Prezident FC Barcelona prečítal vyhlásenie klubu, ktoré sa priamo týka organizácie hlasovania o vyslovení nedôvery, o ktorom vedenie rokovalo na dnešnom zasadnutí.


"Po schválení podpisov pod návrhom na vyslovenie nedôvery sme dali do pohybu vhodné mechanizmy, aby sme mohli zorganizovať hlasovanie. Počas tohto mimoriadneho obdobia súvisiaceho s pandémiou, po prvýkrát v histórii sme navrhli, aby hlasovať bolo umožnené počas dvoch dní, 1. a 2. novembra, pretože vďaka tomu by mohlo hlasovať viac socios. Zároveň sme po prvýkrát navrhli, aby hlasovanie bolo umožnené v 21 volebných miestnostiach – 13. v Katalánsku a 8. v Španielsku.

Ak vezmeme do úvahy zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu a fakt, že máme 110 132 socios oprávnených hlasovať, vytvorili sme komisiu zloženú zo zástupcov zdravotníckych orgánov a katalánskej vlády s cieľom spoločne nastaviť pravidlá a odporúčania, ktoré zaručia nielen maximálnu účasť, ale predovšetkým zdravie a bezpečnosť socios. Komisia zasadla neraz a vždy hovorila, že je potrebné schváliť protokol hlasovania minimálne 15 dní pred jeho organizáciou. Bolo nám povedané, aby sme sledovali vývoj pandémie. Požiadali sme o právne zdôvodnenie predĺženia termínu, pretože čas plynul a protokol nebol schválený. Odpovedali nám, že dostaneme také zdôvodnenie.

Zasadnutia boli náhle prerušené uplynulý štvrtok, kedy sme boli požiadaní, aby sme absolvovali urýchlené stretnutie s katalánskymi politikmi a dostali sme aj nové pokyny týkajúce sa protokolov. Stále bez schválenia protokolu bolo povedané, že hlasovanie by sa malo konať 1. a 2. novembra. Na našu požiadavku týkajúcu sa 15. dní na zorganizovanie referenda neprišla žiadna reakcia aj napriek tomu, že požiadavka bola už predtým prijatá. Ešte vo štvrtok sme požiadali Generalitat o možnosť preloženia hlasovania na 15. a 16. novembra, čiže o 15 dní.

Ako viete, katalánska vláda nesúhlasila s našou požiadavkou v piatok popoludní. Onedlho na to bol vyhlásený núdzový stav a obmedzenie pohybu, aby sa zabránilo šíreniu nákazy. [...] K tomu bol vyhlásený aj zákaz vychádzania. Poslali sme teda list Peremu Aragonésovi s otázkou, či sú pôvodné nariadenia stále v platnosti a či je nutné riadiť sa týmito právnymi a zdravotníckymi nariadenia pri hlasovaní 1. a 2. novembra. Objasnili sme, že v tomto termíne nemôžeme zorganizovať hlasovanie v 21 volebných miestnostiach, len na jednom mieste, na Camp Nou. Tiež sme sa pýtali, ako môžeme zaručiť právo na hlasovanie pre socios nad 65. rokov. Dostali sme odpoveď, že záležitosť bola postúpená ministerstvu zdravotníctva a vnútra, ktoré príjmu príslušné rozhodnutia.

Žijeme počas mimoriadnej situácie, ktorá si vyžaduje odvážne kroky a ťažké rozhodnutia. Práca v spoločnom záujem pre občanov, ochranu zdravia a práv je nezlučiteľná so zaužívanými stratégiami.

V tomto momente, pre prijatím akéhokoľvek rozhodnutia, vedenia počká na oficiálnu odpoveď katalánskej vlády. Keď ju dostane, vedenie opätovne zasadne."


zdroj: fcbarcelona.com
foto: fcbarcelona.com

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.