Martín Braithwaite dostal opäť šancu od Ronalda Koemana a opäť ju naplno využil. Dán strelil gól aj v zápase s Ferencvarosom a v ďalšom zápase v rade ukázal, ako je pre mužstvo dôležité mať aj hrotového útočníka. 29-ročný futbalista ambiciózne bojuje o svoje miesto v klube.

Dobrou streleckou sériou sa môže pochváliť aj Braithwaite, nielen Griezmann. Dánsky útočník prišiel do Barcelony za oveľa nižšiu prestupovú sumu, fanúšikovia od neho nemali veľké očakávania, no v posledných troch zápasoch strelil už štyri góly. K tomu pridal aj vybojovaný pokutový kop a asistenciu. Braithwaite je z pohľadu Barcelony určite najväčším prekvapením posledného obdobia.

Odlišné kvality

Braithwaite dáva útoku Barcelony to, čo ostatní hráči nedokážu. Na hrote útoku môže bojovať s obrancami, dokáže prihrať loptu aj napriek tomu, že ho súper bráni veľmi natesno a zároveň si dokáže nabehnúť do voľného priestoru. Okrem toho je veľmi rýchly, na čo poukázala aj situácia pred pokutovým kopom, keď unikol Frimpongovi. O jeho tímovom nastavení zas svedčí to, že hoci pokutový kop vybojoval, loptu prenechal Dembélému, ktorý šancu využil a strelili gól.

Jediná deviatka Barcelony je okrem toho zvyknutá tvrdo pracovať, dokáže unaviť obrancov, neustále je v pohybe, pýta sa do hry a má strelecký inštinkt. Jedine neexceluje po technickej stránke a iné to už v jeho veku ani nebude, pretože je od neho ťažké očakávať, aby dokázal výrazne zlepšiť svoje technické schopnosti. Od Braithwaitea nemôžeme očakávať ani to, aby v každom zápase bol schopný meniť vývoj zápasu a prevzal na seba celé bremeno zodpovednosti. Môže však byť veľmi pridanou hodnotou vďaka jeho prednostiam v kombinácii s mentálnym nastavením a tým, že v súčasnosti je v laufe. Mundo Deportivo dokonca tvrdí, že Braithwaite môže byť pre Barcelonu akýmsi Henrikom Larssonom, ktorý s Braithwaiteom spolupracuje na tréningoch. Švéd svojho času akceptoval svoje úlohy v tíme, využíval šance, ktoré dostal a s pokorou a profesionalitou postúpil až do finále Ligy Majstrov v Paríži, kde zažiaril najviac.

Taktika hry

Nie je náhoda, že Braithwaite predvádza dobré výkony práve v čase zlepšenia herného prejavu aj zo strany samotného mužstva. Mužstvu Ronalda Koemana z taktického pohľadu chýbal hráč, ktorý by na seba sťahoval pozornosť obrancov a zároveň sa nemusel sťahovať kvôli rozohrávke, aby prezentoval svoje zručnosti. Zároveň môže využívať voľný priestor. Hrá Dána má za následok, že Griezmann a Messi majú na ihrisku viac priestoru a okrem toho majú novú možnosť prihrať loptu rovno nabiehajúcemu útočníkovi. Braithwaite dokáže zakončovať akcie vďaka streleckému inštinktu, húževnatosti a dynamike, dokonca aj v prípade, ak na daných akciách nemal veľký podiel. Z istého pohľadu prítomnosť Braithwaitea na ihrisku vylepšila fungovanie celého mužstva. Útočník vniesol do hry niečo nové v porovnaní s vynikajúco technicky vybavenými hráčmi. Ďalšie zápasy dajú odpoveď na to, ako bude aktuálne riešenie fungovať aj proti silnejším súperom.

Boj o miesto v klube

Forma Braithwaitea začala vzbudzovať otázky, či Barcelona počas zimy skutočne potrebuje kúpiť hrotového útočníka, najmä pri pohľade na aktuálnu finančnú situáciu na Camp Nou. Klub má ešte trochu času, aby si celú záležitosť premyslel a Dán zas priestor na to, aby preukázal svoje výkony aj proti silnejším súperom. Pre útočníka bolo posledných niekoľko dní mimoriadne vydarených a určite dal Koemanovi dôvod na to, aby mu veril aj v nasledujúcich stretnutiach. Hroťák Barcelony naplno využíva svoje šance a o jeho ďalšom zotrvaní v klube môže rozhodnúť ešte jeden veľmi dôležitý aspekt. Braithwaite ide vždy na maximum a neočakáva nič na oplátku. Nekrúti nosom, ak hrá málo, len tvrdo pracuje a napriek veľkej sebadôvere nemá žiadne hviezdne maniere. Vďaka svojmu prístupu je skvelým príkladom aj pre mladých hráčov.

zdroj: sport.es mundodeportivo.es
foto: twitter

Diskusia

8 komentáre
2020-12-04 08:33:02
martin je sympos, ktory potrebuje hrat. zda sa, ze si dobre rozumie s griezmanom, to by mohlo fungovat aj nadalej. ale dolezite je, co sa deje za nim. ak hra muzstvo bez vysluzilcov a starcov, barca posobi ako celok, nikto nesetri krokom. skoda, ze to koeman nevidi. comu hovorime becko je ovela lepsie aj pozeratelnejsie, ako stara nudna barca.
2020-12-04 09:05:37
Ako to, že si nikto nevšimol zaujímavý fakt, že nehrá Pique a hneď tri čisté kontá. Takže sa naskýta otázka, kde je najväčší problém v obrane. Netreba vypisovať, že slabý súperi, s pánom Piquem nám aj slabý súperi dajú jeden až dva banány v zápase.