Katalánska rozhlasová stanica RAC1 informuje, že iniciátorom návrhu za vyslovenie nedôvery sa podarilo získať minimálny počet podpisov, ktorý vyžaduje štatút klubu. Cieľom je získať čo najvyšší počet podpisov pre prípad, že niektoré z nich budú neplatné.

Iniciátori návrhu predpoludním oznámili, že zozbierali už 16 250 podpisov a na splnenie formálnych kritérií je potrebných získať už len 271 podpisov. Podpisy je však možné stále doručiť a niektoré miestnosti budú otvorené ešte od 13:00 alebo 14:00. Všetky podpisy bude predložené v klubových kanceláriách o 18:00. RAC1 nedávno informovala, že v súčasnosti je vyzbieraný dostatočný počet podpisov a organizátori teraz majú za cieľ vyzbierať až 18 000 podpisov. Adria Soldevila z Cadena SER tvrdí, že iniciátori sú v tomto smere optimistickí.

Zriadenie komisie a schválenie podpisov

Opozícia proti súčasnému vedeniu musí zhromaždiť čo najviac podpisov, pretože v nasledujúcej etape sa bude preverovať ich platnosť. Overenie, či dokument a samotný podpis spĺňajú formálne kritéria, má na starosti špeciálna na to zostavená komisia. Jej súčasťou budú dvaja socios, ktorí podpísali samotný návrh za vyslovenie nedôvery, dvaja členovia vedenia Barcelony a jeden predstaviteľ Katalánskeho futbalového zväzu, ktorý bude zároveň predsedom tejto komisie. Komisia bude menovaná najneskôr do 10 pracovných dní od podania žiadosti a rovnakú lehotu bude mať na to, aby všetky podpisy skontrolovala.

Pri posledných hlasovaniach o nedôvere bolo vyradených 3-6% podpisov. Novinár Francisco Cabezas uvádza, že počas snahy odvolať Joana Laportu bolo vyzbieraných 9 473 podpisov, z ktorých platných bolo 9 145 (96,53%). Pri pokuse odvolať vedenie Núñeza bolo vyzbieraných 6014 podpisov a platných bolo 5664 (94,18%). Stojí za zmienku, že predtým bolo nutné získať formálnu podporu 5% socios, no vedenie Sandra Rosella zmenilo štatút klubu a od roku 2013 je potrebné zozbierať podpisy aspoň od 15% socios. Je preto potrebné oceniť úsilie organizátorov, ktorí sa snažia vyzbierať také množstvo podpisov od socios počas mimoriadne zložitej situácie súvisiacej s pandémiou koronavírusu a zároveň, keď sa nehrajú žiadne zápasy. To poukazuje, ako socios hodnotia kroky súčasného vedenia FC Barcelona a tento postoj bude dôležitý aj pri samotnom hlasovaní o nedôvere.

Hlasovanie

Ak bude návrh na vyslovenie nedôvery schválený, komisia musí zorganizovať samotné hlasovanie na odvolanie súčasného vedenia nie skôr ako o 10 dní a nie neskôr ako o 20 dní od schválenia návrhu. Vedenie Barcelony môže byť odvolané len v tom prípade ak 2/3 socios budú za tento návrh a účasť na hlasovaní musí dosiahnuť minimálne 10% socios. Pri spomínaných pokusoch o odvolanie Laportu či Núñeza sa tak nestalo, hoci Laporta sa na prezidentskej stoličke udržať len tesne, pretože za jeho odvolanie hlasovalo až 60% socios. V súčasnosti sa však socios zmobilizovali a Bartomeu to bude mať náročné.

AKTUALIZÁCIA

Gerard Romero tvrdí, že na auto, ktoré prevážalo podpisy socios týkajúce sa návrhu na vyslovenie nedôvery súčasnému vedeniu FC Barcelona, zaútočila ozbrojená skupina a ukradla veľkú časť podpisov... 

!  Nakoniec vysvitlo, že ide o falošnú správu z falošného účtu Gerarda Romera na Twitteri. 

 

zdroj: RAC1
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

8 komentáre
2020-09-17 13:12:57
Však na twitteru nic nemá tak co je to za blbost s tim přepadením? :D
2020-09-17 13:13:03
Ta aktualizace je vtip ne? To chce zfilmovat. DiCaprio bude hrát Barta.