Španielsko Luisa Enriqueho včera porazilo Ukrajinu 4:0 a navyše predviedlo skvelý herný štýl. Tréner naznačil cestu, po ktorej sa môže vydať aj Ronald Koeman v Barcelone. Píše katalánsky denník Sport. Denník tvrdí, že v reprezentácii Luisa Enriqueho je možné pozorovať 4 aspekty, ktoré sa oplatí implementovať v Barcelone.

1. Zariskovať a vsadiť na mladých

V zápasoch proti Nemecku a Ukrajine si odkrútili premiéru v drese La Roja hráči ako Ferran Torres, Ansu Fati, Mikel Merino, Oscar Rodríguez, Sergio Reguilón a Éric García. Ďalšie šance dostali mladíci Dani Olmo a Fabian Ruiz. Luis Enrique mohol nasadiť ďaleko skúsenejších hráčov, aby zbytočne neriskoval, no v tomto prípade mu to vyšlo na výbornú.

Koeman sa v Barcelone môže spoľahnúť na mladíkov ako Ansu Fati a Riqui Puig, ktorí žiari v reprezentácii do 21 rokov, alebo na iných mladíkov z rezervy ako napríklad Monchu či Ilaix Moriba. Zabudnúť nemôžeme ani na nové posily Blaugranas: Trincão a Pedri.

2. Vysoký presing

Barcelona nezabudla, že vysoký presing je pomáhal dosahovať dobré výsledky už za čias Rijkaarda. Získavať loptu na polovici súpera, vypracovanie prevahy na krídlach či rýchla cirkulácia lopty - to sú herné aspekty, ktoré sa z hry mužstva vytratili pod vedením Ernesta Valverdeho či Quiqueho Setiéna. Mužstvo v tomto ohľade musí urobiť krok dopredu.

Luis Enrique vytvára v reprezentácii veľký tlak na hru presingom a hráči ho počúvajú. Ak berieme do úvahy Koemana s jeho osobnosťou, taktiež sa môže postarať o to, že mužstvo bude angažované v presingu, ktorý priamo vyžaduje veľké úsilie a námahu.

3. Rýchla hra s loptou

Thiago, Busquets, Rodri, Dani Olmo a Fabian sú hráči záložnej formácie, ktorí veľmi dobre interpretovali myšlienku neustálej zmeny strán na ihrisku a striedavej hry stredom a po stranách s cieľom nájsť voľný priestor. Barcelone nechýbajú talentovaní stredopoliari, ktorí dokážu zopakovať to, čo hrá aj reprezentácia, hoci k tento štýl hry si vyžaduje útočníkov, ktorí sú v neustálom pohybe.

4. Krídla

Gaya, teda autor vyrovnávajúceho gólu v zápase s Nemeckom a Reguilón v zápase s Ukrajinou, si výborne dokázali poradiť v hre na ľavom krídle. Carvajal a Navas na opačnej strane nevynikali až v takej miere, ale zahrali aj tak dobre. Keď do hry naskočil krídelník ako Ferran, hra Španielov razom nabrala na hĺbke. Pep Guardiola mal dobré oko, keď ho stiahol do City.

Koeman má k dispozícii šikovných obrancov, ktorí dokážu vniesť niečo aj do ofenzívy - Alba a Junior. Na trávniky sa vracia aj krídelník Dembélé a okrem toho majú Katalánci v kádri aj vychádzajúci hviezdu Ansu Fatiho.

zdroj: sport.es
foto: twitter

Diskusia

5 komentáre
2020-09-07 19:52:46
Veľmi dobrý článok. Len či to Koeman bude tiež presadzovať
2020-09-07 19:54:32
Mne sa reguilon velmi páči viem si ho predstavit namiesto albu