Frenkie de Jong poskytol rozhovor pre katalánsky denník Sport pred odvetou osemfinále Ligy Majstrov s Neapolom. Mladý holandský záložník je optimistický a verí, že Barcelona môže vyhrať Ligu Majstrov.

Aká nálada panuje v mužstve?

"Je dobrá, je pozitívna energia a už sa nevieme dočkať zápasu s Neapolom. Pocity sú skutočne dobré."

Stačí vám aj bezgólová remíza, ale možno by bolo lepšie nezahrávať sa s ohňom...

"Vždy chceme vyhrať, bez ohľadu na výsledok z prvého zápasu. Sme Barcelona, hráme doma a preto musíme zvíťaziť."

Čo môžeme očakávať od Neapola? Ako sa môžete zahryznúť do tohto mužstva na Camp Nou?

"Pozreli sme si video materiály z prvého zápasu na San Paolo a z posledných zápasov Neapola v Serie A. Vieme, čo musíme urobiť, vieme, čo urobíme a veríme v to, ale samozrejme neprezradím, ako presne zahráme."

Myslíš si, že fanúšikovia môžu snívať o tom, že po sezóne plnej vzostupov a pádov v koncovke La Ligy, získa Barcelona 23. augusta v Lisabone trofej Ligy Majstrov?

"Samozrejme, že môžeme snívať o víťazstve v Lige Majstrov. Myslím si, že sme v najlepšej forme, sme jedným z najlepších mužstiev na svete. Na dosiahnutie triumfu nám chýbajú 4 víťazstvá. Ak ukážeme našu najlepšiu verziu a dobre sa pripravíme, samozrejme, že môžeme vyhrať."

Ako si prežíval koncovku sezóny? Bol si mimo hru kvôli zraneniu.

"Tak ako všetci si myslím, že je veľmi ťažké získať titul, ak sa stratí toľko bodov. Samozrejme, že všetci sme boli veľmi sklamaní. Vieme, že sa musíme značne zlepšiť a v posledných týždňoch sme na tom pracovali, aby sme k zápasu s Neapolom pristúpili v najlepšej forme. Pocity v mužstve sú teraz pozitívne."

Slovo si vzal aj kapitán Messi. Povedal, že ak budete hrať takýmto spôsobom, nebude môcť myslieť na trofeje. Súhlasíš s jeho slovami?

"Mal pravdu, doma sme prehrali s Osasunou. So všetkou úctou voči tomuto súperovi, Barcelona musí takéto zápasy doma vyhrať. Myslím si, že je normálne, že Messi povedal tieto slová, pretože sme za sebou mali niekoľko slabých zápasov."

Čo vám povedal Setién, aby po posledných týždňoch pozdvihol morálku v mužstve?

"Na La Ligu sme už zabudli. Prehrali sme ju, to je jasné, ale teraz na to nemôžeme myslieť. V súčasnosti veľmi túžime po tom, aby sme opäť hrali v Lige Majstrov a plne sa sústredíme na Neapol. Tému La Ligy sme už neotvárali, len sme napravili chyby."

Ktoré mužstvá považuješ za najsilnejšie v Lige Majstrov? Koho sa musíte obávať najviac?

"Nikoho sa nebojíme. Samozrejme, že v boji zostali len silné mužstvá, ale je ťažké poukázať na jeden tím, napríklad Bayern či Real. Myslím si, že v prvom prípade je potrebné rešpektovať Neapol. Povedať, že jedno či druhé mužstvo je najväčším favoritom, by bolo neúctivé."

Nebudete môcť počítať s podporou fanúšikov na tribúnach. Aký odkaz chce šatňa poslať fanúšikom v tejto ťažkej a nezvyčajnej situácii?

"Škoda, že sa nebudeme môcť oprieť o podporu našich fanúšikov, pretože nám vždy veľmi pomáhajú. Súperi to nemajú jednoduché, keď pricestujú na Camp Nou a hrajú proti 100 000 ľuďom. Fanúšikom môžem povedať, že viem, že je to pre nich ťažké, že nás nemôžu podporovať na štadióne, ale je potrebné zachovať pozitívny postoj a veriť v mužstvo. Uvedomujem si, že záver La Ligy nebol taký, aký sa od nás očakával, ale prosím fanúšikov, ale nás podporovali doma."

Ako hodnotíš to, čo sa deje s Arthurom?

"Je to smutné. Táto situácia je ťažká pre všetkých, pre klub, pre samotného Arthura, pre celé mužstvo. Nepoznám detaily a neviem, prečo k tomu došlo, preto je pre mňa ťažké vyjadriť môj názor k tejto záležitosti."

V posledných zápasoch zahral dobre aj Riqui Puig. Čo nám môžeš povedať o ňom?

"Myslím si, že v jeho hre je množstvo kvality. Má DNA Barcelony. Všetci to môžu vidieť, keď je na trávniku. Dokonale pozná filozofiu Barcelony a hru mužstva. Podľa mňa je dokonale pripravený na to, aby hrával v prvom tíme, ale to nezáleží odo mňa. Máme veľa dobrých hráčov. Ich výber je už úlohou trénera."

Ako hodnotíš svoju prvú sezónu v Barcelone?

"Som veľmi šťastný, že som si splnil sen. Som spokojný s tunajším životom a so spoluprácou s trénerským štábom. Pokiaľ ide o moju hru na trávniku, v tejto sezóne som mohol urobiť omnoho viac. Nemyslím si, že som odohral veľa slabých zápasov, ale taktiež som nebol schopný pravidelne hrávať dobré zápasy. Myslím si, že keď som bol v dobrej dispozícii, môj výkon na ihrisku bol správny, ale nie dosť dobrý."

zdroj: sport.es
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

2 komentáre
2020-08-07 18:02:16
To je neskutočný hráč a veľký simpatak, je veľmi sebakritický milujem ho ??
2020-08-08 09:41:18
Ak jeho kariéru nebudú sprevádzať časté zranenia, čo dúfam že nie, tak sa môže u nás vypracovať neskutočne.