Súťažný výbor UEFA má v piatok na svojom zasadnutí schváliť nový formát Ligy Majstrov, ktorý bude platný od roku 2024 do roku 2027.

Navrhované zmeny musia byť schválené aj počas utorňajšieho kongresu. Madridský denník Marca informuje, že počet klubov v súťaži sa má zvýšiť z 32 na 36, pribudne divoká karta pre dvojicu účastníkov s najvyšším koeficientom UEFA.

Celkovo 100 zápasov za sezónu

Prípadný víťaz Ligy Majstrov odohrá počas jednej sezóny v novom formáte 17 zápasov. Cieľom novej Ligy Majstrov je skombinovať vzrušenie spojené so zápasmi v play-off s výhodami dlhodobého ligového formátu.

Pomoc menším klubom

Nový systém zvýhodňuje menej atraktívnym klubom v Lige majstrov a zjavne im to pomôže v boji o titul.

Nový formát

V novom formáte odohrá každý klub minimálne 10 zápasov - 5 na domácom trávniku a 5 na ihriskách súperov a to proti rivalom rôznej kvalitatívnej úrovne. Samozrejme, každý tím si zahrá s každý a zápasový rozpis zrejme spôsobí kontroverzie.

Nové skupiny

Miesto štyroch doterajších skupín po štyri kluby budú kluby rozdelené do štyroch skupín na základe ich postavenia v domácej lige. V Lige majstrov budú kluby zoradené do tabuľky od 1 po 36 a budú sa posúvať hore dole v rámci odohraných 10. kôl, podobne ako je to v ligových tabuľkách.

Koeficienty

Najvyššie umiestnené tímy si zahrajú proti dvom klubom z rovnakej úrovne, trom z úrovne o stupeň nižšej, ďalším trom z druhej najnižšej úrovne a potom dvom z tej najnižšej.

Cesta do finále

Každý klub musí odohrať 10 úvodných zápasov a 8. najlepšie umiestnených klubov sa prebojuje 16/finále. Mužstvá od 9. do 16. miesta si zahrajú v play-off proti mužstvám, ktoré sa umiestnili na 17. až 24 mieste, aby si vybojovali zvyšné miestenky v 16/finále.

Superliga

Mnohé elitné európske kluby v každom prípade dúfajú, že si zahrajú v Superlige. Ak táto liga nakoniec vznikne, nebude to pod hlavičkou UEFA, ale táto organizácia verí, že práve nový formát Ligy Majstrov bude pre veľkokluby natoľko zaujímavý, že upustia od myšlienky založiť Superligu.

zdroj: marca.com
foto: twitter

Diskusia

5 komentáre
2021-04-16 16:49:21
FC Barcelona a podobne kluby na top urovni budú strácať čas a silu s niakym ako je Žilina či Ružomberok ( nič v zlom ) ak som spravne pochopil... jediná výhoda možnosť si ich pozrieť na SR
2021-04-16 17:25:07
Úplná blbost, to radši ať udělají tu superligu. Tenhle formát je výhodný pro menší týmy, ale pro top týmy jsou to zbytečné zápasy navíc.