Javier Bordas, bývalý člen vedenia FC Barcelona, poskytol rozhovor pre Radio Marca a pre Cadena COPE. Prezradil podrobnosti o rokovaniach v prípade Neymara a Kyliana Mbappého a taktiež informoval, že sa pokúsil do Barcelony podpísať Thibauta Courtoisa a Álvara Moratu. Okrem toho prezradil, že Barcelona mohla najať Monchiho na post športového riaditeľa.

Ponuka pre Neymara

"V lete 2019 sme vycestovali do Paríža, aby sme podpísali Neymara. Boli sme veľmi blízko. Myslím si, že sme mohli znížiť cenu vďaka tlaku zo strany Neymara. Dosiahli sme to, že PSG nám predložil ponuku a delilo nás 20 miliónov eur. Neymarov otec povedal, že tento rozdiel doplatí, ale nakoniec k tomu nedošlo. Bola to maximálna ponuka, ktorú sme mohli predstaviť, ale PSG nebol pripravený ustúpiť. Ponuka Francúzov znela na 130 miliónov eur plus Todibo, Rakitić a ročné hosťovanie Dembélého. My sme ponúkli týchto hráčov a 110 miliónov eur. Rokovania boli nakoniec prerušené a k ničomu nedošlo. Neymar dokonca zavolal môjmu kamarátovi, ktorý býva neďaleko miesta, kde mal on sám dom v Barcelone, aby sa ho spýtal či mu prenajme bývanie. Zdalo sa, že transfer Neya je blízko. V tom dome teraz býva Griezmann."

Mbappé a Dembélé

"Keď Neymar odišiel z Barcelony, Mbappé bol na odchode z Monaka, ktoré preferovalo neposilniť PSG. Mbappé bol nadšený z možnosti prestúpiť do Barcelony, pretože mohol zaujať miesto Neymara. Videl, že v Reale nebude mať miesto kvôli tridente BBC a Monako ho nechcelo predať priamemu konkurentovi vo Francúzsku. Veril som, že môže prísť za 100 miliónov eur. Športové riaditeľstvo však chcelo Dembélého, pretože zastávalo názor, že Mbappé je skôr zakončovateľ akcií a chýbal niekto, kto by nahradil Neymara na krídle. Na poslednú chvíľu sme sa pokúsili stiahnuť oboch, v predposledný deň. Mbappé však viedol veľmi pokročilé rokovania s PSG."

Messiho odchod

"Prebehlo stretnutie medzi jeho rodinou, advokátom, Bartomeuom a mnou. Jeho nepokoj bol spôsobený tým ako sa skončila sezóna, stalo sa mu to už v reprezentácii. Videl, že projekt Barcelony sa už skončil. Messi je veľmi prepojený s Barcelonou, myšlienku na odchod nebral ľahko. V hĺbke duše je teraz šťastný. Messi sa o riaditeľov až tak veľmi nestaral. To, či zostane, bude závisieť od toho, ako bude vnímať mužstvo. Ak bude vidieť šancu na vyhrávanie, bude chcieť zostať. Je brutálnym profesionálom. Krok po kroku bude čerpať radosť a bude opäť tým, kým bol predtým. Či žiadal prestupy? Chcel Neymara, ale vždy rešpektoval všetky rozhodnutia."

Vedenia Bartomeua

"Do klubu som prišiel v roku 2010 so Sandrom Rosellom. Bránim vedenie Bartomeua v Barcelone. Sme klubom, ktorý má najväčší obrat, najvyššie tržby, najviac fanúšikov na sociálnych sieťach, vedieme si dobre vo všetkých športových disciplínach. Keď všetko ide dobre, deje sa to samé od seba, ale keď zle, tak je to vina Bartomeua. Myslím si, že Bartomeu sa teraz cíti slobodný. Smutný, ale slobodný."

Demisia

"Bol som v blízkosti Bartomeua, medzi hráčmi a vedením, ale rozhodnutia prijímalo športové vedenie a riaditelia. Neraz bol krok od demisie, ale nakoniec ma poslúchol. Odporúčal som mu Koemana."

Odchod Suareza

"Bola mu ponúknutá zmluva na 2 roky, ale on žiadal zmluvu na 4 roky. Vtedy sa rozhodlo o tom, že nezostane. Bolo to prediskutované spolu s Koemanom a vedením."

Courtois

"Chcel som podpísať Courtoisa a úniky do tlače vyzerali veľmi zle. Na titulke katalánskych denníkov sa objavila informácia, že môže prísť. Odhalil som to, pretože som bol posadnutý, zdalo sa mi, že je najlepší. Nechápal som, prečo ho nechceli kúpiť. Nakoniec si vybrali Ter Stegena, v čom mal Zubi pravdu. Hovoril som s Courtoisom a mal som ho dohodnutého. Nie je ťažké zabezpečiť, aby hráči chceli prísť do Barcelony. Mám číslo na všetkých."

Morata

"Mal som stretnutie s Valverdem o Moratovi, ale útočník nakoniec prestúpil do Atlética. Vo veci Moratu sme vyvíjali tlak 2 či 3 mesiace, ale rozhodli sme sa zostať pri Boatengovi."

Športové riaditeľstvom s Monchim, Jordim Cruyffom a Henrym

"Vedel som, že Robert Fernández odchádza a hovoril som s celou trojicou. Všetci so mnou súhlasili. Obdivovali sa navzájom a myslím si, že by vytvorili skvelé športové riaditeľstvo. Monchi prijal príchod do Barcelony, keď bol v Ríme, ale Bartomeu veril v Pepa Seguru, ktorý bol veľkým obrancom La Masie a Monchiho považoval za riaditeľa, ktorý sa sústredil na nákupy."

Voľby

"Existujú kandidáti, ktorí sa na mňa spoliehajú. Stále si nabíjam batérie, ale neviem, či sa k niekomu pridám. Nepôjdem však s nikým, kto využije Barcelonu politicky a nevyzná sa vo futbale. Klub musí zostať v rukách socios."

zdroj: Cadena COPE, marca.com
foto: twitter

Diskusia

13 komentáre
2020-11-17 19:10:44
Hráč ktorý žaluje Barcu sa k nám nemôže vrátiť ???
2020-11-17 19:11:53
Asi by to ani nebol až tak úplne zlý obchod ak si vezmem koľko málo sme dostali teraz za Rakitiča, koľko málo pravdepodobne dostaneme za Todiba, lebo ho môže Benfica odkúpiť za okolo 20 M, taktiež, že sa v tej sezóne Dembo aj tak na veľmi dlhú dobu zranil. Mať tu Neymara namiesto toho neschopného Griezmanna asi by som bol spokojnejší, ale momentálne nás už až tak krídla nestrašia, skôr ten hrot.