Barcelona sa nachádza v zlej finančnej situácii a je zrejmé, že počas leta sa bude musieť zbaviť niekoľkých hráčov, ktorí hrávajú menej, no ich platy sú veľmi vysoké. Na tento zoznam sa však dostali aj najväčšie hviezdy, pretože Katalánci jednoducho nemajú zdroje na to, aby si ich služby v súčasnosti mohli dovoliť.

Už nejaký čas sa špekuluje o tom, že z Barcelony počas leta odíde niekoľko hráčov len preto, že klub nevie pokryť ich mzdy. Dlh klubu narastá aj preto, lebo fanúšikovia na štadiónoch nie sú a nie je ani jasné, kedy sa budú môcť vrátiť. Voľby prezidenta FC Barcelona sa konajú už počas tohto víkendu a nový šéf Barcelony to nebude mať po nástupe do funkcie vôbec jednoduché.

Je totiž možné, že z Barcelony odíde aj Leo Messi, ktorému sa končí zmluva už po tejto sezóne. Odhaduje sa, že Messi stojí Barcelonu ročne 100 miliónov eur v hrubom na mzde, čo predstavuje extrémnu záťaž pre rozpočet. Na druhej strane je zrejmé, že vzhľadom na svoju marketingovú silu prinesie do klubu viac financií ako klub musí vynaložiť na jeho plat. Iné je to v prípade Coutinha, ktorý je najdrahšou posilou v histórii katalánskeho klubu. Bohužiaľ, na Camp Nou sa v prvej sezóne neuchytil, odišiel na hosťovanie, z ktorého sa počas uplynulého leta vrátil a sezónu začal vo výborne forme. Neskôr mu rozlet skomplikovali zranenia a to posledné - zranenie kolena - ho vyradilo z hry na dlhé mesiace. Dá sa očakávať, že počas leta bude medzi prvými, ktorí z Camp Nou odídu, čím si Katalánci prilepšia vzhľadom na jeho plat, ale vzhľadom na to, že jeho cena sa v súčasnosti pohybuje na úrovni 60 miliónov eur, klub na jeho prestupe rázne prerobí.

Odísť môže aj Dembélé - druhá najdrahšia posila Barcelony v histórii. Od francúzskeho útočníka sa v každom prípade očakávalo ďaleko viac, pretože počas prvých troch sezón na Camp Nou bol takmer sústavne zranený a lepšie začal hrávať až v tejto sezóne. V každom prípade je veľmi otázne, či sú jeho výkony natoľko dobré, aby ho Katalánci udržali v kádri. Spolu s ním môže z mužstva odísť Samuel Umtiti, ktorý po dlhotrvajúcich problémoch s kolenom napokon začal hrávať pravidelnejšie, ale už na prvý pohľad je zrejmé, že to nie je to, čo bývalo a interná správa z klubu dokonca poukazuje na to, že Umtiti sa do formy spred zranenia už nedostane.

Ďalším hráčom na odpis je Martín Braithwaite. Do klubu prišiel pred rokom mimo prestupové obdobie ako núdzový transfer, ale je absolútne jasné, že tento dánsky útočník nemá kvalitatívne na to, aby bol hrotovým útočníkom v základnej zostave Blaugranas. Odchod z metropoly Katalánska sa črtá aj v prípade Carlesa Aleñu, ktorý sa vôbec nenachádza v plánoch trénera Ronalda Koemana a už počas zimy zvolil hosťovanie v Gefate, kde by mal hrávať do konca prebiehajúceho ročníka. Možno prekvapivým menom na zozname je Sergio Busquets, ktorý bol dlhé roky pilierom základnej zostavy prvého tímu, no v tejto sezóne hráva nie úplne dobre, hoci v posledných zápasoch predviedol výborné výkony. Barcelona na jeho predaji síce veľa nezarobí, ale ušetrí milióny na plate. Posledným menom na tomto zozname je Junior Firpo, ktorý pre Albu nepredstavuje žiadnu konkurenciu. Katalánci chcú post ľavého beka pokryť lepším hráčom, preto bývalý bek Betisu Sevilla musí počas leta zmeniť klubové farby.

zdroj: dailystar.co.uk
foto: twitter

Diskusia

20 komentáre
2021-03-05 10:58:52
Matheus, Pjanic...
2021-03-05 11:00:13
Pjanič jednoznačne a ešte by som porozmýšľal nad Griezmannom, či je pre nás tak dôležitý aby zostal.