Barcelona je v porovnaní so štartom sezóny 2019/2020 úplne iným mužstvom. Katalánci potrebovali istý čas na to, aby sa mužstvo zohralo, no Ronald Koeman našiel recept, ktorý na Camp Nou funguje a Blaugranas teraz v La Lige ťahajú už niekoľko týždňov vynikajúcu sériu. V súčasnosti sa o Barcelone hovorí ako o najväčšom favoritovi na zisk majstrovského titulu.

FC Barcelona má v súčasnosti osobnosť a verí si. Získala 37 z 39. možných bodov a okrem toho si dokázala vybojovať postup do finále Copa del Rey. Aké dôvody však stoja za týmto stavom?

Krajní obrancovia v útoku

Koeman začal v poslednom čase využívať rozostavenie 3-5-2, čo Barcelone umožňuje to, že jej krajní obrancovia sa zapájajú do ofenzívnych akcií, kedy sa im len chce. Jordi Alba a Sergiño Dest sú v útoku platnými hráčmi. Len v poslednom zápase strelil Dest 2 góly a Alba na jeden prihral.

Frenkie de Jong zjednotil obranu

Využívané rozostavenie umožňuje stopérom hrať bližšie pri sebe. Tento fakt im zjavne pomohol eliminovať hrubé individuálne chyby, ktoré sme zo strany obrancov vídali v predchádzajúcej časti sezóny. Teraz sa stopéri vzájomne viac istia a súperi si už nedokážu vytvoriť toľko gólových príležitostí. De Jong navyše ponúka skvelé vyvážanie lopty a jej distribúciu z hĺbky poľa.

Sergio Busquets sa pohybuje menej

Jedným z problémov Barcelony bolo, že Busquets musel pokrývať priveľa priestoru. Teraz sú línie bližšie k sebe a trpí ďaleko menej, než predtým. Taktiež má voľnejšie ruky aj v ofenzíve.

Sloboda pre Messiho s Dembélém

Obaja si konečne užívajú priestor v útoku pri pokusoch o prerazenie súperovej obrany. Messiho čísla v roku 2021 sú fenomenálne a jasným dôkazom, že v tomto systéme sa cíti najlepšie.

Koemanova vytrvalosť

Holandský tréner nikdy nehodil uterák do ringu aj napriek kritike zo strany fanúšikov. Neustále hľadal vylepšenia a dokázal si získať všetkých hráčov v kádri. Príležitosť v zápasoch dopraje hráčom, ktorí si to zaslúžia a na lavičke sedia tí, ktorí nie. Táto zásluhovosť si získala dôveru mužstva.

Dôvera v mladíkov

Tréner neváha a mladí hráči dostávajú na ihrisku množstvo priestoru. Mladíci dostávajú priestor neustále, aj v náročných zápasoch a tréner im úplne dôveruje. V tejto sezóne dostali priestor a zažiarili hráči ako Pedri, Araujo, Dest či Mingueza.

zdroj: marca.com
foto: twitter

Diskusia

9 komentáre
2021-03-22 14:13:18
Len tak ďalej Koeman??????
2021-03-22 14:25:30
Koeman je veľmi kvalitný. A nedávno tu bol rozhovord s Deúlofeuom, že aký je hrozný? To Deulofeu sa nepresadil a hrá druhú ligu za Watford.