Ivan Rakitić ukončil svoje pôsobenie v metropole Katalánska po šiestich sezónach. Dôstojnou rozlúčkou dal bodku za svojou úspešnou etapou na Camp Nou, kde sa zapísal do histórie katalánskeho klubu.

Dres Blaugranas si na seba obliekol v roku 2014, keď do Barcelony ho stiahol Luis Enrique. Cesc Fàbregas v tom období prestúpil naspäť do Anglicka a Andrés Iniesta s Xavim Hernándezom sa blížili ku koncu svojho pôsobenia v Barcelone. Luis Enrique miesto toho, aby podpísal nejakú superhviezdu, siahol po osvedčenom stredopoliarovi do Andalúzie.

Na Camp Nou tak prestúpil Ivan Rakitić, kapitán FC Sevilla. Zvyšok je už história, úspešná história. Chorvátsky stredopoliar odohral v Barcelone 310 oficiálnych zápasov, v ktorých nastrieľal 36 gólov a na ďalších 40 prihral. Vyhral 13 trofejí, okrem iného aj historické treble z roku 2015. V každom prípade nastal čas, aby vo veku 32 rokov prenechal svoje miesto mladej nastupujúcej generácii.

V tomto článku si pripomenieme 5 najväčších momentoch Ivana Rakitića v Barcelone.

1. Okamžitý vplyv na La Ligu (2014)

Rakitića všetci poznáme ako hráča, ktorý neohúri streleckými štatistikami či kreatívnymi schopnosťami, za to je mimoriadne dôležitým členom mužstva z pohľadu čiernej práce na trávniku počas zápasov. Je mimoriadne dôležitý pre každé mužstvo, keďže zabezpečuje priestory, z ktorých začínajú útočiť ofenzívni hráči a zároveň sa stará aj o prerušovanie útočných akcií súpera. Z času na čas však dokáže pomôcť aj v ofenzíve a známy je vďaka tvrdej strele po nábehu z druhej vlny. Vo svojej prvej sezóne sa strelecky presadil už v septembri pri víťazstve 5:0 na pôde Levante a ďalší gól pridal hneď zápas na to do siete Granady na Camp Nou. Ivan sa okamžite po príchode stal pevnou súčasťou základnej zostavy Blaugranas.

2. Gól vo finále Ligy Majstrov v Berlíne (2015)

Chorvát si zahral vo finále Ligy Majstrov hneď vo svojej prvej sezóne v novom drese. Išlo pritom o historické finále v Berlíne, v ktorom Katalánci porazili Juventus Turín 3:1 a bývalý kapitán FC Sevilla strelil úvodný a nesmierne dôležitý gól stretnutia. Pri pohľade na tento gól si stredopoliar zaspomínal: "Tento moment neviem opísať. Chcel som objať všetkých na štadióne, nielen troch spoluhráčov v mojej blízkosti. Chcel som otvoriť svoju náruč a schmatnúť každého... Mám zimomriavky."

3. Najlepšia sezóna v Barcelone (2016/2017)

Rakitić odohral v sezóne 2016/2017 dovedna 32 ligových zápasov, v ktorých nastrieľal 7 gólov a na ďalších 6 prihral, čo bola z pohľadu štatistík jeho najvydarenejšia sezóna. V ostatných rokoch svojho pôsobenia sa už nedokázal týmto číslam priblížiť. Pritom Chorvát mal pred sebou brutálne tridente Messi-Suarez-Neymar na vrchole svojich síl, no napriek tomu si dokázal nejaké čísla vybojovať aj pre seba.

4. Gól do siete Tottenhamu (2018)

Výhru 2:4, ktorá sa zrodila vo Wembley v zápase Tottenhamu s Barcelonou, si pamätáme všetci veľmi dobre, keďže samotný zápas bol v skutku úžasný. Gól, ktorý padol z kopačky chorvátskeho záložníka, bol v každom prípade výstavný a patrí medzi tie najkrajšie, ktoré zaznamenal vo svojej kariére. Viac nie je potrebné písať - stačí si pozrieť video.

5. Rozhodujúci gól v El Clásicu (2019)

V hre bol majstrovský titul v La Lige a Barcelona ako líder tabuľky cestovala do Madridu na súboj s Realom. Stalo sa tak v marci 2019. Mužstvá od seba delilo až 7 bodov a Real Madrid si bol vedomý toho, že nutne potrebuje zvíťaziť. Barcelona v každom prípade zvíťazila najtesnejším rozdielom 1:0 a o jediný presný zásah sa postaral práve Rakitić, ktorý efektne preloboval Courtoisa v bránke Los Blancos. Aj vďaka tomuto víťazstvu sa na konci sezóny mohli tešiť práve Blaugranas.

zdroj: 90min.com
foto: 90min.com twitter

Diskusia

3 komentáre
2020-09-03 12:03:18
1. odchod
2020-09-03 13:04:05
Děkujeme Ivane!! Za všechno. Budeme na tebe pamatovat v dobrém.