Správa holandského portálu Follow the Money uvádza, že trhová hodnota hráčov v databáze Transfermarkt je čisto len odhad dobrovoľníkov pracujúcich na tejto stránke. Viaceré kluby však túto hodnotu hráčov berú do úvahy pri rozhodovaní o prestupoch. Ide o kluby ako napríklad FC Porto, Lyon, Marseille či Schalke na čele s katalánskou Barcelonou.

Transfermarkt sa môže pochváliť obrovskou databázou s viac ako 800 000 profesionálnymi futbalistami. Obsahuje reporty a štatistiky týkajúce sa ich hry a trhovej hodnoty, ktorá zohľadňuje niekoľko aspektov - vek, formu či prognózy do budúcnosti. Stránka vznikla v roku 2000 z iniciatívy Matthiasa Seidela, IT inžiniera a fanúšika Werderu Brémy. Následne sa rozrástla nakoľko, že zaznamená viac ako jeden miliónov návštev mesačne a vo svete futbalu ide o rešpektovaný portál. Web sa stal neoficiálnym ukazovateľom hodnoty futbalistov v Európe. Na ocenenie hodnoty jednotlivých hráčov na webe Transfermarkt sa pritom odvolávali aj kluby ako Porto, Lyon, Marseille či Schalke vo svojich výročných správach.

Robila tak aj katalánska Barcelona, čo potvrdil Josep Maria Bartomeu ako bývalý prezident klubu v rozhovore pre RAC1: "Takto vlastne funguje ponuka a dopyt. Jeho hodnota na Transfermarkt je 70 miliónov eur," komentoval prestup Arthura do Juventusu za 72 miliónov eur. Bývalý poradca Valencie na druhej strane podal žalobu na Jorgeho Mendesa a Petra Lima, majiteľa Valencie, za to, že umelo navyšovali hodnotu hráčov, ktorí sa pripojili k Valencii prostredníctvom agenta Mendeza. Prokuratúra však túto žalobu zamietla s odôvodnením, že podobné hodnoty boli uvedené aj na portáli Transfermarkt.

Martín Freundl, ktorý sa zaoberá stanovením hodnoty hráčov v Bundeslige, a Cristian Schwartz, medzinárodný riaditeľ hodnotenia hráčov na Transfermarkt, odhalili dosť brutálnu pravdu o hodnotách hráčov na spomínanom webe: "Doma trávim trochu voľného času za počítačom a odhadujem hodnoty hráčov. A svet futbalu berie tieto ceny vážne. Je to nereálne. Som len sociálnym pracovníkom. Pracujem pre Transfermarkt pre zábavu a futbalový priemysel má pritom hodnotu v miliónoch. Tento kontrast je šialený," zdôraznil Freundl v rozhovore pre Follow the Money.

Schwartz je na druhej strane kontaktným bodom medzi hráčmi a klubmi, ktorí nesúhlasia s ich ohodnotením. Uvedené hodnoty samozrejme vychádzajú z konkrétnych údajov ako sú odohrané minúty, góly, asistencie, obdobie platnosti zmluvy, prognózy do budúcnosti či situácia klubu. Transfermarkt však nemá vypracovaný žiadny algoritmus a hodnotu hráčov stanovuje na základe rozhodnutia niekoľkých osôb: "Kluby by nemali prijímať rozhodnutia o transferoch na základe hodnôt zverejnených na našom webe," varoval Christian Schwartz.

zdroj: marca.com transfermarkt
foto: facebook

Diskusia

2 komentáre
2020-12-20 10:55:42
Pohoda, do teď si pamatuji, že nějakej tým příjmul amatera za to, že uměl dobře hrát football managera. Dovedl tam nějakej slabej tým k titulu a oni viděli, že skvěle rozumí taktikám a všemu. Svět je blaznivej.
2020-12-20 11:03:17
Ak by niekto nevedel, tak náš Pjanič má momentálne podľa transfermarketu hodnotu 50 M. To myslím hovorí za všetko. Už týždne čakám kedy mu znížia cenu, ale nikto nič, tak asi očividne máme popri 70 M de Jongovi ďalšieho svetového záložníka vo forme, že až hrá dokonca základ :D