Albert Puig, bývalý tréner v akadémii FC Barcelona a v súčasnosti tréner japonského klubu Albirex Niigata, poskytol rozhovor pre France Football, v ktorom porozprával o tajomstvách skrytých za skorým úspechom Ansu Fatiho, Riquiho Puiga a Takefusu Kuba.

Fati a Puig

"Ansu a Riqui sú skvelí hráči s veľkou budúcnosťou. Pre mňa je zadosťučinením, že som stretol tie dve perly, ale zadosťučinením je pre mňa aj objavenie iných hráčov, o ktorých sa hovorí v médiách, ale ktorých potenciál bolo náročné postrehnúť, keď boli mladší."

"Riqui bol veľmi talentovaný, ale jeho postava mu nepomáhala z krátkodobého hľadiska a to mohlo pribrzdiť jeho kariéru. V jeho prípade bolo potrebné pozerať sa oveľa ďalej do budúcnosti."

"Prípad Ansu Fatiho bol iný. Je to čistý talent, bez akejkoľvek diskusie. Ale v našej práci nie je tak dôležité objavovanie talentov a ich kúpa, ale práve vzdelávanie, futbalové usmerňovanie a dohliadať na ich rozvoj."

"Cesta k úspechu je dlhá a ťažká a na to má vplyv množstvo vonkajších faktorov. Ale je pravda, že základom všetkého je talent. A oni ho v tom čase mali."

"Keď Ansu opustil Afriku, mal len 9 rokov, ale už vtedy bolo vidieť, že je to diamant. V jeho hre bolo veľa radosti. Riquiho som prvýkrát videl, keď mal 11 rokov. Potom som ho sledoval rok čo rok. O tri roky neskôr sme sa rozhodli, že nadišiel ten správny čas, aby sa pripojil k nám. Jeho postava však bola naďalej veľkou prekážkou, ale bol som presvedčený, že ho to urobí mentálne odolnejším a má aj zmysel pre taktiku."

Kubo

"O Takefusovi Kubovi som sa dozvedel od Oscara Hernándeza. Povedal mi, že je tu mladý japonský talent, ktorý sa čoskoro presťahuje spolu s rodinou do Barcelony. Uveril som mu a rozhodli sme sa, že Take s nami strávi týždeň na testoch. Akonáhle sa prvýkrát dotkol lopty, už som vedel, že má ohromný talent. Bol veľmi silný psychicky a nebál sa riskovať v hre. Mal obrovskú osobnosť a úžasnú techniku."

Kľúčový je prvý dojem

"Všetci hráči, ktorých som objavil [napríklad: Kang In Lee, Brahim, Sergi Roberto, Munir, Thiago, Oriol Romeu, Iñaki Peña, Adama Traoré; pozn. red.], majú svoju históriu. No kľúčový v našej práci zostáva prvý dojem, pretože je ovocím našich skúseností. Netreba hľadať chyby, len sa snažiť objaviť niečo iné, nezvyčajné, keď má hráč loptu na nohe. A keď niečo také uvidíme, nemali by sme pochybovať, len podpísať zmluvu s hráčom."

zdroj: mundodeportivo.es
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

6 komentáre
2020-09-14 15:50:36
Já si furt dělám starosti co ta naše obrana, je tolik jmen ... tolik mladých beků a my stále nic... Angelino, Upamecano (ač prodloužil), na RB nam taky treba nekoho ... a stále ticho po pěšině
2020-09-14 16:07:03
Kuba sme si vyborne vyhliadli, neviete kedy za nas nastupi? :D