu na dobrej technickej úrovni. Hráči veria vo víťazstvá týmto spôsobom."

Chystáš sa v najbližšej budúcnosti zostať v Katare alebo možno príde nová ponuka z Barcelony?

"Nič nevylučujem. Vždy som hovoril, že mojim cieľom je trénovanie Barcelony. Ale v súčasnosti sa sústredím na prácu v Al-Sadd a neviem sa dočkať novej sezóny. Ak budem mať možnosť prísť do Barcelony, tak to urobím. Musíte však preukázať rešpekt Quiquemu Setiénovi, želám mu všetko najlepšie."

Setién uviedol, že jeho mužstvo bude hrať pekný futbal. Podarilo sa mu to podľa teba dosiahnuť?

"Niekedy hrá Barcelona veľmi pekne, niekedy pekne a niekedy horšie. Ale páči sa mi vízia Setiéna, teraz aj počas pôsobenia v iných kluboch. Nie vždy je to možné, súper vám komplikuje hru. Bez pochýb sme však videli veľmi dobré zápasy aj od Setiéna."

Čo si myslíš o sťažnostiach Barcelony smerom na rozhodcov?

"Nerád hovorím o práci rozhodcov. Ich úloha nie je ľahká. Problémom VAR je to, že je potrebné interpretovať situácie. V týchto otázkach bude vždy polemika."

Vidíš Messiho na šampionáte v roku 2022, keď bude mať 35 rokov?

"Leo bude hrať do chvíle, kedy to sám bude chcieť. Pokiaľ ide o fyzický aspekt, dynamiku a vytrvalosť, Messi je zviera a určite zahrá na Majstrovstvách sveta. O tom vôbec nepochybujem."

Ako bude vyzerať futbal po koronavíruse?

"Zníži svoju úroveň, tak ako všetko po pandémii. Veľa vecí sa bude musieť reorganizovať, pokiaľ ide o kluby a hráčov. Škoda, že to tak bude."

Gabi už nebude hrať za Al-Sadd. Myslíš si, že bude dobrým trénerom?

"Je mi ľúto, že už nebude hrať. Nedospel k dohode s klubom. Chceli sme, aby naďalej hrával za Al-Sadd. Gabi je vzorom ako hráč aj ako človek. Na trávniku aj mimo neho je rodený líder, najlepší kapitán počas môjho pôsobenia v Katare. Pomohol mi v mnohých veciach. Určite bude skvelým trénerom."

zdroj: marca.com
foto: marca.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.