Tréner FC Barcelona odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred zajtrajším zápasom Ligy Majstrov s Ferencvarosom. Zdôraznil, že v súčasnej situácii je dôležité spoľahnúť sa na odchovancov.

[Marc Brau, Barça TV] Naposledy bol vašim cieľom postup zo skupiny. Aký cieľ máte teraz v zápase s Ferencvarosom?

"Najdôležitejší je postup, ktorý sme si už zabezpečili. Naša mentalita je však taká, že sa sústredíme na víťazstvo vo všetkých súťažiach. V Barcelone je potrebné hrať dobre a vyhrávať. Chceme získať prvé miesto v skupine. Máme trojbodový náskok pred Juventusom a pred nami sú dva zápasy."

[Ramon Salmurri, Catalunya Radio] Leo Messi si oddýchne v druhom zápase Ligy Majstrov v rade. Ako prebiehal váš rozhovor? Ako si ho presvedčil, aby si oddýchol?

"Chápem, že to nie je bežné, ale v našom kalendári boli dva momenty, kde si Leo mohol oddýchnuť. Sú to práve zápasy s Dynanom a Ferencvarosom. Máme istý postup a dáme šancu iným hráčom. Ligové stretnutie v sobotu je veľmi dôležité, musíme ho vyhrať. Od zajtra už Leo nebude oddychovať."

[Gerard Romero, RAC1] Ako sa cítia Araujo a Umtiti? Trénovali s mužstvom, budú pripravení na zápas s Cádizom?

"Umtiti má blízko k návratu, zajtra zahrá v zápase Barcelony B. Araujo z časti trénoval s mužstvom, ale nechceme riskovať, chceme, aby sa cítil pripravený na 100%. Mal by hrať proti Juventusu, v najhoršom prípade proti Levante. Chceme, aby sa všetci cítili dobre, aby som ich mohol povolať."

[Adria Albets, Cadena SER] Gerard Piqué sa rozhodol pre konzervatívnu liečbu, nie pre chirurgický zákrok. Hovoril si s ním? Ako sa cíti? Bude ešte v tejto sezóne hrať?

"Samozrejme, že s ním hovorím. Každý deň je v Ciutat Esportiva a tvrdo pracuje. Nie som lekár, nemal som vplyv na konečné rozhodnutie. Na to sú tu lekári a hráč. Myslím si, že sa neho budeme môcť spoľahnúť, ale neviem kedy. Dúfam, že v tejto sezóne odohrá ešte niekoľko zápasov."

[Helena Condis, Cadena COPE] Myslíš si, že Súťažný výbor by mal Messimu anulovať žltú kartu za vzdanie pocty Diegovi Maradonovi?

"Vieme, že podľa pravidiel sa vyzlečenie dresu trestá žltou kartou. Na druhej strane všetci vedia, prečo to Leo urobil. Je potrebné to pochopiť. Konečné rozhodnutie nie je na mne, ale ja by som kartu anuloval."

[Alfredo Martínez, Onda Cero] Čo zmenilo vašu dynamiku v posledných zápasoch? Ako sa vám hrá s typickým útočníkom, akým je Braithwaite? Čo vám dal?

"Pokúsili sme sa prísť na to, aký je náš najlepší útok - pozícia Griezmanna, Lea... Martín si zaslúžil hrať vďaka svojej práci, v niektorých ligových zápasoch potrebujeme deviatku viac, než v iných. Musíme brať do úvahy súpera, nás a aj to, kto je v akej forme. V útoku máme konkurenciu."

[Alejandro Segura, Radio Marca] Sú zranenia štyroch stopérov v novembri otázkou smoly či zlého plánovania?

"Podľa mňa je to skôr smola. V predsezóne sme hovorili o kádri, na ten mala vplyv finančná situácia. Využívame to, čo máme. Dávame šancu mladým - Araujovi, Minguezovi... Odchovanci sú budúcnosťou, tam, kde nie je možné zlepšiť situáciu prestupmi, musíme dávať šancu mladým. Tak sme to robili aj v Holandsku."

[Josep Capel, Radio Nacional] Joan Laporta predstavil svoju kandidatúru. Na tvoju adresu sa vyjadrili už takmer všetci kandidáti. Je to ti jedno alebo je to pre teba nepríjemné?

"Nie, nie je to nič nové. Keď som podpisoval zmluvu, vedel som, že budú voľby. Mali byť v marci, teraz vieme, že budú 24. januára. Nie je to nepríjemné. Mám zmluvu na dva roky. Uvidíme, kto vyhrá. Konferencie a vyhlásenia sú normálne, veľa sa hovorí o kandidátoch, pretože je to otázka budúcnosti klubu. My musíme pracovať a uvidíme, čo sa stane v budúcnosti."

[Albert Hernández, TVE] Prekvapila ťa dobrá úroveň hry odchovancov?

"Ani nie, pretože už nejaký ten čas trénujú s prvým tímom a vidíme ich kvalitu. Tréning je niečo iné ako hrať v zápase, ale po prestupe z Barcelony B si musíte poradiť s tlakom. Majú po svojom boku veľmi dobrých hráčov. Musíme im veriť a dávať im šancu."

[Albert Roge, Sport] V Portugalsku sa veľa hovorí o ukončení hosťovania v prípade Todiba. Chcel by si ho mať od januára v tíme?

"Neviem. Je to téma na január. Neviem, či to, čo hovoríš, je pravda. Nehovorili sme o tom."

[Edu Polo, Mundo Deportivo] Ak by si mohol získať niekoho v januári, dal by si prednosť útočníkovi alebo obrancovi?

"Myslím si, že toto nie je vhodný okamih na to, aby sme hovorili o prestupoch. Najprv sa musíme pozrieť na to, kto bude prezidentom, môže to mať vplyv na mnoho vecí. Nechcem hovoriť o menách."

[Alex Pintanel, Gol] Myslíš na príchod Depaya aj napriek dobrým výkonom Braithwaitea?

"Je to takmer rovnaká otázka ako tá predchádzajúca. Hovoriť o prestupoch by bolo neúctou voči našim hráčom, ktorí trénujú a dávajú zo seba maximum."

[Goal.com] Leo Messi je v posledných zápasoch veľkorysý, v zápase s Osasunou často prihrával napríklad Griezmannovi. Akým spôsobom ste to trénovali?

"Leo je vždy Leo, je veľmi dôležitý, predovšetkým v útoku. Ak dostane loptu, objaví sa pohyb, jeho prihrávky sú veľmi dobré. Možnože na začiatku sezóny to mal o čosi ťažšie, nemôže každú sezónu streliť 30 gólov. Stále je veľmi rozhodujúci."

[Hungarian News Agency] Ako hodnotíš formu Ferencvarosu? Čo očakávaš od tohto zápasu?

"Pôjde o náročný zápas. Súper má dobrých útočníkov, v prvom zápase sme zahrali veľmi dobre, v desiatich sme strelili 2 góly. Musíme súperovi ublížiť, využívať voľný priestor, ktorý sa vždy objaví. Ferencvaros v poslednom zápase s Juventusom zahral veľmi dobre s piatimi obrancami a remízu držal do nadstaveného času."

[otázka z Maďarska] Čo je podľa teba najväčšou prednosťou Ferencvarosu?

"Má dobrých útočníkov, rýchlych, ktorí môžu prekvapiť súpera, keď je nesústredený. Je to odkaz pre mojich hráčov, aby mali rovnaký postoj a energiu ako v zápase s Dynamom."

[otázka z Maďarska] Ako hodnotíš zlepšenie hry Ferencvarosu v priebehu štyroch zápasov v Lige Majstrov? Poletí do Maďarska aj Leo? Nepočul som dobré zvesti.

"Maďari dobre zahrali s Juventusom, ale nakoniec prehrali, no predviedli dobrý výkon. V zápasoch s veľkými súpermi ako s Barcelonou je koncentrácia vždy väčšia. Messi s nami nevycestuje, pretože preferujem, aby si oddýchol na sobotu."

[Jamie Easton, BeIN Sports USA] Bolo ťažké presvedčiť Messiho, aby si oddýchol? Alebo to dokazuje, aký je hráč vyspelý? V minulosti nebolo ľahké presvedčiť ho, aby nehral v Lige Majstrov.

"Samozrejme, že chce vždy hrať. Takúto mentalitu potrebuje každý hráč. Pri prijímaní každého rozhodnutia sa porozprávam s hráčom. Konečné rozhodnutie však patrí trénerovi. Existovali len dva momenty, kedy si mohol oddýchnuť a naša situácia je dobrá. V zostávajúcej časti sezóny si už nebude môcť oddýchnuť."

zdroj: fcbarca.com
foto: twitter

Diskusia

5 komentáre
2020-12-01 17:40:04
Leo by mal byt pravidelne rotovany ,taha na 34rokov,regeneracia tela je dlhsia ako ked mal 25,nexh sa muzstvo uci hrat aj bez neho..lagko sa noze,stat ze novu sezinu ho uz na suousje ne usime mat
kluc Premium
2020-12-01 18:45:01
Proti Levante, Valladolidu môže kľudne z lavičky ísť, dobre to vychádza po/pred ťažkými zápasmi...