Iniciátorom návrhu na vyslovenie nedôvery vedeniu FC Barcelona sa podarilo vyzbierať 20 687 podpisov socios. Tento počet výrazne prevyšuje nutné minimum uvedené v štatúte FC Barcelona aj samotné očakávania organizátorov. Opozícia vyzýva, aby Bartomeu odstúpil.

20 687 podpisov - absolútne rekord. Socios sa zmobilizovali proti vedeniu Josepa Mariu Bartomeua a katalánsky klub oficiálnym vyhlásením potvrdil, že podpisy v dostatočnom množstve prijal a proces týkajúci sa vyslovenia nedôvery vstúpi do svojej ďalšej fázy.

Druhá etapa sa týka zostavenia Komisie pre hlasovanie o nedôvere, ktorá bude mať na starosti verifikáciu získaných podpisov. Tá musí vzniknúť do 10 dní od podania žiadosti. Jej súčasťou budú dvaja socios, ktorí podpísali samotný návrh na vyslovenie nedôvery, dvaja členovia vedenia Barcelony a jeden predstaviteľ Katalánskeho futbalového zväzu, ktorý bude zároveň predsedom tejto komisie. Táto komisia bude mať ďalších 10 dní na to, aby preverila všetky získané podpisy.

Pri posledných hlasovaniach o nedôvere bolo vyradených 3-6% podpisov. Novinár Francisco Cabezas uvádza, že počas snahy odvolať Joana Laportu bolo vyzbieraných 9 473 podpisov, z ktorých platných bolo 9 145 (96,53%). Pri pokuse odvolať vedenie Núñeza bolo vyzbieraných 6014 podpisov a platných bolo 5664 (94,18%). Stojí za zmienku, že predtým bolo nutné získať formálnu podporu 5% socios, no vedenie Sandra Rosella zmenilo štatút klubu a od roku 2013 je potrebné zozbierať podpisy aspoň od 15% socios. V tomto prípade je však počet vyzbieraných podpisov tak vysoký, že neplatných môže byť takmer 20% podpisov a žiadosť o vyslovenie nedôvery by bola napriek tomu schválená.

Ak bude návrh na vyslovenie nedôvery schválený, komisia musí zorganizovať samotné hlasovanie na odvolanie súčasného vedenia nie skôr ako o 10 dní a nie neskôr ako o 20 dní od schválenia návrhu. Vedenie Barcelony môže byť odvolané len v tom prípade ak 2/3 socios budú za tento návrh a účasť na hlasovaní musí dosiahnuť minimálne 10% socios.

Jordi Farré, jeden z kandidátov na prezidenta, neverí, že súčasné vedenie bude mať medzi socios dostatočnú podporu na to, aby sa udržalo pri moci: "Na základe týchto údajov očakávame, že Bartomeu by musel získať počas hlasovania podporu aspoň 12 000 socios. Nemyslím si, že takto by sa rozhodol tak vysoký počet socios. Myslím si, že Bartomeu dnes podá demisiu. Myslím si, že referendum sa bude konať 1. novembra," povedal.

"Odstúpenie Bartomeua by bolo niečo prirodzené. Ak by som ja mal proti sebe 20 000 ľudí, rezignoval by som. Boli sme veľmi prísni a pokiaľ počet zamietnutých podpisov prekročí 6%, bude to veľmi podozrivé," uviedol Marc Duch.

Aj napriek týmto medializovaným správam, Catalunya Radio informuje, že prezident Barcelony nehodlá odstúpiť. Dnes o 12:00 by sa mala konať tlačová konferencia, na ktorej budú lídri opozície odpovedať na otázky novinárov.

Pohľad FC Barcelona k téme poskytol Jordi Moix, viceprezident klubu: "Po prvé, maximálny rešpekt voči iniciatíve socios týkajúci sa zahájenia tohto procesu a všetkým, ktorí sa na ňom zúčastnili. Uvedomujem si ťažkosti a vynaloženú prácu, ktorá s tým súvisí, pretože ja sám som bol zapojený do takejto akcie pred 20 rokmi. Preto všetka úcta voči kroku, ktorý bol dnes urobený. Po druhé, aj z dôvodu významu tohto procesu, v klube budeme veľmi dôsledne vykonávať činnosti, ktoré vyplývajú zo štatútu. Opierame sa o štatút, aby sme regulovali našu činnosť v súvislosti s tým, čo je stanovené v časti týkajúcej sa hlasovania o nedôvere."

zdroj: fcbarcelona.com Marca, Cadena SER, Catalunya Radio
foto: twitter

Diskusia

6 komentáre
2020-09-18 09:30:09
To som zvedavý ako sa to všetko vyvinie. Bartomeu určite cely čas konšpiruje, ako cely tento proces odvrátiť. Dúfam, že sa mu to nepodarí.
2020-09-18 09:51:26
Ja som rád, že sa socios zmobilizovali v takom počte, ale prišlo to trochu neskoro podľa mňa. Je pred začiatkom novej sezóny, nový tréner a o polroka aj tak budú voľby... Odvolanie vedenia sa malo riešiť už pred rokom