Tréner FC Barcelona odpovedal na otázky novinárov na tlačovej konferencii pred zajtrajším ligovým zápasom proti Elche. Ten je na programe nezvyčajne už o 16:15.

Vraciate sa späť do La Ligy, kde sa vám v poslednom čase darilo prezentovať vyrovnané výkony. Ako pristúpite k tomuto stretnutiu, aby ste si sériu udržali?

"Vieme, že Primera Division je súťaž s veľkou konkurenciou. Máme veľmi nabitý kalendár, hrá sa veľa zápasov, okrem toho sme hrali tri predĺženia v rade, ktoré mužstvo samozrejme unavili, je to normálne. Okrem toho sme odohrali sedem zápasov na výjazde, čo súvisí s tým, že sme veľa cestovali. Hrali sme večer, vracali sme sa neskoro, teraz hráme popoludní. Musíme pripraviť mužstvo, aby malo iskru a bolo silné mentálne, aby sme mohli vyhrať."

Mnoho zápasov na výjazde a cestovanie, tri predĺženia v rade s pomerne úzkym kádrom. Znepokojuje ťa fyzická únava? Aký to môže mať na hráčov vplyv?

"Podstatné bude, aby sa hráči zregenerovali, pretože mužstvo potrebuje sviežosť. Zdá sa, že Sergi Roberto bude čoskoro schopný byť s nami, dnes trénoval s mužstvom, ale potrebuje ešte trochu času, aby sa dostal do nominácie. Ak je nejaký hráč unavený alebo preťažený, je potrebné urobiť zmeny. Musíme počkať. Dúfam, že viac nedôjde k ťažším zraneniam."

Máš obavy o Desta? Vynechal posledné zápasy a predtým hral veľmi veľa, zdalo sa, že jeho progres sa zastavil.

"Je pravda, že vo svojej prvej sezóne v Barcelone odohral veľa zápasov. Je to veľmi mladý futbalista a pre takých hráčov je komplikované, aby celý rok strávili bez problémov. Mal zranenia, zdalo sa, že je vyliečený. Budeme sa musieť rozhodnúť, čo môže zajtra zahrať od začiatku alebo zápas začne na lavičke. Dúfam, že už nebude mať problémy a opäť bude schopný chytiť rytmus a vniesť trochu viac konkurencie."

Nedávno si povedal, že zo strany hráčov je ľahkovážne, aby v jednom zápase nepremenili dva pokutové kopy. Budete schopní pracovať na zahrávaní pokutových kopov aj pri tak nabitom kalendári? Chystáš sa určiť zoznam exekútorov?

"V tejto sezóne sme zahrávali 12 pokutových kopov a vrátane semifinále Superpohára sme nepremenili 7. To je veľa. Myslím si, že každý má právo na to, aby nejakú jedenástku nedal, ale myslím si, že sme ich zahodili priveľa. Vieme, že hlavným exekútorom je Leo, ale ak nie je k dispozícii, na zahrávanie penált potrebujeme niekoho ďalšieho kvalitného. V posledných dňoch sme to trénovali na tréningoch, pretože je možné to zlepšiť vďaka práci a natrénovať to, ako pri priamych kopoch. Vieme, že je ťažké porovnávať jedenástku na tréningu a v zápase, keď prehrávate, pred 80 000 fanúšikmi, ale štadióny sú teraz prázdne, takže z pohľadu tlaku je podľa mňa potrebné vziať to na seba a predovšetkým nemať pochybnosti, to je najdôležitejšie. Samozrejme, že je potrebné trénovať, trénovať a ešte raz trénovať. Musíme niečo urobiť, pretože tento stav nie je možné akceptovať."

Luis Suarez v poslednom zápase za Atlético otočil stav vďaka dvom gólom, z toho jedným z penalty. Nechýba ti niekto taký v Barcelone?

"Nerád odpovedám na takéto otázky, pretože sa ma niečo také pýtate len vtedy, keď niekto skóruje. Je to skvelý hráč, ale klub prijal rozhodnutie a bodka. Želám mu všetko najlepšie, ale ak sa ma na neho budete pýtať vždy, ak strelí gól... Čo sa týka pokutového kopu, je možné pochybovať o tom, či to bola penalta."

Veľmi vážne hovoríš o chybách v defenzíve, zahodených penaltách, nevyužitých šanciach Griezmanna. Znepokojuje ťa, že hráči môžu tvoje komentáre brať ako kritiku?

"Nebudem klamať. Komentujem to, čo vidím, analyzujem zápasy. Ak o veciach hovorím pozitívne, nevšimnete si to. Myslím si, že v zápase s Cornellà bol postoj tímu taký aký mal byť, pretože množstvo tímov má v týchto zápasoch problémy, aby zo seba dali všetko. Dúfam, že zajtra budeme mať rovnaký postoj. Myslím si, že ak ste hráčom Barcelony, je potrebné mať požiadavky. Ak sa objaví kritika, je v nej aj rešpekt. Na nikoho neútočím, mojim hráčom chcem pomôcť, ale ak hráme taký zápas ako proti Cornellà, tak so všetkým rešpektom voči súperovi - ak je po 90 minútach remíza 0:0, analyzujúc zápas, šance, ktoré sme mali, dva pokutové kopy, ktoré sme zahodili... Áno, potom tímu poviem, že sme boli skvelí... Toto nech robia iní tréneri. Ja nebudem."

Zažil si niekedy osem zápasov na výjazde v rade? Spolu so zajtrajším zápasom ste v La Lige, pohári a Superpohári odohrali mimo Camp Nou práve osem zápasov. Ako mužstvo počas tohto obdobia hodnotíš vo všeobecnosti?

"Nikdy som to nezažil, takýto počet zápasov je brutálny. Mali sme maximálne tri či štyri zápasy, ale osem? Je to šialené. Je to privysoký počet. Spomínam si, že jedna vaša otázka sa týkala januára a množstva výjazdových zápasov. Ak nepočítam finále s Athletic, všetky ostatné zápasy sme vyhrali. Považujem to za dôkaz, že mužstvo je psychicky silné."

Teraz hovoríš o požiadavkách a nabitom kalendári. Môžu byť v niektorých zápasoch problémom výkony náhradníkov? V zápase s Cornellà museli vybehnúť na trávnik Busquets, Pedri a Dembélé, aby bolo možné vyhrať. Alebo je problémom to, že tí, ktorí hrajú veľa, neurobili krok dopredu?

"Mali sme zápasy, v ktorých sa mužstvo po príchode náhradníkov zlepšilo. Chápem, že pre hráča, ktorý nehráva, je niekedy ťažké, aby niečo dokázal, keď dostane šancu. Je to komplikované. Je pravda, že na niektorých postoch potrebujeme väčšiu konkurenciu."

Messi bude zajtra chýbať. Ak budete zahrávať pokutový kop, kto ho zahrá? Rozhodnú hráči alebo tréner?

"Rozhodneme o tom zajtra počas rozhovoru s hráčmi. Vyberieme dvoch hráčov, ale rozhodnutie leží vždy v rukách kapitána."

O Juniorovi Firpovi sa hovorí v kontexte odchodu do Milána. Môže odísť alebo po Aleñovi už nepôjde nikto?

"To závisí od samotného hráča. Je s nami a keď hral, tak podľa môjho názoru sa osvedčil. To závisí od toho, čo mladý hráč chce. Nemôžeme však prísť o väčšinu hráčov, musíme mať káder, aby sme čelili množstvu zápasov, ktoré nám zostali."

Aké máš plány s Konradom? Má šancu hrať v prvom tíme častejšie?

"Hodí sa nám profil tohto hráča, pretože je krídelník, má kvalitu v hre jeden na jedného. Môže však okrem driblingu zlepšiť aj iné veci. Pred niekoľkými týždňami mal istú krízu, ale teraz sa už zlepšuje. Niektoré zápasy môže odohrať v Barcelone B. Nemáme však dostupných viacerých útočníkov, nemáme Lea ani Ansu, takže Konrada potrebujeme na lavičke. Za normálne okolností preferujem, že pokiaľ je to možné, aby hráči tohto typu hrávali v rezerve. Preto sme sa rozhodli, že Ilaix tento víkend zahrá za rezervu, pretože je mladým hráčom, podobne ako Collado, a mladí hráči potrebujú minúty. Samozrejme, že sú tu hráči, ktorí majú pred sebou peknú budúcnosť, ale mladý hráč potrebuje hrávať. Okrem toho môže trénovať s nami, ale potrebuje aj zápasy."

V stredu si bol na stretnutí s Riadiacou komisiou a trojicou kandidátov na prezidenta vo veci januárových posíl.

"Moje stanovisko poznáte. Chýbajú nám hráči, ale všetko závisí od finančnej situácie v klube. Je nerozhodujem, porozprával som sa s nimi, ale nie je to tak, že máme úplne odlišné názory. Všetko závisí od finančnej situácie klubu. Ak nie je možné kúpiť nikoho, tak to nie je možné, akceptujem to. Máme dostatok kvality, ale áno, chceme viac kvality, musíme zlepšiť isté veci."

Ronald Araujo je pozitívom tejto sezóny. Prekvapil ťa ako hráč? Myslím si, že veľmi si si ho nemal kde pozrieť, pretože predtým v prvom tíme odohral len šesť zápasov. Čo ti dáva?

"Dáva veľa, odohral množstvo zápasov. Má veľmi, veľmi prijateľnú úroveň na tomto dôležitom poste v tíme. Je mladý, dokazuje, že má veľký charakter a intenzitu. Ako každý hráč môže zlepšiť isté aspekty, predovšetkým s loptou, vertikálne prihrávky, prvý dotyk s loptou. To je normálne. Ak v jeho veku odohral na tejto úrovni toľko zápasov, je dobrý."

Myslíš si, že zajtra bez Messiho to môže byť ideálny čas pre Griezmanna, aby urobil krok vpred, aby pochopil, že niekedy musí byť lídrom tímu? Strieľa góly, ako v zápase s Athletic, ale mnohí fanúšikovia Barcelony stále nechápu, prečo sa nedokáže vžiť do úlohy vodcu, ako napríklad v prípade pokutových kopov.

"Nielen pre Griezmanna. Na hráča nemôžete vyvíjať priveľký tlak. Neustále bojuje pre mužstvo, snaží sa hrať čo najlepšie. Je možné, že v niektorých zápasoch mal streliť gól, ale v poslednom čase hrá dobre a robí všetko, aby mužstvu pomohol. Ako si spomenul, v Superpohári strelil dva góly. Nie je to len o Griezmannovi, potrebujeme góly od ostatných útočníkov, aj od záložníkov. Nemôžeme sa sústrediť len na jedného hráča. Máme Braithwaitea, Dembélého, Trincãa, záložníka. Ide o tímovú prácu, aby sme sa mohli ukázať v dobrom svetle aj z pohľadu nastrieľaných gólov."

zdroj: BarçaTV+
foto: twitter

Diskusia

4 komentáre
2021-01-23 20:12:30
Griezman a rozdielový hráč,ked to nedokázal za dva roky tak už nikdy,on jednoducho na to nemá,tak sa už konečne preber Ronald.
2021-01-23 20:30:09
V skutku hovorí dobre..ale realita na ihrisku je iná