Ekonóm Marc Ciria, ktorý spolupracoval s Joanom Laportom, poskytol rozhovor pre tlačovú agentúru EFE, v ktorom varoval, že FC Barcelona je v katastrofálnom finančnom stave a vysvetlil, prečo nie je možné zrealizovať projekt Espai Barça.

Marc Ciria v roku 2015 zodpovedal za finančný aspekt projektu, ktorý Joan Laporta predstavil ako prezidentský kandidát. Predtým založil firmu Diagonal Inversiones, neskôr bol jej riaditeľom. Keď pracoval v banke Caixa Catalunya, bol zodpovedný za poskytnutie bankových záruk vedeniu Sandra Rosella. Dnes Ciria priblížil katastrofálnu finančnú situáciu, v ktorej sa katalánsky veľkoklub ocitol.

Čas z úveru na Espai Barça pôjde na mzdy hráčov

"Na výstavbu Espai Barça klub využije úver na 30 rokov, ktorý zjavne navýši konečné náklady projekt, aby sa vyplatili mzdy v tomto hospodárskom roku. V Goldman Sachs môžu byť spokojní, pretože si vyúčtujú províziu vo výške 3-4% a v prípade potreby si ju môže nárokovať prostredníctvom exekúcie. Otázkou však zostáva, čím bude klub ručiť v prípade nesplácania úver? Majetkom klubu? Štadiónom? Pretože keď si beriete úver od investičnej banky, ustanovenia v zmluve sú striktnejšie, než v prípade úveru od tradičnej banky. Vedenie to musí urobiť, aby napravilo finančný stav pred koncom funkčného obdobia a je mu úplne jedno, či na projekt Espai Barça zvýšia peniaze, alebo nie, pretože súčasné vedenie tento projekt nebude budovať."

Zvyšok úveru nebude stačiť na projekt

"Nasledujúce vedenie nebude schopné rozvíjať Espai Barça s týmto úverom. Bude potrebovať ďalšie financovanie a bude potrebné pretransformovať tento projekt na niečo lacnejšie s tým, že sa bude musieť založiť štadión. Klub si nebude môcť dovoliť nové Palau ani zvyšok infraštruktúry na ďalších 10-15 rokov."

Bartomeu a koronavírus

"Covid-19 nemá nič spoločné so súčasnou finančnou situáciou Barcelony. Je to klamstvo Barcelony, ktorá nám chce nahovoriť, že klub s príjmami 700 miliónov eur má dlhy 1,6 miliardy eur. Takýto dlh nie je možné splatiť ak budú v klube fungovať súčasné mechanizmy. Vedenie zvažuje buď transformáciu klubu na športovú akciovú spoločnosť alebo na medzinárodný investičný fond, v ktorom by si socios udržali 30-40% vlastníctvo."

Prečo Goldman Sachs?

"Goldman Sachs nie nie známa preto, že požičiava peniaze, ale len preto, že vstupuje do spoločností, aby z nich potom odišla a pritom odpredala akcie, ktoré kúpila. Je to investičná banka a nie tradičná banka poskytujúca úvery ako napríklad La Caixa či BBVA. To, že sa objavila Goldman Sachs, poukazuje na to, že Barcelona nebola schopná dostať úver od domácich inštitúcií. Dôvod je zjavný - už teraz im dĺži takmer 500 miliónov eur, ktoré musí splatiť v krátkom čas."

Dlh narastá, no kvôli mzdám, nie Espai Barça

"Barcelona mala už pred koronavírusom dlh 740 miliónov eur, ktorý teraz narástol na 820 miliónov eur. Hlavným problémom je dlh s krátkou dobou splatenia. Barcelona vypláca najvyššie mzdy na svete a to nie je vina koronavírusu. V krátkom čase musí klub splatiť až 77% svojho dlhu. To znamená, že nemá peniaze ani na platy a ani na splátky. Dlh bol navýšený preto, aby bolo možné vyplatiť mzdy a nie preto, aby sa zrealizoval Espai Barça."

Hlúpa prestupová politika

"Od Neymarovho odchodu v roku 2017 sa Barcelona pustila do prestupov, ktoré prekračujú jej možnosti zadlženia, v súlade so štatútom klubu. V dvoch po sebe idúcich sezónach bol prekročený ukazovateľ EBITDA a o tom sa nerokovalo na zhromaždení socios compromisarios a vedenie nepodalo demisiu, tak ako to prikazuje štatút."

Ako z toho von?

"Barcelona by musela opätovne vsadiť na odchovancov, ktorí by mali tvoriť 60% kádra a výdavky na mzdy prvého tímu by sa museli znížiť o 30%. Okrem toho je potrebné znovu prerokovať podmienky predĺženia termínu splácania úverov so všetkými medzinárodnými inštitúciami a zároveň znížiť počet zamestnancov klubu o 30%. Potrebné je pohľadať skutočných sponzorov a vo vedení nemôžu byť ľudia, ktorí sú podozriví z toho, že pri prestupoch v prvom a druhom tíme majú vlastné záujmy."

zdroj: EFE, AS, La Vanguardia
foto: twitter

Diskusia

7 komentáre
kluc Premium
2020-10-14 15:31:44
Za Garciu, Depaya či Alabu by sme za prestup nedali ani euro a boli by to super posily na minimálne 5 rokov. Jediný veľký nákup by bol hrotak (Haalanda na min. 10r.) ten by sa zafinancoval predajom Griezmanna a jeho plat by vydal aj na ďalšich dvoch hráčov.
V pluse by sme boli predajom Umtitiho, Firpa, Braithwaita, Pjanica, Todiba + Dembeleho až nepredĺži zmluvu ...pekných 100m. v pluse +platy...a ktovie čo Messi...
8JK8 Premium
2020-10-14 15:36:34
Výborne nakoniec založíme Camp Nou aby sme mohli vôbec prežívať s roka na rok ?
Ale súčasnému vedeniu aj tak patrí gratulácia keď preberali klub FC Barcelona patrila medzi najúspešnejšie kluby na svete a možno s najlepším hráčom histórie v ideálnom veku a s týmto materiálom dokázali odsunúť la másiu na druhú koľaj a navyšovať dlh klubu rok čo rok a k tomu prežiť všetky kauzy a udržať sa vo vedení to je naozaj úspech hodný zamyslenia