Francisco Trincão sa čoskoro pripojí k Barcelone a začne novú etapu vo svojej futbalovej kariére. 20-ročný Portugalčan zaznamenal veľmi úspešnú sezónu, v ktorej patril medzi najlepších mladých hráčov v Európe aj z pohľadu štatistík. Barcelona v prípade transferu ukázala rýchlu reakciu.

Trincão s určitosťou odštartuje predsezónnu prípravu na nový ročník v prvom tíme FC Barcelona a vtedy sa rozhodne, aká budúcnosť čaká 20-ročného krídelníka. Ak vezmeme do úvahy jeho výkony v Brage, je ťažké očakávať, aby Barcelona nevyužila jeho talent už teraz a pokúsila sa ho vyslať na hosťovanie. O Portugalčana malo záujem niekoľko klubov, ale Barcelona takýto scenár nezvažuje. Informuje katalánsky denník Mundo Deportivo.

Explózia talentu

Uplynulý ročník bol pre Trincãa úžasný. Už v sezóne 2018/2019 predviedol skvelé výkony v seniorskom tíme Bragy, keď na trávniku strávil dovedna 118 minút. V nasledujúcom ročníku sa na trávniku objavoval častejšie, keď do zápasov naskakoval ako náhradník. V základe sa objavil až začiatkom tohto roka. Následne prekvapila správa, že ho kúpila Barcelona za 31 miliónov eur. O to viac, že Barcelona mala problémy vo svojej ofenzíve a hľadala útočníka, ktorý by v druhej polovici sezóny nahradil zranených Luisa Suareza a Ousmane Dembélého. Trincão sa mal k mužstvu pripojiť až počas leta. V portugalskej lige mal pritom na konte len niekoľko odohraných zápas, v štatistike 2 góly a 2 asistencie.

Od momentu oznámenia prestupu sa však diali veľké veci. Jeho talent doslova explodoval. Krídelník do konca sezóny strelil ďalších 6 gólov a pridal aj 6 asistencií. Od 23. kola sa na trávniku ukázal vždy v základnej zostave. Sezónu nakoniec ukončil s 8. strelenými gólmi a 8. asistenciami. Mundo Deportivo zdôrazňuje, že je to jeden z najlepších výsledkov v Európe medzi mladými hráčmi do 21 rokov. Lepší ako Trincão z pohľadu gólov a asistencií boli už len Erling Haaland a Jadon Sancho z Borussie Dortmund a Dejan Kulusevski z Parmy.

V prípade Trincãa sú obdivuhodné nielen jeho štatistiky, ale aj spôsob akým skóruje a asistuje. 20-ročný futbalista je ľavák a môže hrávať na každej pozícii v útoku. Najčastejšie nastupuje na pravom krídle, odkiaľ si často zabieha do stredu poľa pri hľadaní miesta na strelu či prihrávku. Trincão sa vyznačuje rýchlosťou a skvelou technikou, vďaka ktorej si vie poradiť ako v rýchlom protiútoku, tak aj v pozičnej ofenzíve na malom priestore. Ako krídelník vie výborne centrovať, ale nemusí hrávať len na kraji útoku. Tréner ho môže využiť aj ako stiahnutého útočníka, pred ktorým bude pôsobiť klasická deviatka, ktorú vie zásobovať presnými prihrávkami, no dokáže vystreliť aj z diaľky.

Trincão pôsobí na trávniku aj napriek mladému veku ako skúsený futbalista a už niekoľko mesiacov pracuje na svojej adaptácii v Barcelone. Hráč sa učí španielčinu, v čom mu pomáha aj odchovanec La Masie Abel Ruiz, ktorý prestúpil do Bragy v januári. Portugalčan môže využiť rady útočníka aj čo sa týka fungovania tímu či iných detailov súvisiacich s klubom a mestom. Bývalý tréner 20-ročného mladíka v mládežníckej reprezentácii vyzdvihol aj jeho mentalitu. Trincão pricestuje do Barcelony s vlastným kondičným trénerom, aby bol pred začiatkom novej sezóny v čo najlepšej forme. V klube zvažujú špeciálny tréningový plán pre mladíka, ktorého čaká dlhšia prestávka od futbalu v porovnaní s jeho novými spoluhráčmi.

Nebude to Torres, je tu Trincão

Mundo Deportivo porovnáva Trincãa s Ferranom Torresom, ktorý bude obliekať dres Manchestru City od budúcej sezóny. Portugalčan stál 31 miliónov eur, kým Španiel 25 miliónov + 12 miliónov eur na bonusoch. Obaja boli hviezdami svojich mládežníckych reprezentácií. Trincão viedol Portugalsko do 19 rokov k zisku titulu z Majstrovstiev Európy 2018 a zároveň bol najlepším strelcom a asistentom mužstva. Torres bol na druhej strane hviezdou Španielska do 17 a do 19 rokov, taktiež na Majstrovstvách Európy. V tejto sezóne v drese Valencie strelil 6 gólov a prihral na 8. Odohral 44 zápasov vo všetkých súťažiach (3104 minút). Trincão je na tom lepšie, keď strelil 9 gólov a na ďalších 13 prihral. Odohral 40 zápasov a na trávniku strávil 2266 minút. Hrával však v slabšej súťaži. Aj napriek tomu je budúcnosť mladíka nesmierne sľubná.

Hoci fanúšikovia môžu byť nahnevaní na to, že Barcelona nevyužila možnosť kúpiť Torresa, aj Trincão môže byť futbalistom, ktorý urobí veľkú kariéru v európskom futbale a zabezpečí Blaugranas lepšiu budúcnosť. Stojí za zmienku, že po oznámení prestupu do Barcelony mal o hráča záujem aj Juventus, ale prišiel neskoro. Barcelona v tomto prípade ukázala dobrý skauting a bleskurýchlu reakciu. Teraz závisí od Trincãa a od trénerského tímu, aby svoje talent potvrdil aj v drese Blaugranas a zároveň sa naďalej rozvíjal.

zdroj: mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

3 komentáre
2020-08-02 09:46:38
Ja sa neviem dockat chvile, kedy aj Puiga oficialne zaradia do A timu.....zasluzil by si to konecne.....
2020-08-02 14:03:08
Preco v tej tabulke chyba Fati? Ved len golov ma tuto sezonu 9 a to ani neviem kolko asistencii, takze isto by bol v tom kanadskom bodovani vyssie ako ti posledni v nej.