Lionel Messi nakoniec zostáva v Barcelone. Pre portál Goal.com poskytol rozsiahly rozhovor, ktorého prepis vám prinášame nižšie. Argentínčan na rovinu a ostro komentoval mnohé záležitosti v Barcelone a tvrdo kritizoval prezidenta FC Barcelona.

Prečo ti trvalo tak dlho, kým si sa vyjadril k tejto téme?

"Po prvé preto, lebo po prehre v Lisabone to bolo ťažké. Vedeli sme, že súper je ťažký, ale nie, že sa to skončí takto, že ukážeme tak slabý obraz klubu a barcelonismo. Zahrali sme veľmi zle. Cítil som sa veľmi zle, na nič som nemal chuť. Chcel som, aby uplynulo trochu času, aby som sa neskôr objavil a všetko vysvetlil."


KLIKNI SEM a podpor projekt ForcaBarca.sk! Ďakujeme :)


Prečo si povedal Barcelone, že chceš odísť?

"Povedal som klubu, ale predovšetkým prezidentovi, že som chcel odísť. Hovoril som mu to počas celej sezóny. Myslel som si, že to bol ten správny čas stiahnuť sa do ústrania. Myslel som si, že klub potrebuje viac mladých hráčov, nových hráčov. Myslel som si, že moja etapa v Barcelone sa skončila, aj keď ma to veľmi mrzelo, pretože vždy som hovoril, že som chcel ukončiť kariéru tu. Bola to veľmi komplikovaná sezóna, veľmi som trpel na tréningoch, v priebehu zápasov aj v šatni. Všetko sa pre mňa stalo ťažké a prišiel moment, kedy som začal hľadať nové ciele a nové okolie. Nie je to výsledok prehry s Bayernom, je to rozhodnutie, nad ktorým som premýšľal veľmi dlho. Povedal som to prezidentovi a on vždy hovoril, že rozhodnúť sa budem môcť na konci sezóny. Nakoniec nedodržal slovo."

Bol si osamelý?

"Nie, necítil som sa osamelý. Po mojom boku som mal ľudí, ktorí sú tam vždy. To mi stačí, dodáva mi to silu. Ublížilo mi však to, čo som počúval od ľudí, novinárov, osôb, ktoré spochybňovali moju oddanosť klubu a ktorí hovorili veci, ktoré som si podľa mojej mienky nezaslúžil. To mi pomohlo zistiť, kto som. Odkryl som falošných ľudí, o ktorých som mal inú mienku. Zabolelo ma, že sa spochybňovala moja náklonnosť k tomuto klubu. Bez ohľadu na to, či odídem alebo zostanem, moja náklonnosť k Barcelone sa nikdy nezmení."

Bolo počuť všetko. O peniazoch, o 'Messiho priateľoch'. Čo ti najviac ublížilo po 20 rokoch v drese Barcelony?

"Trochu zo všetkého, to o priateľoch, o peniazoch... Zabolelo ma veľa vecí. Vždy som klub staval ponad všetko ostatné. Odísť som mohol neraz. Peniaze? Každý rok som mohol odísť a zarábať viac ako tu. Vždy som hovoril, že je to môj domov, tak som to cítil a tak to cítim. Je ťažké, aby niekde inde bolo lepšie, než tu. Cítil som, že som potreboval zmenu, nové ciele, nové veci."

 

Je ťažké vzdať sa 20 rokov, celého života, rodiny v Barcelone, mesta... Má to veľký význam pri rozhodovaní. Ale nakoniec som pochopil, že zostávaš, tak?

"Samozrejme, že bolo pre mňa veľmi ťažké prijať rozhodnutie. Nie je to kvôli prehre s Bayernom, ale kvôli mnohým veciam. Vždy som hovoril, že kariéru by som chcel ukončiť tu a že som chcel zostať. Že som chcel víťazný projekt a vyhrávať trofeje s klubom, aby sme naďalej zväčšovali legendu Barcelony. Pravda je však taká, že už nejaký ten rok žiadny víťazný projekt neexistuje a ani nič také, len sa žongluje a plátajú sa diery s vývojom udalostí. Tak ako som povedal, vždy som myslel na dobro mojej rodiny a klubu."

Čo sa stalo, keď si povedal klubu, že uvažuješ od odchode?

"Nastal veľký zmätok. Celá rodina plakala, moji synovia sa nechceli sťahovať a meniť školy. Chcel som sa pozrieť ďalej, chcel som súperiť na najvyššej úrovni, získavať trofeje, súperiť v Lige Majstrov. Môžete prehrať alebo vyhrať, ale musíte súperiť. Aspoň súperiť, pretože to sa nestalo v Ríme, Liverpoole či v Lisabone. To všetko ma doviedlo k rozhodnutiu odísť. Opäť sme na začiatku. Bol som si istý, že môžem odísť zadarmo, prezident vždy hovoril, že na konci sezóny sa môžem rozhodnúť, či zostanem alebo nie a teraz sa drží toho, že som to nepovedal pred 10. júnom a vtedy sme hrali v strede tej hlúpej pandémie. Ten vírus všetko zmenil. Preto zostanem v klube. Zostanem, pretože prezident mi povedal, že jediným spôsobom, aby som odišiel, že vyplatenie 700 miliónov eur, čo je nemožné alebo sa obrátiť na súd. Nikdy by som Barcelonu nežaloval na súde, pretože tento klub milujem. Dal mi všetko, je to klub môjho života. Mám tu svoj život, Barcelona mi dala všetko a ja som dal všetko jej. Nikdy mi ani nenapadlo, aby som podal žalobu."

Zasiahlo ťa najviac to, že niektorí si mysleli, že môžeš poškodiť Barcelonu? Už roky brániš tento klub a si jeho symbolom. Bolelo ťa, že bola spochybňovaná tvoja oddanosť?

"Veľmi ma bolelo, že proti mne boli publikované správy, najmä tie falošné. Alebo to, že som mohol podať žalobu a vyťažiť z toho. Nikdy by som to neurobil. Opakujem: chcel som odísť a mal som na to plné právo, pretože takto to stálo v mojej zmluve. Nie je to len: 'Odchádzam a hotovo'. Stálo ma to veľmi veľa. Chcel som odísť, pretože som chcel prežiť šťastne posledné roky v mojej futbalovej kariére. V poslednej sezóne som v klube nenašiel šťastie."

Byť šťastným je kľúčové. Som rodený víťaz. Hráš v mužstve, ktoré bojuje o všetky tituly a Barcelona v posledných rokoch nezabojovala v Európe. Zostaneš ako líder mužstva. Niečo sa však musí zmeniť, však? Na športovej úrovni.

 

"Zostanem v Barcelone a môj postoj sa nezmení bez ohľadu na to, ako veľmi som chcel odísť. Dám zo seba všetko. Stále chcem vyhrávať, rád súperím a nerád prehrávam. Vždy som chcel to najlepšie pre klub, šatňu aj pre mňa. Kedysi som povedal, že sme nemali na to, aby sme vyhrali Ligu Majstrov. Teraz neviem, čo sa stane. Máme nového trénera a novú ideu. To je dobré, ale potom musíme vidieť, ako odpovie mužstvo a či budeme schopní súperiť. Teraz môžem povedať len to, že zostávam a dám zo seba všetko."

Na čo prvé si si pomyslel, keď ľudia hovorili, že si mohol odísť a Barcelona ti bola ľahostajná? Bol si nahnevaný?

"Cítil som obrovskú bolesť, že sa spochybňovala moja oddanosť ak vezmeme do úvahy to, ako som Barcelone vďačný. Milujem ju a nikde mi nebude lepšie. Ale aj napriek tomu mám právo rozhodnúť sa. Chcel som hľadať nové ciele a výzvy. A potom by som sa mohol vrátiť, pretože v Barcelone mám všetko. Moje deti tu vyrastajú a pochádzajú odtiaľ. Na odchode nebolo nič zlé, potreboval som ho ja a potreboval ho klub. Bolo to dobré pre všetkých."

Rodina je v tvojom živote veľmi dôležitá. Tvoj otec to niesol zle, podobne tvoja manželka aj deti. Na čo sa ťa pýtali? Čo ti povedali? Synovia hovorili: 'Oco, urob to, oco, urob tamto'? Sledovali televíziu a kládli ti otázky?

"Celá táto téma bola pre nás ťažká. Bolo mi jasné, čo som chcel, akceptoval som to a povedal. Moja manželka ma so všetkou svojou bolesťou podporovala a sprevádzala..."

Ale v rodine je najdôležitejší Mateo...

"[smiech] Áno, Mateo je ešte malý a neuvedomuje si, čo to znamená odísť a na niekoľko rokov si vybudovať život na inom mieste. Thiago už chápe, je starší. Počul niečo v televízii, niečo mu došlo a tak sa pýtal. Nechcel nič počuť o sťahovaní, novej škole a nových priateľoch. Plakal a hovoril: 'Nechoďme'. Bolo to veľmi ťažké, naozaj. Rozumel som, sám som si cez to prešiel. Prijať rozhodnutie je veľmi ťažké."

Každý by to mal ťažké, 20 rokov, to je celý život. Do Barcelony si prišiel vo veku tvojich synov. Ľudia chceli vidieť dve zásadné veci. Zostaneš, opäť budeš lídrom mužstva. Podelíš sa o nejaký optimistický odkaz do budúcnosti?

"Ako vždy. Dám zo seba všetko, všetci dáme 100%, aby sme bojovali o všetky ciele. Dúfame, že ľuďom, ktorí to niesli zle, budeme môcť venovať trofeje. Ja som niesol zle túto sezónu, ale porovnávať sa s tými, ktorí trpeli kvôli koronavírusu, ktorí prišli o rodiny a veľa vecí, by bolo pokrytectvo. Snáď im budeme môcť venovať víťazstvá a aby sme nakoniec mohli poraziť koronavírus a vrátiť sa do normálu."

Slávny kancelársky fax. Veľa sa hovorilo o tom, že ti bolo zle radené a že z toho dôvodu si takýmto spôsobom informoval o svojom odchode. Prečo si poslal ten fax? Čo si sa snažil dokázať? Aké bolo tvoje stanovisko?

"Fax mal akýmsi spôsobom oficiálne oznámiť môj úmysel odísť. Prezidentovi som počas celej sezóny hovoril, že som chcel odísť, že nastal čas pohľadať niečo nové. On mi neustále opakoval: 'porozprávame sa a toto a tamto'. Nakoniec nič. Nevenoval pozornosť tomu, čo hovorím. Okrem faxu som oficiálne informoval, že som chcel odísť a nemám záujem využiť opciu na ďalšiu sezónu. Nechcel som vyvolať rozruch ani sa otočiť proti klubu. Moje rozhodnutie bolo prijaté, chcel som ho oznámiť."

Ak by nebolo toho faxu, možnože by sa na všetko zabudlo a nikto by ťa nevypočul.

"Samozrejme. Ak by som to neurobil, ako keby sa nič nestalo, zostal by som, pretože som mal ešte jednu sezónu. Oni hovoria, že som ich neinformoval pred 10. júnom, ale opakujem, boli sme v polovici súťaže, nebol na to správny čas. Okrem toho mi prezident vždy hovoril, že 'po skončení sezóny sa rozhodneš, či zostaneš alebo nie'. Nikdy nehovoril o dátume a ja som to nechcel oficiálne oznámiť. Nechcel som zachádzať do hádok, nechcel som bojovať s klubom."


KLIKNI SEM a podpor projekt ForcaBarca.sk! 

Ďakujeme :)


zdroj: goal.com
foto: goal.com

Diskusia

25 komentáre
2020-09-04 20:02:20
Věřím ze po volbách tady bude ten kdo bude mít ten správy projekt a dokáže přesvědčit messiho až zůstane jede 2 roky s novým projektem. A předá zkušenosti.. ale nějak si myslím, ze to nevyjde..
Ale jsem rad ze i kdyby ne tak bude mít rozlucku ?
2020-09-04 20:08:35
"Bola to velmi komplikovaná sezóna, velmi som trpel na treningoch, v priebehu zapasov a aj v šatni". Takže se dá předpokládat, že tuhle sezónu to bude podobné a možná ještě horší.