Javier Tebas, prezident LFP, ostrým spôsobom varoval niektoré španielske kluby, ktoré na platy svojich hráčov vynakladajú obrovské finančné prostriedky. Prezident La Ligy je názoru, že niektoré kluby budú mať problémy s vyplácaním miezd, zatiaľ čo futbal sa naďalej bude hrávať za zatvorenými dverami.

Kluby po celej Európe zaznamenali obrovské straty z dôvodu výpadku príjmov v dni zápasov. Pandémia koronavírusu totiž uzatvorila štadióny a futbalové kluby razom prišli o peniaze zo vstupeniek, no bez fanúšikov sa deň zápasov nepredá nič. Veľkým problémom sú privysoké platy hráčov, ktoré kluby čoskoro nebudú môcť utiahnuť.

"Stále máme prebytok výdavkov na úrovni 500 miliónov eur, pretože kluby nemôžu uvoľniť svojich hráčov spod zmluvy," povedal Tebas počas Športového víkendu Marca. "Prebehol test na zníženie mzdových nákladov. Ak by sme plánovali investovať 45% lístkov a tak to nebude, kluby minú aj tak minú 500 miliónov eur na viac," povedal.

"Niektoré kluby musia naďalej pracovať na znižovaní výdavkov na platy. Medzi najviac zasiahnuté kluby v Španielsku patria Valencia, Barcelona a Real Madrid... Tieto kluby sa nedokážu zbaviť svojich hráčov. Na to, aby sa sezóna dohrala, španielsky futbal bude potrebovať približne 490 miliónov eur, aby bol schopný uhradiť výdavky klubov," pokračovať.

"To sa však nestalo všetkým. Pozreli sme sa na 17 klubov: niektoré potrebujú 100 miliónov eur, niektoré 3 milióny; ale možno tie kluby s 3 miliónmi sú horšie ako ostatné. Pracujeme na tom, ako sme to mohli regulovať," priblížil.

"Napríklad Valencia už nepôsobí v Lige Majstrov a je kritizovaná za to, že musí predávať svojich hráčov. Ale musí ich predať, podobne ako Barcelona musí znížiť platy svojim hráčov, aby mohli dohrať sezónu. Nemajú žiadnu inú možnosť," dodal.

Najväčšie kluby v Španielsku počas leta šetrili a na nákupy vyčlenili len symbolické čiastky, najmä v porovnaní s Premier League: "Snažia sa vyrovnať svoje straty vďaka výdavkom," vysvetlil Tebas. "Iné ligy sú v porovnaní s nami v komplikovanejšej pozícii a preto je prekvapivé, že Premier League minula na prestupy 1,2 miliardy eur," uviedol.

zdroj: marca.com
foto: twitter

Diskusia

Zatiaľ žiadne komentáre. Pridaj komentár ako prvý.