Antoine Griezmann v súčasnosti prežíva najlepšie obdobie počas pôsobenia v Barcelone. Dobrá forma Francúza je výsledkom korekcie v rozostavení tímu. Útočník sa na trávniku cíti pohodlne, čo sa prejavilo aj v jeho psychickom nastavení.

V posledných zápasoch hrá Griezmann v priestore, kde sa cíti najlepšie, čiže v strede poľa za chrbtom hrotového útočníka, kde pôsobí aj v reprezentácii Francúzska či kedysi v Atléticu Madrid. V Barcelone až doteraz pôsobil ako krídelník či hrotový útočník, kvôli čomu nedokázal naplno využiť svoj potenciál. Na jeho adresu sa tak valila vlna kritiky a presvedčenie o vlastnej bezmocnosti mohlo mať vplyv aj na jeho psychický stav. Hoci tvrdo pracoval, jeho reč tela naznačovala, že v Barcelone mu to jednoducho nešlo. V dôsledku toho nedokázal premieňať šance, do ktorých sa počas zápasov dokázal dostať. Posledné zápasy Barcelony v každom prípade ukazujú, že v tejto otázke sa veľa zmenilo. Griezmann je usmiaty, využíva gólové príležitosti a úroveň jeho hry je razom lepšia. Vplyv na to mohla mať zmena pozície v prípade Griezmanna a to, že Ronald Koeman začal do zápasov posielať už aj Martína Braithwaitea.

Dán dal hre Blaugranas úplne iný rozmer, pretože dokáže hrať chrbtom k bránke a nabiehať za obranu súpera, vďaka čomu jeho pohyb vytvára viac priestoru pre Griezmanna. Francúz má v hre väčší komfort a to má pozitívny vplyv aj na jeho psychickú pohodu. Útočník sa strelecky presadil v troch po sebe idúcich zápasoch a takúto sériu zaznamenal naposledy na prelome rokov 2018 a 2019. Gól zo zápasu proti Ferencvarosu svedčí o jeho psychickej pohode, dokonca bol nominovaný na najkrajší gól posledného kola Ligy Majstrov. Stojí za zmienku, že Griezmann bol veľmi precízny aj pri rozohrávaní lopty, keď zaznamenal až 94% úspešnosť prihrávok, do štatistík si pripísal aj 2 kľúčové prihrávky a loptu stratil len v 4. prípadoch.

Aj to ako sa Francúz správa mimo trávnik ukazuje, že sa v tíme Blaugranas cíti dobre, veď počas rozhovoru Coutinha s médiami si Griezmann s Brazílčanom zažartoval alebo keď sa počas narodenín Pedriho predstavil v autobuse ako DJ. Strelené góly zároveň začal oslavovať pre neho typicky netypicky. Médiá píšu, že Griezmann zmenil svoje správanie po rozhovore s Jorgem Valdanom, hoci všetko má pravdepodobnejší hlbší rozmer.

Samozrejme, že si musíme počkať na viac zápasov v podaní Barcelony a predovšetkým so silnejšími súpermi, aby Griezmann ukázal, že dobré výkony vie podávať aj v takýchto stretnutiach. Zároveň nevieme, aké budú ďalšie rozhodnutia Ronalda Koemana, pretože Braithwaite nebol jeho prvou voľbou. Na druhej strane každý vidí prínos tejto taktickej zmeny a Holanďan sa novej stratégie môže držať aj naďalej. Negatívom však je, že na ľavej strane by na krídle bolo voľné len jedno miesto, o ktoré by bojovali Dembélé, Coutinho a Pedri. Do tímu sa samozrejme vráti aj Leo Messi, čo by mohlo obmedziť slobodu Griezmanna v strede poľa.

zdroj: sport.es
foto: facebook

Diskusia

3 komentáre
2020-12-03 16:29:40
Griezmann a Coutinho majú v Koemanovom systéme rovnakú pozíciu proste
2020-12-03 16:58:34
Tento hráč potřebuje tolik ústupků a různých výjimek a přesto nedosahuje úrovně, která by odpovídala kolik bere měsíčně. Radši budu bez něj a zůstanou jiní hráči, které mám radši a dokážou zahrát kvalitněji, než s ním, aby se kvůli němu každý přizpůsoboval.