Jordi Roura, koordinátor mládežníckeho futbalu v Barcelone, a jeho spolupracovník Aureli Altimira, zhodnotili mladého nádeje La Masie, ktoré debutovali v prvom tíme FC Barcelona alebo k tomu nemajú ďaleko. Okrem toho porozprávali o negatívnom vplyve pandémie na rozvoj mladých hráčov v cantere.

Roura: "Nepochybujem, že okrem zdravotných dôsledkov, ktoré sú mimoriadne závažné, tak pandémia z futbalového pohľadu zbrzdila rozvoj chlapcov. Veľa ročníkov odohralo v tomto roku len málo zápasov. V niektorých obdobiach sme mohli trénovať, ale v iných nie a to bude mať na tréning určite vplyv. Pokúšali sme sa vykonávať všetku prácu online, snažili sme sa motivovať hráčov, ale povedzme si na rovinu, že to bolo zlé obdobie. Nehovorím len o nás, trpeli všetky kluby. Dúfam, že situácia sa v priebehu niekoľkých mesiacov vráti do normálu a chalani budú môcť opäť súperiť a pokojne sa rozvíjať."

Altimira: "Obzvlášť ľúto mi je tých detí, čo sa len teraz pripojili k akadémii. Tento rok sme získali štyroch alebo piatich hráčov z mimo Katalánska a tento čas je pre nich aj pre ich rodičov veľmi ťažký. Sú to prvé mesiace mimo domov a teraz sa nehrali ani zápasy. Pozastavili sme sa nad tým, čo urobiť. K všetkému sme museli pristúpiť z psychologického hľadiska, ukázať rodičom, že situácia je taká, aká je, ale podporujeme ich deti a s netrpezlivosťou čakáme na možnosť hrať."

Roura: "Nezdá sa mi, aby počas tohto obdobia utrpelo DNA Barcelony. Štýl sa nevytratil. Ľudia, ktorí pracujú s týmito deťmi každý deň, sú o tom presvedčení. V La Masii sa učí konkrétny model hry, ktorý bol s týmto klubom vždy spätý. Máme príslušné metodické oddelenie, ktoré analyzuje tréningy. Chceme, aby náš štýl bol charakteristický, viditeľný na prvý pohľad. Táto stratégia sa nezmenila. Všetko sa začalo Cruyffom a pokračovalo vďaka Rexachovi, Guardiolovi  Vilanovovi. DNA Barcelony je veľmi dôležité."

Tento článok je exkluzívny obsah ForcaBarca

Diskusia

4 komentáre
2021-03-17 12:06:48
Lukáš, dik za článok... Veľmi zaujímavé názory... :)

A tomu mentálnemu atlétovi vyššie daj ban a hotovo... Ale aspoň vidíš, že ako sa tímto retardom, predovšetkým z bieleho tábora, tak páči. Good Job! :)
2021-03-17 12:09:16
Situace s Orellanou mě dost znepokojuje... pokud odejde, budeme toho hodně litovat. Jinak všichni by to měli dotáhnou do prvního týmu, až na Comase a Vegu. Comasovi taky docela věřím, ale nemyslím si, že mu dá Koeman šanci. Vega možná krátkodobě, ale dlouhodobě ho zabije neskutečně talentovaná konkurence.